Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

OKTOBER 2021

UPDATE FOR OKTOBER 2021

Oktober måneds læseoplevelser

Update oktober 2021

Oktober måned har været lidt mere stille, end normalt på bloggen. I år valgte jeg at koncentrere mig om familien i efterårsferien. Hvert år er vi i sommerhus sammen 8-10 personer. Det var vi også i år og turen gik til Marielyst på Falster. Det var bestemt en stor oplevelse, så denne gang fik bøgerne lidt ro.

Til gengæld så er det ved at være tid til det årlige Bogforum i Bella Centret i næste weekend. Jeg forventer en masse gode oplevelser med en masse speaks af nogle gode forfattere. Men her får du en lille up date af oktober måneds bøger.

For længe siden sendte forfatteren Johan Ottosen sin Trilogi om Mirrin Bank til mig. Det blev en fantastisk oplevelse som kulminerede i starten af oktober med sidste bind ”Antikaos” og en bogreception med Johan og de mennesker der er omkring ham.

Det var bestemt en fantastisk oplevelse. Under dække af at være en investeringsbank opdager vores hemmelige efterretningstjeneste i København, Mirrin Bank, at Iran i det skjulte har produceret 200 højteknologiske atomsprænghoveder og er således en de facto atommagt.

”Antikaos” er 3. og sidste bind i Johan Ottosens trilogi om Mirrin Bank. For at få det fulde udbytte af hele trilogien så er det et must at man læser de første 2 bind i serien også. 1. Stenens tid og 2. Apokalypsens engle. Men så sidder man til gengæld også med en mursten af en trilogi smækfyldt med spænding og en god sammenhængende historie.

Jeg er godt klar over, at forfatteren har skrevet en spændingshistorie der har været længe undervejs. Ikke desto mindre, så er mit håb, at Johan Ottosen har mere at byde på af litteratur efter denne fantastiske spændings trilogi i absolut topklasse.

Hele Mirrin Bank Trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til mange timers spænding i højeste klasse. 5/6 Roser.

Forfatteren Clare Macintosh har jeg efterhånden læst nogle bøger af og krimien ”Gidsel” holdt helt sikkert forfatterens sædvanlige standard. Du kan redde 100 menneskeliv eller den person, du elsker mest! Rygtet lyder, at der er en masse kendte personer ombord på flyet, og at journalisterne står klar, så snart flyet landet.

Mina er stewardesse og udvalgt til denne flyvning. Hun prøver at fokusere på det hun nu skal udføre og ikke på sin 5-årige datter, som hendes mand passer derhjemme. Clare Macintosh har endnu engang begået en genialitet med ”Gidsel”.

Jeg har tidligere læst 1. ”jeg lader dig gå” , 2.” Jeg ser dig” samt 3. "Rivalen". Denne gang tager Macintosh fat i emner som klimaforandringer, klimaaktivister, terror, flykapring, adoptivbørn og ægteskabelige kontroverser krydret med vold og mord.

Det er aktuelt, tankevækkende og ind imellem barskt. ”Gidsel” giver i tilgift rigtig godt stof til at tage fat i vores egne vaner, så vi får inspiration til at lave de små ændringer i hverdagen som vil gavne os alle og vore efterkommere.

”Gidsel” burde bestemt blive en klassiker indenfor thriller-genren og får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en bog i topklasse. 5/6 Roser.

Den næste bog blev sørme også afslutningen på en Trilogi. Denne gang skrevet af Islændingen Ragnar Jònasson. Tågen er tredje bog i den internationalt hyldede krimitrilogi om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi.

Julen, 1987. Under en frygtelig snestorm banker en fremmed på døren til ægteparret Einar og Erlas afsidesliggende gård. Den fremmede er udmattet og forfrossen, og parret byder ham åbenhjertigt velkommen. Det skulle de ikke have gjort.

”Tågen” er 3. del af trilogien med den Islandske politibetjent Hulda Hermannsdottir i hovedrollen. Trilogien er ret så usædvanlig da bøgerne er skrevet i omvendt kronologisk rækkefølge. I ”Tågen” følger vi således Hulda i begyndelsen af hendes karriere.

De første 2 bind i serien er: 1. Mørket og 2. Øen. ”Tågen” er én af den slags krimier, som man nødigt slipper igen, før sidste side er læst. Hele trilogien er absolut Nordisk krimi i verdensklasse. 5/6 Roser.

”Intet” er en krimi skrevet af Catherine Ryan Howard. Bare 12 år gammel er Eve Black den eneste overlevende i sin familie efter et overfald begået af den berygtede voldsmand "Intetmanden". Nu er hun voksen og besat af at finde den mand, der ødelagde hendes liv.

Jim Doyle, der er sikkerhedsvagt i et supermarked, er gået i gang med at læse bogen "Intetmanden". ”Intet” er inspireret af Michelle McNamaras bog om den Amerikanske seriemorder The golden gate killer ”Jeg forsvinder i mørket”.

