Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

SEPTEMBER 2021

LÆSEOPLEVELSER I SEPTEMBER

September 2021

I går var jeg inviteret til reception hos forfatteren Johan Ottosen i anledning af at hans 3. bind i trilogien om Mirrin-bank udkom. ”Antikaos” modtog jeg i forgårs, så jeg har endnu ikke læst de 650 sider som 3. bind består af.

Receptionen var fantastisk. Johan kom godt nok lidt senere da motorvejen fra Amager havde været spærret af, af politiet. Helt i Trilogiens ånd. Med til receptionen var oplæseren af lydbøgerne Henrik Hartvig Jørgensen der læste op fra bøgerne.

De stykker der blev læst, var der hvor én af hovedkaraktererne Kurt Østergaard befandt sig i eller ved sin lejlighed. Det var denne lejlighed at receptionen foregik i. Henrik Hartvig Jørgensen gjorde bestemt receptionen til noget helt særligt.

På vej op til Kurt Østergaards lejlighed.

Nu til nogle af september måneds læseoplevelser. Måneden startede med ”Gladiator” i serien med Oxen, skrevet af Jens Henrik Jensen. Indrømmet. Jeg har set masser af reklamer for Oxen-serien og har også haft lyst til at læse serien, men havde endnu ikke fundet tid, da Oxen #5 pludselig dumpede ned foran min dør.

Jeg er virkelig gået glip af en virkelig god oplevelse, når det kommer til krimi-genren. De første 3 bind er en trilogi og jeg vil tro at de hænger lidt sammen, da de også kaldes for Danehof-trilogien. ”Gladiator” er forfatterens 13. udgivelse i alt.

”Gladiator” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en krimi fyldt med spændende og anderledes karakterer, spænding, ufattelig grusomhed, fortidens synder, drama, mord, gode gerninger og interessante plot-twist. 6/6 Roser.

Den næste bog havde forbindelse til min egen slægtsforskning. "Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene ti 2. Verdenskrig" Skrevet af Rasmus Wichmann, Martin Bo Nørregård og Per Hundevad Andersen. Per Hundevad Andersen (Per Andersen) har jeg før modtaget bøger fra til anmeldelse.

En bog med i virkeligheden rigtig mange gode værktøjer til nybegynderen såvel som den mere erfarne slægtsforsker. ” Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som et rigtig godt værktøj til dig der vil undersøge, hvad dine aners soldatertid i krig bød på af udfordringer. 5/6 Roser.

Herefter læse jeg 2. bind i Mirrin bank trilogien, skrevet af føromtalte Johan Ottosen ”Apokalypsens engle”. 3. del ”Antikaos” udkommer sidst på måneden. Dermed har han forfattet en hæsblæsende trilogi på hele 1800 sider.

Danmark er i undtagelsestilstand efter et angreb på kongefamilien begået af den tidligere Guantanamo-fange, Aberdjan Mirou. Og sikke en fortsættelse. Statsminister Lene Bisgaard bliver sat i flere dilemmaer undervejs. Der er flere attentater mod Danmark.

Kongefamiliens liv er truet. Iran er involveret og der er optræk til krig mellem Nato og Iran. Mirrin Bank trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og ”Apokalypsens engle” i særdeleshed. 4/6 Roser.

”Nadja og de 170 kg.” er en bog skrevet af Nadja Engsig, der deltog i en TV2-dokumentar. ”Nadia og de 170 kg” handler præcis om det som titlen antyder. Nadia Engsig, hvordan og hvorfor den 33-årige Nadia kom til at veje 170 kg.

Nadia er vokset op i trekantområdet i Jylland. Det vil sige området omkring Vejle, Kolding og Lillebælt. Nadja evner at skrive, så man føler barnets svigt og smerte, dybt inde i sjælen. ”Nadja og de 170 kg” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen til dig der har set serien af samme navn, eller til dig der interesserer dig for spiseforstyrrelser generelt. 4/6 Roser.

”Blodtørst- og andre fortællinger” er skrevet af Stephen King. ”Blodtørst-og andre fortællinger” er skrevet af gysets mester Stephen King. Denne udgivelse er meget anderledes end det, jeg tidligere har læst af Stephen King.

Han formår stadig gyset og det skrækindjagende. Denne gang har han begivet sig ud i 4 meget forskellige noveller. Stephen King evner at fortælle formidable og fængslende fortællinger og viser i ”Blodtørst-og andre fortællinger” at han er en yderst alsidig forfatter.

”Blodtørst-og andre fortællinger” får bestemt mine anbefalinger med på vejen. 4/6 Roser.

Den næste bog blev mit livs blogger-mareridt. Da jeg sagde ja til at læse og anmelde ”Forfattersind” skrevet af Steen Langstrup, gjorde jeg det ud fra en tanke om, at det kunne være interessant at komme ind bag en forfatter.

Derudover blev jeg interesseret da jeg så, at een af mine absolutte favoritforfattere deltog med et lille interview i bogen. Råt for usødet. Om du er forfatter, anmelder eller forlag så vil du helt sikkert blive oplyst, når du dykker ned i ”Forfattersind”.

”forfattersind” er bestemt udfordrende og meget anderledes. Personligt var jeg meget i tvivl om jeg skulle anmelde bogen, men jeg valgte alligevel at gøre det. Den ramte mit hjerteblod. 3/6 Roser.

”Kors for Kalvehave” skrevet af Lars Techen Nielsen er en krimi med et lokalt tilsnit. ”Kors for Kalvehave” er mit 1. bekendtskab med Lars Techen Nielsen. Det er 3. udgivelse med den tidligere betjent Mikkel A. Jacobsen og Politikommissær Liz Lærke i hovedrollerne.

Mikkel bor i Kalvehave og bliver opsøgt af en kvinde, Charlotte Jørgensen, der det sidste halve år har boet i et sommerhus. En anderledes krimi med nutidige aktuelle emner flettet ind i historien. ”Kors for Kalvehave” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi der er lidt ud over det sædvanlige. 4/6 Roser.

Månedens sidste bog blev ”Nattevandrer” skrevet af Louise Nielsen. ”Nattevandrer” er en krimithriller hvor handlingen foregår i Sønderborg og omegn. ”Nattevandrer” er første del af en planlagt serie på 4 bind. Bogen er Louise Nielsens debut og sikken en debut.

