Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

FORFATTER JAN CHRISTENSEN

Forfatter Jan Christensens debut "Compita"

Spændingsromanen "Compita"

Jeg fik tilbudt spændingsromanen "Compita" af forfatteren Jan Christensen, udgivet af forlaget mellemgaard. Du kan læse min anmeldelse her:

"Compita"

"Compita" er bestemt en spændingsroman, der indeholder rigtig mange detaljer. Efterfølgende har forfatteren venligst indvilget i at deltage i dette lille interview, her på bloggen. Jeg håber, at læserne får lige så meget glæde af denne lille snak med forfatteren, som jeg gjorde. Rigtig god fornøjelse.

Kenya

INTERVIEW

Krimiormen:

Din debut ”Compita” foregår dels i Danmark og dels i Kenya. Hvad er årsagen til, at vi lige præcis befinder os i Kenya? Har du et særligt forhold til landet?

Jan Christensen:

Det er flere faktorer, som gjorde Kenya til stedet, hvor Compita skulle udspille sig. Jeg har en særlig kærlighed til Afrika, som byder på så mange kontraster, og hvor kulturen og naturen drager en. En odysse med skib ned langs Nildeltaet, safarirejse og bestigning af Kilimanjaro har givet mig Afrika ’bacillen’.

Konkret var jeg i min research på udkig efter et sted i Afrika, hvor der historisk kunne udspille sig et drama mellem højtprofilerede familier, og hvor selvstændighedsprocessen var interessant. Tysk- og Britisk Østafrika, 1. verdenskrigs betydning samt adelsslægternes oprindelige indtog i Kenyas højland gjorde udslaget.

Jeg blev yderligere inspireret af dialoger med en historiker i Britisk imperialisme.

Krimiormen:

”Compita” er Michael Brenners fars virksomhed. En virksomhed der forsker i et meget specielt felt. Hvordan har du researchet til bogen?

Jan Christensen:

Videnskab og filosofi har i mange år været min følgesvend. Særligt hele digitaliseringen og kunstig intelligens var i fokus, da jeg overvejede plottet. Jeg ønskede at udfordre læseren med sin egen etiske position i en tid, hvor vores identitet bliver mere og mere digital, og vi mister fodfæste i den analoge verden.

Det digitale menneske, som begreb, har en skyggeside og identitet i cyberspace, hvor Facebooks udmelding om Metaverse blot understreger aktualiteten. Konkret havde jeg dialoger med en forsker i kvantefysik, som ligesom jeg og min forfatter coach var stærkt optaget af kunstig intelligens og de mere filosofiske spørgsmål.

Krimiormen:

Din hidtidige profession, syner umiddelbart meget anderledes, end det forfatterskab, som du nu har indledt. Hvad er årsagen til, at det lige blev spændingsroman-genren du kastede dig over?

Jan Christensen:

Oprindeligt var min idé at skrive en fagbog med omdrejningspunkterne - forretning og ledelse - kombineret med nogle livsfilosofiske betragtninger i denne kontekst. Spændingsromanens fiktive univers tiltaler mig med højt til loftet modsat krimigenren, som er centreret omkring selve opklaringen.

Krimiormen:

Hvordan har du bygget karaktererne op i ”Compita”? Er dine karakterer frit opfundne, eller bygger de på mennesker du kender eller har mødt på din vej?

Jan Christensen:

Jeg lærte på Forfatterskole.dk at opbygge karakterer og give dem liv. Inspirationen er primært baseret på fantasi, dog blev Michael Brenner finpudset af mine dialoger med to militærkilder. Det er faktisk først nu, at jeg for alvor noterer mig karakterer på min vej, set i en forfatterkontekst!

Krimiormen:

”Compita” tager fat i mange emner i løbet af bogen. Hvilket emne betragter du selv som dit hovedfokus i ”Compita”?

Jan Christensen:

Udover at skabe et spændende- og episk plot med autentiske karakterer, med en dilemmafyldt bagage, var mit særlige fokus at give bogen noget kant med det digitale menneskes skyggeidentitet og udfordre læseren på de etiske overvejelser og eget ståsted.

Krimiormen:

Inden du begyndte dit forfatterskab, havde du så en intention om, at det lige præcis skulle være en spændingsroman som skulle være din debut?

Jan Christensen:

Det korte svar er ubetinget nej. Da ideen blev modnet og forfattergerningen tog form, påbegyndte jeg en uddannelse hos Forfatterskole.dk, hvor jeg prøvede kræfter med mange facetter inden for ’skrivefaget’.

Krimiormen:

Kunne du forestille dig, som mange andre forfattere, at indlede et samarbejde med en anden forfatter? Hvem kunne du i så tilfælde drømme om at arbejde sammen med?

Jan Christensen:

Tanken er ny for mig som forfatter, men en af mine absolutte helte er forfatteren, Haruki Murakami, som formår at skabe sit helt eget tvistede univers, hvor fantasien har flydende grænser og interaktionen mellem karaktererne er utrolig stærkt beskrevet.

Krimiormen:

Nu har du skrevet en ganske imponerende debut med ”Compita”. Hvad drømmer du om, at dit forfatterskab skal føre til i fremtiden?

Jan Christensen:

Tak. Lige nu trækker jeg vejret og mærker efter. De nære relationers feedback og hele den positive modtagelse af bogen er overvældende. Modtagelsen af Compita giver blod på tanden, men i skrivende stund har jeg ikke besluttet mig for, hvad næste ’forfatterrejse’ skal byde på.

Krimiormen:

Du har i mange år, professionelt, arbejdet indenfor et helt andet felt, end det skrevne. Hvordan havde du det første gang du stod med din helt egen bog i hånden?

Jan Christensen:

Det var helt surrealistisk og en kulmination på en meget lang rejse, hvor mit mod blev testet. Processen var til tider angstprovokerende, da jeg stod foran ’bjerget’ og i selve skriveprocessen. Faktisk turde jeg næste ikke åbne kassen!

Krimiormen:

Hvad drømmer du om, at fremtiden byder på for forfatteren Jan Christensen?

Jan Christensen:

Mit nye kontraktjob frem til 2025 hos Forsvaret har fået mange til at trække på smilebåndet med tanke på hovedpersonens militærhverv i Compita. På den længere bane drømmer jeg om, at deltage aktivt i samfundsdebatten og rejse ud i verden med computeren under armen, hvor jeg slipper forfatteren løs …

Krimiormen:

Det glæder jeg mig personligt meget til. Tak for nogle rigtig fine og oplysende svar på mine spørgsmål til dit forfatterskab og din person. Tak fordi du havde lyst til at deltage i dette lille interview om din bog "Compita".