Forskellen er at ”Intet” er Irsk fiktion modsat McNamaras bog. I ”Intet” følger læseren en seriemorder der falder over en bog skrevet af et offer til én af hans forbrydelser. ”Intet” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du både er til en god krimi eller spændende true crime. 5/6 Roser.

”Jeg finder dig” er en krimi skrevet af Harlan Coben. Et lig på Manhattan, et stjålet maleri og en gammel kuffert giver nye spor i en uopklaret sag om kidnapning og mord. For over 20 år siden blev Patricia Lockwood kidnappet under et hjemmerøveri på familiens gods, hvor hendes far blev myrdet.

”Jeg finder dig” er ikke mit første bekendtskab med forfatteren Harlan Coben. Jeg er meget begejstret for Cobens noget anderledes skrivestil. Læseren skal ikke forvente at man med det samme gennemskuer hvor Coben er på vej hen med sine krimier.

Det var gældende i både 1. ”Drengen fra skoven” og 2. ”Savner dig”. ”Jeg finder dig” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til plot-twists, anderledes helte og en krimi helt ud over det sædvanlige. 5/6 Roser.

Månedens sidste bog blev ”Op igen” skrevet af Tine Bay. OP IGEN er en beretning om en voldsom ulykke og gaseksplosion. En beretning om håb, afmagt, fight, kontroltab, viljestyrke og en helt ny virkelighed for en tidligere Miss World deltager, hjernetræner og Danmarksmester, som uforskyldt endte med voldsomme forbrændinger på begge ben, dropfod og PTSD.

Tine Bay har med bogen ”Op igen” beskrevet, vel nok noget af det værste, et menneske kan forestille sig. Tine var ”Miss Danmark” i 1995, men i 2018 var Tine udsat for en gaseksplosion der ødelagde hendes hår og ben. 50 dage kostede ulykken på en hospitalsafdeling, hvor Tine gennemgik adskillige operationer og genoptræning i håb om, at kunne komme til at stå på sine egne ben igen.

”Op igen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du gerne vil ind bag personen Tine Bay og hendes, dengang, ulykkelige situation. ”Op igen” var bestemt en oplevelse, der rørte mig og gav stof til eftertanke. En meget modig og indsigtsfuld beskrivelse af et menneske der har en stor styrke i sin ulykkelige situation. 4/6 Roser.

Det var de bøger, som jeg nåede i oktober. November byder også på bøger i forskellige genrer og et Bogforum, som jeg har set frem til i rigtig lang tid. På gensyn i november. Krimiormen.

"OP IGEN"

KROP OG SIND

SKREVET AF

TINE BAY

"Op igen" skrevet af Tine Bay

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Tine Bay

Forlag: OP IGEN

Udgivelse: 15. juli 2021

Sider: 170

Genre: Krop og Sind

ISBN: 9788797305911

Anmeldt: 29. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

OP IGEN er en beretning om en voldsom ulykke og gaseksplosion. En beretning om håb, afmagt, fight, kontroltab, viljestyrke og en helt ny virkelighed for en tidligere Miss World deltager, hjernetræner og Danmarksmester, som uforskyldt endte med voldsomme forbrændinger på begge ben, dropfod og PTSD.

I en søgen efter meningsfuldhed med ulykken, er bogen skrevet som den bog Tine Bay gerne selv ville have haft ved hånden undervejs på vej op igen, og er skrevet med både humor, styrke og autentisk ærlighed. Bogens kerne er en fortælling om ikke at give op selv når det er svært og at holde fast i sig selv og sin integritet og finde sin egen vej, også når det brænder på.

Den handler om at det umulige nogen gange kan blive muligt. Vi følger dramaet omkring selve ulykken, forløbet under den lange komplicerede hospitalsindlæggelse, retfærdighedskampen og kampen om at komme tilbage til en form for hverdag.

Fra Camilla Martins forord:

“Jeg har grædt undervejs i bogen, fordi jeg har tænkt at det Tine går igennem, ville jeg aldrig nogensinde kunne have klaret. Men Tine stod det igennem, med en fuldstændig ufattelig og ukuelig vilje, og med en så fin og skrøbelig tilgang til sig selv og den Tine hun lærte at kende undervejs.

Tine Bay bruger i bogen højlydt alle mentale redskaber hun tidligere har brugt – særligt i kraft af sin funktion som mentaltræner. Det er også beskrivelsen af et menneskes møde medhospitalsvæsenet på godt og ondt. En oplevelse der undervejs er både fantastisk, fortvivlende og medrivende."