Hovedkaraktererne er de 2 makkere betjentene Nora Kaufman og Matti Villum fra Sønderborg politi. Nattens Gerninger lover rigtig godt for 2. bind i serien. Det er en fantastisk velskrevet og barsk bog, som holder læseren fanget til sidste side. Læs den! Jeg skal i hvert fald læse næste bind i serien. 5/6 Roser.

Det var de læseoplevelser det blev til i september. Oktober står i efterårsferiens tegn, denne gang går turen til Falster men bøgerne kommer med på ferien. Rigtig god oktober til jer og på gensyn på bloggen. Krimiormen.

"NATTEVANDRER"

NATTENS GERNINGER

THRILLER

SKREVET AF

LOUISE NIELSEN

"Nattevandrer" skrevet af Louise Nielsen

Forfatter: Louise Nielsen

Forlag: Forfatterskabet

Udgivelse: 3. juni 2021

Sider: 524

Format: Paperback

Genre: Thriller

ISBN: 9788794159012

Anmeldt: 30. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I 1981 indtræffer en tragedie i Sønderborg, mens Holmes-familiens tvillingedrenge leger ude i baghaven. Det efterlader dybe spor og kløfter i familien. 34 år senere tvinges journalist Andrea Holmes hjem til Danmark efter sin fars selvmord.

Hun har boet mange år i USA uden megen kontakt til familien på Als, men nu vender hun hjem til fortidens skygger. Kriminalassistent Matti Villum fra Sønderborg Politi sættes på den rutinemæssige efterforskning af selvmordet, men snart flyttes fokus, da et maltrakteret lig bliver fundet i en skov.

Sagen trækker spor til en gammel tragedie på øen, og dystre hemmeligheder dukker op til overfladen. Samtidig er Villum udfordret af samarbejdet med sin nye makker, den egenrådige og ambitiøse Nora Kaufman, der har et blakket ry.

Nattevandrer er første del i krimiserien Nattens Gerninger.

Om forfatteren

Louise Nielsen (f. 1974) er født og opvokset i Skive, og drømmen om at blive forfatter startede allerede, da alfabetet var blevet indkodet. Hun er stor fan af hårdkogte krimier, hårrejsende gyserfilm og en god gang uhygge.

Nattevandrer er hendes debut og den første bog i en planlagt krimiserie på fire bøger, som primært udspiller sig i og omkring Sønderborg.

Andre udgaver:

E-bog, ePub

Anmeldelse:

”Nattevandrer” er en krimithriller hvor handlingen foregår i Sønderborg og omegn. ”Nattevandrer” er første del af en planlagt serie på 4 bind. Bogen er Louise Nielsens debut og sikken en debut. Hovedkaraktererne er de 2 makkere betjentene Nora Kaufman og Matti Villum fra Sønderborg politi.

Nora er egenrådig og en noget usædvanlig makker med et noget blakket ry. Men Villum og Nora har et usædvanligt godt makkerskab og Villum respekterer Noras noget anderledes arbejdsmetoder. Matti og Nora sættes på efterforskningen af Alex Holmes selvmord.

Dagen før mandens selvmord var 34-års-dagen for en familietragedie der mærkede Holmes familie for altid. Familiens 2 små tvillingedrenge blev udsat for en forbrydelse og den ene af drengene blev aldrig fundet. Umiddelbart ser det ud til at være et helt almindeligt selvmord men da et maltrakteret lig bliver fundet i en skov, tager det fokus lidt væk fra selvmordet.

Familien Holmes søn Jakob er daglig leder af den restaurant som familien ejer. Datteren Andrea er journalist og har boet i USA i mange år, men tvinges nu til at rejse hjem til faderens begravelse. Andrea Holmes har ikke haft meget kontakt med familien i de år der er gået.

Men nu er hun nærmest tvunget til at involvere sig i broderen og moderens liv. Efterhånden som man kommer igennem bogen kommer der gamle dystre hemmeligheder op til overfladen. Hemmeligheder som er noget af det værste Nora og Villum endnu har set.

Matti og Noras efterforskning åbner for skrækkelige hemmeligheder der griber ind i deres eget liv. Snart er de på jagt efter en seriemorder. ”Nattevandrer” består af mere end 500 sider smækfyldt med spænding, overraskelser og grufulde forbrydelser.

Ikke én eneste side for meget. ”Nattevandrer” er vanvittigt velskrevet og virkelig en page-turner. WOW siger jeg bare. ”Nattevandrer” er smækfyldt med drabelige scener og læseren overraskes gang på gang over de usædvanlige vendinger af plottet hele vejen igennem bogen.

Der er ganske vist et par manglende ord og underlige vendinger, men det tilskriver jeg redigeringen af manuskriptet. Karaktererne i ”Nattevandrer” er virkelig velbeskrevet og meget levende. Karaktererne er varierede og meget forskellige.

Alt i alt er ”Nattevandrer” en fantastisk thriller, der lover godt for de næste 3 bind af den planlagte serie. ”Nattevandrer” er barsk og ikke for sarte sjæle. Men har du ikke noget imod drabelige hændelser så vil du helt sikkert her møde en thriller af de bedste.

”Nattevandrer” har flere lag og der er mange bolde i luften – men Louise Nielsen har styr på sine personer og med få virkemidler får vi et grundigt indblik i de mange personers psyke og adfærd. Det er knageme mig godt gået. Personligt ser jeg meget frem til næste bind i serien.

Nattens Gerninger lover rigtig godt for 2. bind i serien. Det er en fantastisk velskrevet og barsk bog, som holder læseren fanget til sidste side. Læs den! Jeg skal i hvert fald læse næste bind i serien.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes på Bookmate:

Bookmate

Du kan besøge forlaget her:

Forfatterskabet.dk

5/6 Roser

"KORS FOR KALVEHAVE"

KRIMI

SKREVET AF

LARS TECHEN NIELSEN

"Kors for Kalvehave" skrevet af Lars Techen Nielsen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Lars Techen Nielsen

Forlag: Skriveforlaget

Udgivelse: 9. september 2021

Sider: 380

Format: Paperback

Genre: Krimi

ISBN: 9788794183215

Anmeldt: 25. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I Kalvehave får Mikkel besøg af en kvinde, der ligner den amerikanske countrysangerinde Emmylou Harris. Hun hedder Charlotte Jørgensen og fortæller, at hun trues på livet af sin eksmand, og truslerne trækker tråde tilbage til et uopklaret drab på Møns Klint.