ANMELDELSE

Tine Bay har med bogen ”Op igen” beskrevet, vel nok noget af det værste, et menneske kan forestille sig. Tine var ”Miss Danmark” i 1995, men i 2018 var Tine udsat for en gaseksplosion der ødelagde hendes hår og ben. 50 dage kostede ulykken på en hospitalsafdeling, hvor Tine gennemgik adskillige operationer og genoptræning i håb om, at kunne komme til at stå på sine egne ben igen.

Da ulykken ramte Tine, var hun mentaltræner og hjernetræner, men erhvervet blev sat på pause i nogle måneder imens Tine kæmpede for at komme på benene igen. Vi følger Tine fra den dag ulykken skete og hele vejen igennem hendes hospitalsophold, genoptræning og til tiden lige efter hun blev udskrevet igen.

”Op igen” handler om lige præcis DET. Om at komme op igen, efter en voldsom ulykke. Om de tanker der fyldte hendes sjæl imens fremtiden var usikker. Om genoptræningen og konsekvenserne af ulykken. Læseren kommer med helt ind i Tines sjæl og de tanker hun gjorde sig undervejs.

Lige efter ulykken var der utroligt mange mennesker der hjalp Tine og hendes familie. Blandt andet den lille familie Lise, Brian og Mads. Denne lille familie boede tilfældigvis i Odense. Mads var kun 11 år hentede vand og fandt Tines hund i den nærliggende skov ved siden af sommerhuset.

Tine blev indlagt på OUH i Odense efter ulykken, da det var her man havde ekspertisen, når det handlede om brandsår. Under sin indlæggelse brugte Tine meget energi på, at beskrive sin indlæggelse og skaderne på sin Facebook profil.

På Facebook lavede Tine en slags dagbog der beskrev hvad der rørte sig i hendes liv under indlæggelsen. Tine er gift med Thomas og de har 4 børn tilsammen. Tines datter Emma på 22 år og hendes mand flyttede ind i Tine og Thomas` hus imens Tine var indlagt.

Det gjorde de for at hjælpe Thomas med at tage sig af den yngste søn og Tine og Thomas hus. Det gjorde de for, at Thomas kunne koncentrere sig om Tine og sit job. Under sin indlæggelse lider Tine af utroligt mange smerter. De eneste pauser i smertehelvedet oplever Tine, når hun bliver opereret.

Under de mange operationer oplever hun en pause i smertehelvedet. Hver dag brugte sygeplejersken rigtig lang tid på at tilse og skifte bandagerne på Tines brændsår på benene. Denne periode bød på et helt nyt liv for Tine, der ellers var vant til at være meget aktiv, både arbejdsmæssigt og i fritiden.

Tine fortæller om sine oplevelser med plejepersonalet. Ikke alle sygeplejerskerne forstår hvilket smertehelvede Tine gennemgår under indlæggelsen. I ”Op igen” formår Tine Bay at beskrive sin situation og sit smertehelvede så, man som læser er med på Sidelinien af Tines smertehelvede.

”Op igen” er en utrolig lærerig beskrivelse af et menneske, hvis liv forandrer sig og sender Tine ud på en rejse som de færreste oplever. ”Op igen” evner på fineste vis at beskrive hovedpersonens kvaler i en situation, som hun var helt uden skyld i.

”Op igen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du gerne vil ind bag personen Tine Bay og hendes, dengang, ulykkelige situation. ”Op igen” var bestemt en oplevelse, der rørte mig og gav stof til eftertanke. En meget modig og indsigtsfuld beskrivelse af et menneske der har en stor styrke i sin ulykkelige situation.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forfatterens side her:

Tine Bay

4/6 Roser

"JEG FINDER DIG"

KRIMI

SKREVET AF

HARLAN COBEN

"Jeg finder dig" skrevet af Harlan Coben

Anmeldereksemplar

Forfatter: Harlan Coben

Originalt sprog: Engelsk

Oversætter: Johnnie McCoy

Forlag: Gads Forlag

Udgivelse: 27. oktober 2021

Sider: 342

Genre: Krimi

ISBN: 9788712066194

Anmeldt: 27. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Et lig på Manhattan, et stjålet maleri og en gammel kuffert giver nye spor i en uopklaret sag om kidnapning og mord. For over 20 år siden blev Patricia Lockwood kidnappet under et hjemmerøveri på familiens gods, hvor hendes far blev myrdet.

Det lykkedes Patricia at flygte efter måneder i fangenskab, men sagen forblev uopklaret, og de stjålne familiegenstande blev aldrig fundet igen. Indtil nu. I New York bliver en mand fundet dræbt i sin penthouse-lejlighed sammen med to ting: et stjålet Vermeer-maleri og en gammel kuffert med indgraverede initialer.

For første gang i årevis har myndighederne nye spor at gå efter. Kufferten og maleriet leder FBI i retningen af en bestemt mand: Windsor Horne Lockwood III. Eller Win, som hans venner kalder ham. Han aner bare ikke, hvordan hans kuffert og familiens stjålne maleri er havnet i den dræbte mands lejlighed.