I København leder Liz efter en kvinde, som er forsvundet på et tog fra Aalborg til København, og hun møder tilfældigt Mikkel foran den norske sømandskirke på Amager. Liz kører med Mikkel til Kalvehave og overbeviser ham om, at mordet på Møns Klint er noget helt andet, end kollegerne i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kom frem til, og jagten på en fælles fjende fra fortiden tager sin begyndelse.

Kors for Kalvehave er også historien om frygten for, at den lille ø Lindholm i Stege Bugt bliver udrejsecenter og skal huse over hundrede kriminelle udlændinge, og om at Rigspolitiets it-systemer ikke altid lever op til, hvad de lover.

Kors for Kalvehave foregår i en verden, hvor rige rager til sig, amerikanske it-giganter høster data som ingensinde, og kun få gør noget for at forhindre klimaet i at gå amok. Kors for Kalvehave er Lars Techen Nielsens tredje krimi med tidligere strisser Mikkel A. Jacobsen og politikommissær Liz Lærke i hovedrollerne.

"Kors for Kalvehave" Skriveforlaget

ANMELDELSE

”Kors for Kalvehave” er mit 1. bekendtskab med Lars Techen Nielsen. Det er 3. udgivelse med den tidligere betjent Mikkel A. Jacobsen og Politikommissær Liz Lærke i hovedrollerne. Mikkel bor i Kalvehave og bliver opsøgt af en kvinde, Charlotte Jørgensen, der det sidste halve år har boet i et sommerhus.

Charlotte bliver truet af sin eksmand Brian. Problemet er bare, at Brian døde for et par år siden. Politikommisær Liz Lærke er blevet sat på en forsvindingssag sammen med Gert Lind og Benedikte Antonsen. Anne Mette Scholl er forsvundet i toget fra Aalborg til København.

Anne Mettes søster har meldt hende savnet. Fra lystbådehavnen i Kalvehave kan Mikkel se Lindholmfærgen. Regeringen truer med at lave Lindholm om til udrejsecenter for udviste kriminelle og afviste asylansøgere. Mikkel kontakter betjenten Johannes Jensen, der havde sagen om Charlottes mand, Brian Hansen.

Anne Mettes søster bor i Tårnby på Amager, hvor Liz opsøger hende. Vi følger de 2 sager sideløbende. Bogen indeholder en del citater fra rigtig mange sange. I tilgift bliver læseren præsenteret for rigtig meget lokalhistorie undervejs.

”Kors for Kalvehave” er bestemt en interessant og anderledes krimi. Forfatteren evner at give os et godt indblik i Kalvehave og egnen omkring. Karaktererne er velbeskrevne og har en god udvikling. Forfatteren griber fat i flere emner såsom frygten for at den lille ø Lindholm bliver hjemsted for kriminelle udlændinge og at Rigspolitiets it-systemer ikke altid lover hvad de holder.

Emnerne er bestemt aktuelle og med rod i den virkelige verden. ”Kors for Kalvehave” er bestemt velskrevet og med en god sammenhæng i fortællingen. De mange citater der er flettet ind i handlingen, hænger bestemt godt sammen med historien.

Citat fra bogen:

”Mikkel blev siddende og betragtede alt det grønne, der spirede frem mellem herregårdsstenene på terrassen. En vinterdag for længe siden havde han hængt et kornneg op for at glæde en lille rødkælk, der havde holdt ham med selskab hele efteråret, og siden var han hvert forår blevet belønnet med det, som i løbet af sommeren udviklede sig til den herligste, gule kornmark.

”Jeg er havren…Jeg har bjælder på,” sang han og kiggede op og fik øje på Anne-Lise Bakker, der stod med hånden på den lave mur, der omkredsede terrassen.”

Et af de mange citater som er drysset ud over bogens sider. ”Kors for Kalvehave” er velskrevet og har en god sammenhæng i de 2 sideløbende sager som de 2 hovedpersoner skal opklare. Læseren får et godt billede af hvem Liz og Mikkel er og deres indbyrdes forhold.

Citaterne i bogen giver en ekstra kolorit til bogen og handlingen. En del af citaterne fik mig til at mindes tidligere tiders musikalske oplevelser. ”Kors for Kalvehave” er bestemt en krimi der gav mig lyst til at lære forfatterens andre 2 krimier i serien at kende.

En anderledes krimi med nutidige aktuelle emner flettet ind i historien. ”Kors for Kalvehave” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi der er lidt ud over det sædvanlige.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes på Bookmate:

Bookmate

Du kan besøge forlaget her:

Skriveforlaget

4/6 Roser

"FORFATTERSIND"

INTERVIEWS OG TANKER

SKREVET AF

STEEN LANGSTRUP

"Forfattersind" skrevet af Steen Langstrup (2 Feet Entertainment)

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Steen Langstrup

Forlag: 2 Feet Entertainment

Udgivelse: 24. september 2021

Sider: 296

Format: Paperback

Genre: Kultur

ISBN: 9788779940802

Anmeldt: 24. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Livet som fuldtidsforfatter er en uopnåelig drøm for de fleste - og solsiden er også noget særligt, men der følger meget andet med, skyggesider, som alt for mange af os holder for os selv, ja, måske ligefrem tror kun sker for os selv.

Depressioner, misbrug og i værste fald selvmord har altid været følgesvende for kreative mennesker, men er det det følsomme, kreative sind, der spøger, eller rummer forfatterlivet sider, som bare er svære at håndtere menneskeligt?

I Forfattersind interviewer forfatter Steen Langstrup ti meget forskellige forfatterkollegaer om deres erfaringer med jobbets svære bagsider og deler imellem disse interviews egne tanker om jobbets snubletråde. Forfattersind indeholder interviews med Katrine Marie Guldager, Jussi Adler-Olsen, Peter Øvig, Anne-Marie Vedsø Olesen, Lars Kjædegaard, Sara Skaarup, Eva Maria Fredensborg, Agnete Friis, Anette Ellegaard og Helle Hedegaard Hein.

Det er håbet med denne bog at kaste lidt lys på skyggesiderne, så vi måske kan undgå de værste af dem eller i det mindste opdage, at vi er alt andet end alene med dem. Forfattersind handler om forfattere, men mange andre kunstnere, freelancere og selvstændige vil sikkert kunne genkende problemstillingerne.