Harlan Coben

ANMELDELSE

”Jeg finder dig” er ikke mit første bekendtskab med forfatteren Harlan Coben. Jeg er meget begejstret for Cobens noget anderledes skrivestil. Læseren skal ikke forvente at man med det samme gennemskuer hvor Coben er på vej hen med sine krimier.

Det var gældende i både

1. ”Drengen fra skoven” og

2. ”Savner dig”.

Det gælder selvfølgelig også i ”Jeg finder dig”. Hovedpersonen i ”Jeg finder dig” er Win. Win er ud af en meget velhavende familie og vokset op på et gods. Læseren fornemmer hurtigt at Win ikke er som andre man før har mødt i krimi-genren.

Win har sin helt egen mening om ret og vrang. Rigtigt og forkert. ”Jeg finder dig” starter lige på og hårdt med, at læseren møder Win, der opsøger en mand som han slår ned. Manden har stalket adskillige kvinder, men han når altid at slippe uden om at blive fanget af politiet.

Manden er kendt som Big T. Da Win har tævet Big T, flyver han videre til New York. Da Win møder op på sit kontor, bliver han modtaget af 2 betjente der spørger efter Windsor Horne Lockwood, Wins fulde navn. De 2 betjente kommer fra FBI.

De vil tale med Win om et mord. De 2 betjente tager Win med til en hoarders lejlighed. I hoarderens soveværelse, hænger der et maleri af kunstneren Vermeer. Et maleri der har en værdi af omkring 200 millioner dollars. Maleriet blev stjålet fra Wins barndomshjem mange år tidligere.

Udover maleriet og den døde mand har man fundet en kuffert med Wins initialer på. Det var en kuffert som Wins tante Plum fik lavet til hver af de mandlige medlemmer af Wins familie, mange år tidligere. Efter besøget i hoarderens lejlighed flyver Win hjem til familiens gods i Lockwood.

Win har kontaktet sin kusine Patricia og beder hende om at møde Win på godset. Familiens Butler, der tilfældigvis også er deres advokat Nigel Duncan tager imod Win. Både Win og Patricia er i risiko for at blive mistænkt for mordet på Horderen.

Patricias far blev myrdet for mange år siden og i samme forbindelse blev Patricia bortført og var væk i 5 måneder. Win og Patricia aftaler at Win skal undersøge baggrunden for, at Horderen var i besiddelse af maleriet og Wins taske og dermed også mordet.

Da Win kommer tilbage til sit kontor, går han ned i kælderen og træner kampsport. PT som for mange år siden rekrutterede Win til FBI, kontakter Win og beder ham om at hjælpe med at finde den gruppe som bortførte Patricia og stjal malerierne fra Wins familie.

”Jeg finder dig” er absolut en krimi i en helt særlig klasse. Coben evner på helt særlig vis, at fastholde læseren i spænding og konstruere helt særlige plots, som overrasker og chokerer. Coben er absolut en forfatter i en helt særlig klasse.

Som læser bliver man overrumplet af hans helt særlige skrivestil og de usædvanlige karakterer som hans bøger er fyldt af. Harlan evner derudover på helt særlig vis at fylde sine bøger med humor, fede dialoger og en helt særlig drengerøvscharme.

”Jeg finder dig” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til plot-twists, anderledes helte og en krimi helt ud over det sædvanlige.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog:

Bookmate

Du kan besøge forlaget her:

GADs Forlag

 

5/6 Roser

"INTET"

KRIMI

SKREVET AF

CATHERINE RYAN HOWARD

"Intet" skrevet af Catherine Ryan Howard

Forfatter: Catherine Ryan Howard

Originalt sprog: Engelsk

Original titel: The nothing man

Oversætter: Johnnie McCoy

Forlag: Forlaget Zara

Udgivelse: 15. oktober 2021

Sider: 342

Genre: Krimi

ISBN: 978877163919

Anmeldt: 15. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Bare 12 år gammel er Eve Black den eneste overlevende i sin familie efter et overfald begået af den berygtede voldsmand "Intetmanden". Nu er hun voksen og besat af at finde den mand, der ødelagde hendes liv. Jim Doyle, der er sikkerhedsvagt i et supermarked, er gået i gang med at læse bogen "Intetmanden".

Eve har skrevet den som en sand beretning og erindringsbog over den efterforskning, som blev ført for at finde den mand, der dræbte hele hendes familie. Side for side vokser hans vrede. Jim er nemlig ikke bare interesseret i at læse om "Intetmanden".

Han er "Intetmanden". Jim opdager hurtigt, hvor faretruende tæt Eve er på at finde frem til sandheden. Han indser, at hun ikke giver op, før hun har fundet ham. Han har intet andet valg, end at stoppe hende, inden hun finder ham.

Bogen er inspireret af virkelige begivenheder.