Steen Langstrup har i mere end 30 år været en del af dansk kulturliv, først som tegneserietegner, siden som forfatter, oversætter, redaktør, forlægger og igangsætter. Han er udkommet på de største forlag, på mellemstore og små forlag, har været selvudgiver og har drevet eget forlag i mange år.

Han kender som få branchen fra forskellige sider.

“Netop fordi det foregår offentligt, så er det ikke bare noget med, at nogen behandler dig dårligt, det er noget med, at når nogen behandler dig dårligt, så ved alle det. Så ved dine børn og dine forældre det, din moster og dine svigerforældre, hele din omgangskreds, alle ved, at nu skal du svines til. Det er jo ikke bare dit arbejde, vel? Det er hele pivtøjet, fordi det foregår i offentligheden. Det skaber en angst, som gør, at mange mennesker simpelthen ikke tør udfolde sig frit. Man bliver bange for at udgive nye bøger, man bliver bange for at blive dårligt anmeldt, man bliver bange for at stikke snuden frem.” Katrine Marie Guldager i interview i Forfattersind

“Der var ballade med flere af mine bøger, men ikke, som det blev med BZ-bogen. Her rykkede det helt ind i privaten. Jeg kunne ikke være på Facebook, uden at der straks var nogen, der var over mig. De kom her og smadrede ruderne i mit arbejdsværelse. Og så er det sgu hårdt at være i som forfatter.” Peter Øvig i interview i Forfattersind

“Tiden til familien og til vennerne og til mine fritidsinteresser. Den forsvandt bare. Det var virkelig bagsiden, og den havde jeg ikke set komme. At det kunne være sådan, at man ser på sin succes dels som farlig, dels som noget, der stjæler noget i ens liv. Det var ikke meningen.” Jussi Adler-Olsen i interview i Forfattersind

“Det sværeste ved at være forfatter er den evigt dårlige samvittighed. Man er aldrig færdig med arbejdet, man har aldrig fri. Selv ikke når en roman er færdigskrevet. Jeg troede naivt i begyndelsen, at man kunne hvile på laurbærrene indimellem. Men det første, man af alle bliver spurgt om, er, hvad næste projekt så er. Og det er også, hvad jeg selv tænker.” Anne-Marie Vedsø Olesen i interview i Forfattersind

“Når man arbejder alene år efter år, kan man let komme til at bilde sig selv ind, at man er udenfor et eller andet. Man ved ikke rigtig hvad, men jeg kan huske en periode, hvor jeg ofte tænkte, at der måtte være nogen af mine kolleger, som havde det sjovere end jeg. At der fandtes et miljø, som jeg burde være en del af. At der måtte være en eller anden form for social belønning forbundet med de mange skrivetimer.” Lars Kjædegaard i interview i Forfattersind

Steen Langstrup (2 Feet Entertainment)

ANMELDELSE

Da jeg sagde ja til at læse og anmelde ”Forfattersind”, gjorde jeg det ud fra en tanke om, at det kunne være interessant at komme ind bag en forfatter. Derudover blev jeg interesseret da jeg så, at een af mine absolutte favoritforfattere deltog med et lille interview i bogen.

Ikke mindre end 10 forfattere deltager med et bidrag i form af et interview, deriblandt Jussi Adler-Olsen. Et andet argument er at bøger er mit hjerteblod. At læse bøger er ikke bare en hobby for mig. At læse bøger er virkelig noget jeg brænder for og det betyder utroligt meget for min mentale sundhed.

Det er også derfor jeg skriver om bøgerne i håb om, at jeg kan sprede lidt af min glæde ved bøger ud til andre mennesker. Ca 1/3 igennem ”Forfattersind” var jeg nær ved at opgive at læse mere. Jeg blev simpelthen så ked af, at jeg ikke kunne finde forfatterens hjerteblod.

Forfatteren fortæller om alle bagsiderne af medaljen, ved at prøve at leve af at skrive bøger. Men jeg savnede at høre lidt om det positive ved at sætte sine ord ned på et stykke papir eller på skærmen på en pc. Noget positivt må der da være, ved at være forfatter.

Jeg har muligvis misforstået præmissen ved ”Forfattersind”. Nu er jeg nok heller ikke i målgruppen for ”Forfattersind”. ”Forfattersind” er helt klart målrettet til dig, der er forfatter, på vej til at blive det, eller drømmer om en fremtid som forfatter.

”Forfattersind” er bestemt velskrevet og som læser fornemmer man helt klart forfatterens ærlighed og dybde i at beskrive medaljens bagside. De forskellige interviews er absolut i en klasse for sig. Læseren finder en bred vifte af interessante forfattere.

Alle genrer er repræsenteret. Alt fra forfattere som jeg ikke har hørt ret meget om, til Jussi Adler-Olsen, som vel nok er den af de 10 forfattere, der har solgt flest bøger på verdensplan. Jussi Adler-olsens interview gav derudover en god forklaring på hvorfor forfatteren har været 4 år om at skrive sit 9. bind i serien om afdeling Q og Karl Mørck.

Personligt har jeg mødt Jussi Adler-Olsen en del gange efterhånden i forbindelse med det årlige Bogforum. I ”Forfattersind” fik jeg hermed mulighed for at møde en helt anden side af en forfatter, som jeg troede at jeg kendte ret godt.

Et meget anderledes og interessant interview. Man skal ikke forvente at få meget af det positive og lyserøde omkring det at være forfatter. Man får et gennemgribende indblik i hvor svært det kan være at komme til at leve af sit drømmejob.

Forfatteren af ”Forfattersind” giver et noget uventet og helt andet billede af det at sætte sig for at skrive en bog eller flere og komme til at leve af sin hobby eller sit hjerteblod. I ”Forfattersind” får du en snert af livet som forfatter.

Råt for usødet. Om du er forfatter, anmelder eller forlag så vil du helt sikkert blive oplyst, når du dykker ned i ”Forfattersind”. ”forfattersind” er bestemt udfordrende og meget anderledes.

Vurdering: 3/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

2 Feet Entertainment

3/6 Roser

"BLODTØRST-OG ANDRE FORTÆLLINGER"

4 FORTÆLLINGER

SKREVET AF

STEPHEN KING

"Blodtørst-og andre fortællinger" skrevet af Stephen King

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Stephen King

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Originalsprog: Engelsk

Original titel: If it bleeds

Oversætter: Jakob Levinsen

Udgivelse: 15. september 2021

Sider: 480

Format: Hæftet

Genre: Fortællinger/Gys

ISBN: 9788740065213

Anmeldt: 15. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En samling af fire fænomenale fortællinger, der inkluderer den enkeltstående efterfølger til den filmatiserede bestseller Outsideren. Journalister har et ordsprog: ”Historien gløder, hvis det bløder”. Og historien om en detoneret bombe på Albert Macready mellemskole indeholder store mængder af blod.

Holly Gibney fra detektivbureauet De Der Søger arbejder på en sag om en forsvunden hund (og på sit eget behov for at være mere selvsikker), da hun ser den direkte tv-dækning fra bombeattentatet. Men da hun senere tænder for aftennyhederne, indser hun, at noget ikke stemmer ved den journalist, som var først på gerningsstedet.

Sådan begynder Blodtørst, den enkeltstående efterfølger til bestselleren Outsideren, hvor den usædvanlige detektiv Holly skal opklare sin første solo-sag. Blodtørst er kun én af samlingens i alt fire fortællinger, der også rummer Mr. Harrigans telefon, Chucks liv og Rotten.

Alle noveller illustrerer Kings alsidige storytelling med elegance, humor, skræk og åndeløs spænding. En King Classic, både for Kings mange fans og et godt sted at starte, hvis man er ny i det store forfatterskab

"Blodtørst-Og andre fortællinger" skrevet af Stephen King (Hr. Ferdinand)

ANMELDELSE

”Blodtørst-og andre fortællinger” er skrevet af gysets mester Stephen King. Denne udgivelse er meget anderledes end det, jeg tidligere har læst af Stephen King. Han formår stadig gyset og det skrækindjagende. Denne gang har han begivet sig ud i 4 meget forskellige noveller.

”Mr. Harrigans telefon” fokuserer på mobiltelefonens barndom. En ældre mand dør og han får sin nye IPhone med i graven. Hvem kan undvære sin mobil, selv efter livets afslutning?. Personen der har givet Mr. Harrigan telefonen med, kommer til at fortryde sin handling.

”Mr. Harringtons telefon” kommer meget tæt på Stephen Kings sædvanlige gys. Vi er tilbage i mobiltelefonens barndom, hvor det er begrænset hvor meget man kunne gøre med sin mobiltelefon, i forhold til hvad man kan med nutidens smartphones.

”Chucks liv” er en noget usædvanlig fortælling. Historien starter i virkeligheden med 3. akt og går så bagud i tiden for hver del af historien. Historien handler om et reklameskilt med en tekst og et billede af Chuck Krants.

Man ved egentlig ikke hvem Chuck er, men det bliver opklaret undervejs i historien. ”Chucks liv” er meget usædvanlig, men ikke desto mindre rigtig spændende. Historien er tænkt meget anderledes end læseren er vant til at tænke historiefortælling, med en meget overraskende slutning.

”Blodtørst” som denne bog er opkaldt efter, satte mig på en lille ekstra opgave. ”Blodtørst” er en fritstående fortsættelse af den filmatiserede serie ”The Outsider” som jeg fandt og streamede på HBO. ”The Outsider” er bestemt værd at anbefale til dig der har stålnerver og ikke er så nem at skræmme.

I ”Blodtørst” har Stephen King taget fat i journalister, der på mystisk vis altid er de første på et gerningssted og flettet det sammen med privatdetektiven Holly fra ”The Outsider”. Outsider er lige præcis det som Holly også er. En kvinde med nogle meget usædvanlige evner.

Sidst men ikke mindst præsenteres vi for historien om ”Rotten”. ”Rotten” handler om en forfatter og underviser der forfølger sin store drøm om at skrive en hel bog. Hidtil har han kun skrevet mindre noveller. Han tager alene ud til familiens hytte langt ude på landet og med langt til naboerne.

Han forlader kone og 2 børn i byen. Han har allerede en ide` til en historie, men vil han støde ind i en skriveblokering, som han plejer? Eller vil han endelig lykkes med sin store drøm om at skrive en hel bog? Han er isoleret og i fare for, at hans egne tanker spænder ben for ham selv.

”Blodtørst-og andre fortællinger” er fantastisk velskrevet og hver enkelte fortælling er meget forskellige fra hinanden. Hvis du ikke i forvejen kender meget til Stephens Kings store forfatterskab, så vil ”Blodtørst-og andre fortællinger” bestemt være et rigtig godt sted at starte.

Fortællingerne illustrerer på en fin og skrækindjagende vis, hvad det er der har gjort Stephen King, til én af vor tids største og mest læste gyser forfattere. Stephen King viser i ”Blodtørst-og andre fortællinger”, kort sagt, hvorfor han er gysets mester.

Stephen King evner at fortælle formidable og fængslende fortællinger og viser i ”Blodtørst-og andre fortællinger” at han er en yderst alsidig forfatter. ”Blodtørst-og andre fortællinger” får bestemt mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

4/6 Roser

"NADJA OG DE 170 KG"

SANDHED KOMMER INDEFRA

SKREVET AF

NADJA ENGSIG

"Nadja og de 170 kg" skrevet af Nadja Engsig

SANDHED KOMMER INDEFRA

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Nadja Engsig

Forlag: ImpactPress

Udgivelse: 10. september 2021

Sider: 304

Format: Indbundet

Genre: Selvbiografi

ISBN: 9788794221009

Anmeldt: 10. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Nadja Engsig fra TV2-dokumentaren ”Nadja og de 170 kilo” fortæller i denne bog sin personlige historie om en kaotisk barndom, hvor mad blev det eneste faste holdepunkt. Om svigt, smerte og sorg – og et tiltagende misbrug af makrelmadder, marsbarer og mayonnaise.

Hvordan bliver man et helt menneske, når man er vokset op i en sammenbrudt familie og er rundet af omsorgssvigt, sexovergreb og en spiseforstyrrelse, der har slået dybe rødder? Bogen handler også om mødet med systemet – med skiftende skoler, sagsbehandlere og sociale tilbud.

Om desperationen, når man bliver mobbet af sine jævnaldrende og misforstået af de voksne. Om sorgen, når man føler sig brændemærket som den tykke pige, der selv er skyld i sine problemer. Og om at tage sagen i egen hånd med alkohol, hash, sex, selvskade og op mod 4.000 kalorier på ét måltid.