"Genialt plot, udført så realistisk, at man sidder med hjertet i halsen. Hvis du elsker true crime og krimier, så serverer Catherine Ryan Howard en raffineret hybrid."- Lone Theils.

"Intet" skrevet af Catherine Ryan Howard

ANMELDELSE

”Intet” er inspireret af Michelle McNamaras bog om den Amerikanske seriemorder The golden gate killer ”Jeg forsvinder i mørket”. Forskellen er at ”Intet” er Irsk fiktion modsat McNamaras bog. I ”Intet” følger læseren en seriemorder der falder over en bog skrevet af et offer til én af hans forbrydelser.

Det betyder at man har en bog inden i bogen. En meget usædvanlig måde at konstruere en bogs indhold på. Sikkerhedsvagten Jim Doyle er ikke nogen bemærkelsesværdig personlighed. Han er en jævnt kedelig mand, der lever et jævnt kedeligt liv i et ikke speciel kærligheds fyldt ægteskab med sin hustru Noreen.

Jim og Noreen har en voksen datter Katie sammen. Men Jim har et alter ego som medierne kaldte for Intetmanden. Intetmanden voldtog og dræbte kvinder og i flere tilfælde deres mænd. Eve Blacks forældre og søster blev dræbt af Intetmanden, Eve overlevede som den eneste.

Nu har Eve skrevet en bog om de tragiske begivenheder, hvor hun mistede sine forældre og lillesøsteren Anna, der kun blev 7 år gammel. Eve var 12 år da den tragiske hændelse fandt sted. Det er nu 18 år siden at Eves familie blev dræbt og Eve har indledt et samarbejde med efterforskeren Ed der tidligere havde arbejdet sammen med Jim Doyle, da han var ansat ved politiet.

Jim læser indledningen til bogen som Eve har skrevet og Jim føler, at han bliver nødt til at læse bogen, for at finde ud af hvor meget Eve kan huske. Efterhånden som Jim læser bogen, bliver han mere og mere vred. Jim beslutter sig for, at Eve bliver nødt til at dø.

Lige da Eves familie var blevet dræbt skjulte Eve sig sammen med sin bedstemor, så Jim ikke kunne finde hende. Midt i bogen er der en blyantstegning af Jim, der faktisk er ret så vellignende. Tegningen er lavet ud fra det eneste vidnes beskrivelse af Jim.

Jim bruger de næste par eftermiddage i sin bil til at læse Eves beretning. Det er tydeligt at Eve drømmer om, at hun ubevidst har en viden om Intetmanden der kan føre til pågribelsen af gerningsmanden. Eve fortæller om sin familie og om søsteren Anna, som aldrig nåede at blive voksen og det er alt sammen Intetmandens skyld.

Jim er opslugt af Eves fortælling. Jim er efterhånden blevet 63 år og har ikke længere den samme energi som han havde 20 år tidligere. Jim har kontroverser med naboerne. Deres hund besørger på Jim og Noreens græsplæne.

De skulle bare vide hvem Jim var, så ville de nok ikke grine så fjoget. ”Intet” er absolut velskrevet og har et karaktergalleri lidt ud over det sædvanlige. ”Intet” indeholder i virkeligheden 2 historier i én flettet eminent ind i hinanden.

”Intet” er bestemt en god historie til de læsere der elsker en god krimi blendet med true crime. Selve inspirationen til ”Intet” kommer fra virkelighedens verden udført så realistisk at det raffinerede plot overrasker og er ganske uforudsigeligt.

”Intet” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du både er til en god krimi eller spændende true crime.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Forlaget Zara

5/6 Roser

"TÅGEN"

KRIMI-TRILOGI #3

SKREVET AF

RAGNAR JÓNASSON

"Tågen" skrevet af Ragnar Jónasson

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ragnar Jónasson

Originalt sprog: Islandsk

Oversætter: Rolf Stavnem

Forlag: GADs forlag

Udgivelse: 1. oktober 2021

Sider: 288

Genre: Krimi-trilogi

Trilogi: Hulda Hermannsdottir #3

ISBN: 9788712061809

Anmeldt: 11. oktober 2021

Jeg fik bogen tilsendt som anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Tågen er tredje bog i den internationalt hyldede krimitrilogi om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Julen, 1987. Under en frygtelig snestorm banker en fremmed på døren til ægteparret Einar og Erlas afsidesliggende gård. Den fremmede er udmattet og forfrossen, og parret byder ham åbenhjertigt velkommen. Det skulle de ikke have gjort …

Politiefterforsker Hulda Hermannsdottir skal holde jul med sin familie i Reykjavik, men hun kan ikke slippe sagen om en forsvundet pige og hendes far. Hulda tager derfor ind på politistationen julenat, men denne beslutning får tragiske konsekvenser.