Nadja Engsigs fortælling er en vedkommende og væsentlig førstehåndsberetning fra livets gang i Underdanmark. En fortælling om at synke til bunds med sin sociale arv. Og om at bryde mønstret, med hjælp fra de sjældne voksne, der ikke kun så et problem på 170 kilo, der skulle fikses.

Anmeldelse:

”Nadia og de 170 kg” handler præcis om det som titlen antyder. Nadia Engsig, hvordan og hvorfor den 33-årige Nadia kom til at veje 170 kg. Nadia er vokset op i trekantområdet i Jylland. Det vil sige området omkring Vejle, Kolding og Lillebælt.

Nadia er vokset op som madmisbruger og misbrugt barn og ung. ”Nadia og de 170 kg” er Nadias egen historie om hendes forældre, søskende, opvækst, skolegang og hendes vanskelige ungdom og ikke mindst hendes 170 kg. Nadia deltog i TV2-serien ”Nadia og de 170 kg”.

Serien skulle have været et dokumentarprogram om Nadias vej til vægttab. Serien skiftede dog retning undervejs og kom til at handle om Nadias diagnose med BED. BED står for Binge Eating Disorder. Med andre ord, hvordan det er at leve med spiseforstyrrelsen overspisning eller tvangsoverspisning, om man vil.

Bogen handler i grove træk om at udbrede kendskabet til denne spiseforstyrrelse. Nadia blev født i 1987. Nadias forældre blev allerede skilt da hun var 1 år gammel. Nadia er hendes mors mellemste barn ud af 3 børn med 3 forskellige mænd.

Nadia er vokset op med en far, der havde et voldsomt overforbrug af alkohol, et hjem fyldt med fester og druk og voksne der ikke lagde skjul på deres seksualitet overfor Nadja. Da forældrene blev skilt, var det ofte store broderen Frands, der passede Nadia, når moderen tog på værtshus om aftenen og kom hjem med skiftende mænd.

I 1988 blev moderen kæreste med den selvstændige tømrer Jørgen, hvis virksomhed lå i Oslo. Jørgen var temperamentsfuld og stædig. Ikke desto mindre, så trådte han til som en Far for Nadia. Den lille familie bosatte sig i Sønder omme.

Det er nok den periode i Nadjas liv, som hun har de bedste minder fra. Deres mor var som 2 forskellige personer, afhængigt af om Jørgen var hjemme eller på arbejde i Norge. Mange år senere gik det op for dem, at deres mor havde en mangeårig ubehandlet depression.

Jørgen blev far til lillesøsteren Mette, der blev født i 1989. Efterhånden blev Nadjas liv sådan, at mad og lykke hang uløseligt sammen. Inden længe får andre mennesker en holdning til hvad Nadja spiser og hvor meget. Det giver Nadja en følelse af, at mad og skam hænger sammen.

Nogle af de gode minder som en rigtig familie har Nadja fra turene på en campingplads ved Kolding. Men samtidig var det også meget grænseoverskridende at overvære de voksnes seksualitet tæt på. ”Nadja og de 170 kg” kommer helt tæt på personen Nadja og vejen til en voldsom tvangsoverspisning.

Læseren kommer helt tæt på et barn og ungt menneske, der bliver voldsomt svigtet af de voksne, der burde have set mennesket og barnet Nadja. Der er ingen tvivl om, at Nadja føler sig groft svigtet, misforstået, misbrugt og omgivet af voksne mennesker der har svært ved, at vise kærlighed til barnet Nadja.

Nadja evner at skrive, så man føler barnets svigt og smerte, dybt inde i sjælen. ”Nadja og de 170 kg” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen til dig der har set serien af samme navn, eller til dig der interesserer dig for spiseforstyrrelser generelt.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan følge Nadja på diverse medier:

Instagram:

Nadjasnedtur

Facebook:

Nadja Engsig

Nadjas nedtur

nadjaengsig.dk

 

4/6 Roser

"APOKALYPSENS ENGLE"

MIRRIN BANK TRILOGIEN #2

SKREVET AF

JOHAN OTTOSEN

"Apokalypsens engle" skrevet af Johan Ottosen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Johan Ottosen

Forlag: Bukefalos Publishing

Udgivelse: 27. februar 2019

Sider: 548

Format: Indbundet

Genre: spændingsroman

Trilogi: Mirrin Bank #2

ISBN: 9788797094433

Anmeldt: 9. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En avanceret computermodel forudsiger, at vesten står overfor en krise, som kan udløse 3. Verdenskrig. Og vores team i Mirrin Bank har mindre end syv dage til at neutralisere truslen … Iran har udført hele to attentater mod Danmark.

Statsminister Lene Bisgaard skal afklare om der er tale om et kriminelt angreb, begået af løsrevne elementer af Irans Revolutionsgarde, eller om der er tale om et statssanktioneret attentat hvilket vil resultere i en krig mellem NATO og Iran, sætte mellemøsten i flammer og i sidste ende kaste verden ud i tredje verdenskrig.

Mirrin bank #1 & #2

ANMELDELSE

”Apokalypsens engle” er 2. del af Johan Ottosens Mirrin bank trilogi. 1. del er:

"Stenens tid"

3. del ”Antikaos” udkommer sidst på måneden. Dermed har han forfattet en hæsblæsende trilogi på hele 1800 sider. Danmark er i undtagelsestilstand efter et angreb på kongefamilien begået af den tidligere Guantanamo-fange, Aberdjan Mirou.

For hvert øjeblik, der går, mindskes håbet om at finde dem i live. I ”Apokalypsens engle” fortsætter trilogien på et Københavnsk Jødisk plejehjem, hvor 91-årige Meriam Melchior sidder i sin kørestol i elevatoren, da den farer op igennem loftet.

Så er vi ligesom fortsat i samme hæsblæsende tempo, som vi forlod ”Stenens tid” i. Hvad Meriam herefter bliver udsat for, er skræmmende, tå krummende og uhyggeligt. Om Meriam så afslører den hemmelighed hun bærer på, er straks en helt anden sag.

Våbeninspektør Søren Storm, hans højgravide kæreste Birgitte samt hendes mor og Sørens chef Bodil, er stadig nogle af hovedkaraktererne i historien. ”Apokalypsens engle” indeholder mord, kidnapning, kunstgødning der ikke bruges til det oprindelige formål, atombomber, helte, terror og en Dansk kongefamilie, der svæver i yderste livsfare.