To måneder senere ankommer Hulda til Einar og Erlas gård. En mystisk forbindelse mellem sagen om det ældre ægtepar og den forsvundne far og datter viser sig. Hulda sætter alt ind for at komme til bunds i begge sager. Også af helt private årsager.

Tågen afslutter Ragnar Jónassons mesterlige trilogi om Hulda Hermannsdottir, som består af Mørket, Øen og Tågen. Trilogien er internationalt hyldet og er blevet udråbt til en milepæl inden for moderne krimi af The Times.

Trilogien er fortalt i omvendt kronologi, og i denne bog møder vi Hulda i begyndelsen af hendes karriere.

Hulda-Trilogien

ANMELDELSE

”Tågen” er 3. del af trilogien med den Islandske politibetjent Hulda Hermannsdottir i hovedrollen. Trilogien er ret så usædvanlig da bøgerne er skrevet i omvendt kronologisk rækkefølge. I ”Tågen” følger vi således Hulda i begyndelsen af hendes karriere. De første 2 bind i serien er:

1. Mørket og

2. Øen.

Hulda Hermannsdottir er lige vendt tilbage på arbejde efter et par måneders orlov. Hulda og hendes mand Jon har været igennem en frygtelig periode, som Hulda vel egentlig ikke helt er kommet over endnu. Hulda og Jon taler næsten ikke længere sammen og deres forhold hænger i laser.

Vi befinder os i 1988. Huldas chef Snorri, sender Hulda ud til en gård langt ude på landet, hvor man har fundet ligene af et middel aldrende ægtepar. 2 måneder tidligere omkring julen i 1987 følger vi ægteparret. Erla og Einar bor på Einars slægtsgård.

Erla befinder sig egentlig ikke godt på gården, men har affundet sig med, at det er sådan hendes liv har formet sig. Specielt om vinteren føler Erla at hun er isoleret. Parret ejer den eneste gård der findes i området. Erla har lige læst den 15. bog som hun lånte på biblioteket, inden sneen og vejret isolerede parret på gården.

Einar er gået i seng og Erla forstår ikke rigtigt hans interesse for det paranormale.

Hulda bor I Reykjavik sammen med Jon og deres teenagedatter Dimma. Dimma har det rigtig svært mentalt og Hulda har svært ved at trænge igennem datterens mørke sind. Hulda ved ikke rigtigt om Dimma er deprimeret.

For 14-årige kan vel ikke få en depression?

Erla og Einars gård ligger meget ensomt og isoleret og pludselig en aften banker det på døren. Udenfor døren står en mand, der siger at han er faret vild. Manden hedder Leo og han gør Erla nervøs.

I Reykjavik undersøger Hulda en ung piges forsvinden. Hulda kan ikke rigtigt komme videre i efterforskningen og tager hjem for at holde jul. Hulda føler altid at hun skal gøre mere end sine mandlige kollegaer for at bevise sit værd.

Scenen skifter til den unge kvinde Unn. Unn bor midlertidigt i et sommerhus. Unn skal egentlig læse videre, men holder et sabbatår for at skrive en bog. Nu forlader Unn sommerhuset for at tage videre ud i verden og møde mennesker.

Scenen skifter tilbage til Erla og Einar. Erla kommer ind i huset og er sikker på at Leo har været inde i deres soveværelse. ”Tågen” er en virkelig velskrevet krimi, men i en noget anderledes form, end man ellers møder. Alene det, at trilogien starter der hvor de fleste andre krimier slutter er i et noget anderledes format.

Læseren følger flere scener sideløbende. Dette betyder dog ikke, at man ikke overraskes over vendingen i handlingen. Plottet er overraskende og med en fin afslutning der er genialt udtænkt. Man bliver virkelig fastholdt i spænding til sidste side.

Her skal følge en lille advarsel. Sørg for at have god tid, en god kop kaffe eller te ved siden af dig og et ”Vil ikke forstyrres”-skilt ved hånden når du starter på ”Tågen”.

”Tågen” er én af den slags krimier, som man nødigt slipper igen, før sidste side er læst. Hele trilogien er absolut Nordisk krimi i verdensklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog her:

Bookmate

Du kan besøge forlaget her:

GADs Forlag

5/6 Roser

"GIDSEL"

THRILLER

SKREVET AF

CLARE MACINTOSH

"Gidsel" skrevet af Clare Mackintosh

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Clare Mackintosh

Forlag: Forlaget Aronsen

Udgivelse: 11. oktober 2021

Original titel: Hostage

Oversætter: Brian Christensen

Format: PDF-fil

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788794008334

Anmeldt: 11. oktober 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar i PGF-format. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

NY THRILLER fra den internationale bestsellerforfatter. Pressen skriver: ”Utrolig god. Burde blive en kæmpesucces, måske endda en klassiker”. - Lee Child

”En vildt spændende thriller med en mavepuster af en slutning – en fantastisk læseoplevelse!”- Shari LaPena