Danmark er i fuldt alarmberedskab efter et terrorangreb på den danske kongefamilie. Sandsynligheden for at finde familien i live svinder sekund for sekund. Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg ser voldsomt frem til hvilken slutning trilogien præsenterer læseren for.

I de første 2 bind har der virkelig været spænding og fart på hele vejen igennem. Serien starter som en spændingsroman i højeste gear i ”Stenens tid” og svinger sig op til en science fiction-bog af format i ”apokalypsens engle”.

Men hvem siger, at man ikke må mikse flere genrer i den samme trilogi. Det er der kun en person der afgør, nemlig forfatteren. Jeg begejstres nemt af en forfatter, der ikke føler sig låst fast til en enkelt genre. Det øger kun spændingen for mig, som læser.

I ”Apokalypsens engle” kan læseren, ligesom i første bind, følge bogens sceneskift via en QR-kode i starten af hvert kapitel. En rigtig spændende nytænkning. Det er virkelig en interessant vinkel at man kan følge bogens karakterer, ved at kunne se visuelt på sin Smartphone hvor man befinder sig henne.

Det gælder om man befinder sig hos Mirrin Bank i Slotsholmsgade i København eller Sikkerhedsbunker øst på Amager, der i virkeligheden befinder sig ved ”Ti-øren” på Amager Strand. Læseren sidder yderst på kanten af stolen i bare spænding.

Prøv at forestille dig Robert Langdon klonet med James Bond, så har du et meget godt billede af den spænding og det drama du præsenteres for i ”Apokalypsens engle”. Har du ikke læst første bog i denne serie, så er det en rigtig god ide at læse ”Stenens tid”, for at få det fulde udbytte af historien.

Og sikke en fortsættelse. Statsminister Lene Bisgaard bliver sat i flere dilemmaer undervejs. Der er flere attentater mod Danmark. Kongefamiliens liv er truet. Iran er involveret og der er optræk til krig mellem Nato og Iran. Mirrin Bank trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og ”Apokalypsens engle” i særdeleshed.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog her:

Bookmate

Besøg forfatteren her:

Johan Ottosen

 

4/6 Roser

"ANER I KRIG-KILDER FRA NAPOLEONSKRIGENE 

TIL 2. VERDENSKRIG"

SLÆGTSFORSKNING

SKREVET AF

RASMUS WICHMANN,

MARTIN BO NØRREGÅRD &

PER HUNDEVAD ANDERSEN

"Aner i krig"

Anmeldereksemplar

Forfatter: Per Hundevad Andersen, Rasmus Wichmann og Martin Bo Nørregård

Forlag: Danske Slægtsforskere

Udgivelse: 20. august 2021

Sider: 209

Genre: Slægtsforskning

Isbn: 9788790044114

Format: Indbundet

Anmeldt: 5. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Slægtsforskningsbøger

OM BOGEN

Mange familier kan mønstre en eller flere personer, der gennem historien har været involveret i de krige, som danskere mere eller mindre frivilligt er blevet kastet ud i. Men hvordan finder man oplysninger om disse soldater? Denne bog er en kildesamling, der spænder fra Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet og frem til Danmarks besættelse fra 1940 til 1945.

Med mere end 200 konkrete kilder, er det den mest omfattende samling, der findes om dette emne. Og den er et uundværligt værktøj, hvis man vil finde detaljer om anernes involvering i konflikterne.

ANMELDELSE

Per Hundevad Andersen (Per Andersen) har jeg før modtaget bøger fra til anmeldelse. Jeg har tidligere anmeldt:

1. ”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet”.

2. ”Slægtens myter-Fakta og fiktion”.

Den ene af hans medforfattere til ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”, Rasmus Wichmann, var noget af en overraskelse for mig. Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Wichmanns litteratur i en noget anden genre.

Wichmann udgav en thrillerføljeton

”Den Armenske sarkofag”

i foråret som blev udgivet som en Podcast. Udover Rasmus Wichmann har Martin Bo Nørregård været medforfatter på ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”.

Som amatør slægtsforsker er omtalte bog eller opslagsværk som jeg vil kalde bogen, et uvurderligt stykke værktøj til min private slægtsforskning. For at afprøve nogle af de mange kilder i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” tog jeg udgangspunkt i mit efternavn og fik oplysninger om 3 aner, der havde modtaget erindringsmedaljer for de Slesvigske krige i 1848-51 samt krigen i 1864.

”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” gennemgår 200 kilder til at finde aner, der har været involveret i de 4 krige Napoleonskrigene, De Slesvigske krige samt 1. og 2. Verdenskrig. Som en ekstra fin kuriositet har forfatterne oprettet en hjemmeside hvor man kan finde links til de kilder som bogen henviser til.

Kort fortalt så kan man i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. verdenskrig” finde henvisninger til kilder i årene 1801-1950-erne. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Napoleonskrigene er lidt vanskeligt tilgængelige mht. kilder, men bogen gennemgår dog de kilder der findes til forskning i slægtens deltagere i krigen.

Skulle læseren ikke helt være inde i f.eks. De Slesvigske krige, så har bogen en fin forklaring til den korte version af disse krige. Disse krige der hovedsageligt foregik i Slesvig, Holsten samt i Lauenburg er egentlig den sidste egentlige krig af de 4 omtalte i bogen, hvor Danmark deltog aktivt.

I 1. Verdenskrig var det officielle Danmark erklæret neutral. Ikke desto mindre blev mange Sønderjyder indkaldt til krigstjeneste, da en del af Sønderjylland på dette tidspunkt i historien tilhørte Tyskland. I 2. Verdenskrig var Danmark som bekendt ikke direkte aktiv men blev besat af Tyskland.

Men disse 2 sidste krige er ikke desto mindre, de krige hvor der er flest kilder om Dansk deltagelse i krigshandlingerne. Hvis man som jeg, har slægtsforsket i nogle år er man muligvis nået dertil, hvor anernes baggrundshistorie og de personlige historier bliver mere interessant end selve slægtsforskningen.

Nu er man måske nået dertil hvor slægstræet er ved at være stort og omfattende. ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” giver et rigtig godt overblik over de forskellige kilder til at dykke ned i dine oldeforældre eller tipoldeforældres historie.

Bogen er absolut velskrevet med fine blå bokse til de interessante kilder. Det giver et rigtig godt overblik når man er klar til at udforske anernes soldatertid og hvad der skete for dem efterfølgende. ” ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” er et næsten uundværligt værktøj og opslagsværk til den slægtsforskningsinteresserede.