”Det er som at se en blockbuster. Man sidder med hjertet i halsen og bider negle. Fart over feltet, fængende, spændende og mesterligt skruet sammen”. - Lisa Jewell

”Når Clare Mackintosh går efter spænding, gør hun det med manér … En vanvittig medrivende thriller, som vil få filmproducenter til at slås om filmrettighederne”.- Linwood Barclay

”Man kan ikke lægge bogen fra sig – Gidsel får hele tiden læseren til at spørge sig selv: ”Hvad ville jeg gøre i den situation'” - Karin Slaughter

Du kan redde 100 menneskeliv eller den person, du elsker mest! Rygtet lyder, at der er en masse kendte personer ombord på flyet, og at journalisterne står klar, så snart flyet landet. Mina er stewardesse og udvalgt til denne flyvning. Hun prøver at fokusere på det hun nu skal udføre og ikke på sin 5-årige datter, som hendes mand passer derhjemme.

Men flyet har kun været i luften i kort tid, da en passager giver Mina en frygtelig besked. Nogen har bestemt for sig, at flyet aldrig skal nå sin destination. Og de ved præcis, hvordan de skal gøre Mina medskyldig.

Andre spændingsromaner af Clare Mackintosh:

Jeg lader dig gå, Jeg ser dig og Lad mig dø og romanen Når det er slut. Omslagsgrafiker: Trine Pape

Clare Macintosh

ANMELDELSE

Clare Macintosh har endnu engang begået en genialitet med ”Gidsel”. Jeg har tidligere læst

1. ”jeg lader dig gå” 

2.” Jeg ser dig” samt

3. "Rivalen".

Denne gang tager Macintosh fat i emner som klimaforandringer, klimaaktivister, terror, flykapring, adoptivbørn og ægteskabelige kontroverser krydret med vold og mord. Det er aktuelt, tankevækkende og ind imellem barskt.

Hovedkaraktererne i ”Gidsel” er en lille familie bestående af Betjenten Adam, Hans kone Stewardessen Mina og deres adoptivbarn 5-årige Sophia. Familien er i krise, eller rettere forældrenes ægteskab hænger i en tynd tråd. Det er ikke mindst Adam og Minas indbyrdes hemmeligheder, svigt og manglende åbenhed, der er ved at kile sig ind imellem de 2 voksne.

Af samme grund har Mina besluttet sig for at melde sig til en jomfruflyvning New York-Sydney. Det er første gang et fly skal flyve ruten non-stop. 20 timer uafbrudt i luften. Det er lige før jul og så slipper Mina for at være sammen med Adam lige før jul.

Flyveturen bliver dog helt anderledes end Mina og hendes kolleger havde tænkt sig. Det bliver en flyvetur der sætter sit præg på personalet og passagernes liv for resten af deres liv. Mina bliver afpresset til at gøre ting, som ligger meget langt væk fra hendes personlighed og hendes etik.

Samtidig med Minas problemer så har Adam sine egne spøgelser at slås med i hjemmet. Spøgelser som Adam ved kan koste ham alt det, der betyder noget for ham. Jobbet, Mina, Sophia og ikke mindst deres liv er i yderste livsfare.

Bogen giver et helt nyt syn på terror og flykapringer. Forfatteren har placeret en gruppering i ”De ondes” rolle, som vi, i dagens verden, nok ville betegne som hverdagens helte. Men som Clare Macintosh skriver, bagerst i bogen, hvis hun havde gjort dem til bogens helte, så ville bogen være blevet meget kort.

”Gidsel” er absolut velskrevet og hun formår, at få læseren helt ind bag overfladen på karaktererne i bogen. Det gælder vores hovedpersoner som de mennesker der findes i periferien af ”Gidsel”. Læseren sidder på kanten af stolen, eller hvor man nu læser bogen, fra første side og formår, at chokere og overraske mod slutningen af bogen.

”Gidsel” er smækfyldt med spænding, overraskelser og dramatik hele vejen igennem. Se, det er sådan en rigtig page-turner skal være. ”Gidsel” er ikke mit første bekendtskab med Macintosh og bliver bestemt heller ikke det sidste.

Jeg synes kun at hendes forfatterskab bliver bedre og bedre for hver gang jeg får en af hendes bøger i hånden. Der er egentlig kun én ting at sige til ”Gidsel” helt kort ”WOW”. ”Gidsel” tager godt fat i aktuelle emner, som vi alle mindes om hver dag i medierne eller i vores egen verden.