En bog med i virkeligheden rigtig mange gode værktøjer til nybegynderen såvel som den mere erfarne slægtsforsker. ” Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som et rigtig godt værktøj til dig der vil undersøge, hvad dine aners soldatertid i krig bød på af udfordringer.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Danske slægtsforskere

 

5/6 Roser

"GLADIATOR"

OXEN #5

KRIMISERIE

SKREVET AF

JENS HENRIK JENSEN

"Gladiator" skrevet af Jens Henrik Jensen

Anmeldereksemplar

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 1. september 2021

Sider: 464

Genre: Krimi-serie

Serie: Oxen #5

Isbn: 9788740066968

Format: Indbundet

Anmeldt: 1. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Jens Henrik Jensen (Politikens Forlag)

Om Bogen:

Gladiator er femte bog i serien Oxen skrevet af den danske forfatter Jens Henrik Jensen. Serien følger den tidligere jægersoldat Niels Oxen, og omfatter bøgerne De hængte hunde, De mørke mænd, De frosne flammer, Lupus og Gladiator.

Modstræbende er den tidligere jægersoldat Niels Oxen begyndt i behandling for den PTSD, der har martret ham i mange år. En kvindelig militærpsykolog vækker hans tillid – og måske andre næsten glemte følelser i ham. Oxen indvilliger, da hun foreslår ham at være leder og mentor for en gruppe PTSD-ramte veteraner på en overlevelsestur til en afsidesliggende shelterplads.

En gammel kending venter på Oxen, da han kommer hjem: Mossman fra PET. Han er modvilligt gået på pension, men er sendt i byen for at bede Oxen hjælpe PET i en sprængfarlig sag: Et antal krigsveteraner er blevet likvideret flere steder i landet, og der er brug for Oxens kompetencer som erfaren soldat og som skarpsindig efterforsker.

Da Oxen går ind i den mystiske sag, genforenes han med sin gamle makker og ven Margrethe Franck fra PET, og de to forsøger sammen at forbinde ofrene og rede den omfattende sags mange tråde ud. Midt i efterforskningen mister Margrethe Franck pludselig forbindelsen til Oxen.

Han er tilsyneladende forsvundet fra jordens overflade, og hun indleder en desperat eftersøgning af Oxen, mens han for sin del kæmper en kamp på liv og død blandt tilsyneladende ukendte fjender, der ikke regner menneskeliv for noget.

Gladiator er en nervepirrende krimi om ufattelig grusomhed og om fortidens synder – og gode gerninger. Jens Henrik Jensen hører til i eliten af danske krimiforfattere, og mange trofaste læsere vil glæde sig over endnu en fantastisk Oxen fortælling.

"Gladiator" skrevet af Jens Henrik Jensen

ANMELDELSE

Indrømmet. Jeg har set masser af reklamer for Oxen-serien og har også haft lyst til at læse serien, men havde endnu ikke fundet tid, da Oxen #5 pludselig dumpede ned foran min dør. Jeg er virkelig gået glip af en virkelig god oplevelse, når det kommer til krimi-genren.

”Gladiator” er absolut én af de bedste krimier, jeg har læst i lang tid. Det skulle undre mig meget, hvis det ikke bliver månedens krimi i september på min blog. Samtidig så kan jeg garantere for, at man ikke nødvendigvis behøver kende serien om Oxen i forvejen, for at få det fulde udbytte af ”Gladiator”.

”Gladiator” indeholder alt det en god krimi skal. Hovedemnet er taget fra virkelighedens verden. Krigsveteraner, særligt de veteraner der er kommet tilbage til Danmark med diagnosen PTSD i bagagen. De findes derude og de mennesker er vigtige.

I tilgift så har forfatteren givet dem et uhyggeligt twist. Nemlig gladiatorkampe. En gladiator var, langt tilbage i tiden, en professionel kriger, der sloges mod andre gladiatorer, vilde dyr og slaver. Gladiatorkampene blev ofte kæmpet til døden for underholdningens skyld.

Kampene fandt sted i store arenaer over hele Romerriget som Colosseum i Rom. Mange gladiatorer var kriminelle eller slaver, der blev købt af handelsagenter for at slås og dø i kamp. Gladiatorerne havde ikke noget valg, når det gjaldt deres egen skæbne.

Nogle meldte sig frivilligt for at sikre familien det daglige brød, selv om de vidste, at det kunne koste dem livet. Den gladiator, der i dag huskes bedst, er Spartacus, der i 73 f.Kr anstiftede et slaveoprør. Så ved man ligesom hvad ”Gladiator” handler om i sin grundessens.

Man fornemmer helt sikket at ”Gladiator” er konstrueret af en forfatter, der ved hvordan man skruer en rigtig page-turner sammen. Sproget er flydende og handlingen flyder naturligt. Visse af lokationerne i bogen findes i virkeligheden, hvilket giver handlingen et troværdigt flow.

Niels Oxen er bogens hovedperson. Oxen er tidligere jægersoldat og dekoreret med Danmarks højeste militære æresbevisning, Tapperhedskorset. Modig og tapper, det er lige præcis hvad Oxen er. Bare vent og se. Oxen er blevet mentor for en gruppe krigsveteraner der lider af PTSD.

En anden gruppe, der minder om Oxens bliver skudt af en snigskytte, en såkaldt Sniper. Oxen siger ja til at assisterer sin gamle makker og én af hans bedste venner, efterforskeren Margrethe Franck med opklaringen. Margrethe mangler det halve af sit ene ben.

Nu må de 2 venner forsøge at opklare mysteriet om drabene. Opklaringen får store konsekvenser for Oxen. Oxen og Franck er et meget usædvanligt makkerpar. Men de 2 efterforskere de engagerer til at hjælpe med mysteriet, er mindst lige så usædvanlige.

Tidligere bind i serien om Oxen er følgende:

1. De hængte hunde (2012)

2. De mørke mænd (2014)

3. De frosne flammer (2014) samt

4. Lupus (2018).

De første 3 bind er en trilogi og jeg vil tro at de hænger lidt sammen, da de også kaldes for Danehof-trilogien. ”Gladiator” er forfatterens 13. udgivelse i alt. ”Gladiator” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en krimi fyldt med spændende og anderledes karakterer, spænding, ufattelig grusomhed, fortidens synder, drama, mord, gode gerninger og interessante plot-twist.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag

6/6 Roser