”Gidsel” giver i tilgift rigtig godt stof til at tage fat i vores egne vaner, så vi får inspiration til at lave de små ændringer i hverdagen som vil gavne os alle og vore efterkommere. ”Gidsel” burde bestemt blive en klassiker indenfor thriller-genren og får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en bog i topklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Forlaget Aronsen

5/6 Roser

"ANTIKAOS"

MIRRIN BANK TRILOGIEN #3

SKREVET AF

JOHAN OTTOSEN

"Antikaos" skrevet af Johan Ottosen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Johan Ottosen

Forlag: Bukefalos Publishing

Udgivelse: 30. september 2021

Sider: 658

Format: Hardback

Genre: spændingsroman

Trilogi: Mirrin Bank #3

ISBN: 9788794013000

Anmeldt: 8. oktober 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Under dække af at være en investeringsbank opdager vores hemmelige efterretningstjeneste i København, Mirrin Bank, at Iran i det skjulte har produceret 200 højteknologiske atomsprænghoveder og er således en de facto atommagt.

Angriber præsident Cahill Iran risikerer verden en altødelæggende atomvinter. Vores Team i Mirrin Bank finder yderligere ud af, at en langt værre spiller, The Church, står bag og trækker i trådene, for at udleve en altødelæggende religiøs vision.

The Church tæller mere end 100 millioner medlemmer verden over og råder over en skyggehær som har infiltreret stort set alle vestlige demokratier.

ANTIKAOS er den afsluttende del Mirrin Bank trilogien.

Mirrin Bank-Trilogien

ANMELDELSE

”Antikaos” er 3. og sidste bind i Johan Ottosens trilogi om Mirrin Bank. For at få det fulde udbytte af hele trilogien så er det et must at man læser de første 2 bind i serien også

1. Stenens tid og

2. Apokalypsens engle.

Men så sidder man til gengæld også med en mursten af en trilogi smækfyldt med spænding og en god sammenhængende historie.

Én af hovedkaraktererne er Journalisten Kurt Østergaard fra Vanløse. Til Johan Ottosens reception i forbindelse med udgivelsen af ”Antikaos” var jeg inviteret op i ”Kurts” lejlighed. En fantastisk reception hvor Johan også havde inviteret oplæseren af lydbøgerne i trilogien Henrik Hartvig Jørgensen.

Hartvig Jørgensen var så venlig at oplæse et par afsnit af lydbøgerne fra Kurts lejlighed. Den hemmelige efterretningstjeneste i København Mirrin Bank arbejder under dække af, at være en investeringsbank. Men der sker meget andet end investeringer bag bankens mure.

En lille genialitet fra forfatterens hånd er, at der ved hvert kapitels begyndelse forefindes en QR-kode der viser de små kapitlers handlingssteder såsom Mirrin Banks lokalitet eller et sted over middelhavet. Det er en ganske interessant nytænkning, når man sidder med en spændingsroman der foregår i Danmark, Israel eller på Amager.

”Antikaos” fortsætter præcis der, hvor ”Apokalypsens engle” slutter. Vores helt Kurt sidder i et fly over Middelhavet. Her fra skifter scenen til Det Hvide Hus i USA hvor Præsident George Cahill og hans sikkerhedschef sidder og stirrer på en skærm, inden præsidenten beordrer et angreb på Iran.

Scenen skifter til Mirrin Bank hvor den Amerikanske udenrigsminister Laura Emily Marshall sidder med en viden om, at det slet ikke er Iran der er angriberen, men den religiøse organisation ”The Church”. Men spørgsmålet er, om Laura kan nå at fortælle Præsidenten om sin viden, inden Iran bliver angrebet.

På samme tid er hele NATO blevet involveret i den kritiske situation. Imens styrer The Churchs leder Damian Louw sit eget politiske og religiøse spil. Han er bestemt en farlig mand. Vil det lykkes Mirrin Bank at stoppe organisationen, inden det er for sent og verden går under?

Damian Louw er ankommet til Kastrup Lufthavn og PETs chef Bjørn møller tager imod ham. I Mirrin bank opdager it-eksperten Sune, at udenrigsminister Laura Marshalls harddisk sender beskeden ”Kom og hent mig”. I den Danske sikkerhedsbunker på Amager bliver Statsminister Bisgaard kontaktet af USA`s Præsident Cahill, der stadig mener at udenrigsministeren er blevet kidnappet.

Som man kan se, så er der fuld fart på dramaet og spændingen, hele vejen igennem ”Antikaos”. Hele Mirrin Bank trilogien afsluttes hermed i fuld fart hele vejen igennem ”Antikaos”. Forfatteren evner at fastholde læseren i yderste spænding og evner samtidig at skrive en historie der også er dybt rørende og dramatisk.

Jeg er godt klar over, at forfatteren har skrevet en spændingshistorie der har været længe undervejs. Ikke desto mindre, så er mit håb, at Johan Ottosen har mere at byde på af litteratur efter denne fantastiske spændings trilogi i absolut topklasse.

Hele Mirrin Bank Trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til mange timers spænding i højeste klasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forfatteren her:

Johan Ottosen

5/6 Roser