Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

SEPTEMBER 2021

"BLODTØRST-OG ANDRE FORTÆLLINGER"

4 FORTÆLLINGER

SKREVET AF

STEPHEN KING

"Blodtørst-og andre fortællinger" skrevet af Stephen King

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Stephen King

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Originalsprog: Engelsk

Original titel: If it bleeds

Oversætter: Jakob Levinsen

Udgivelse: 15. september 2021

Sider: 480

Format: Hæftet

Genre: Fortællinger/Gys

ISBN: 9788740065213

Anmeldt: 15. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En samling af fire fænomenale fortællinger, der inkluderer den enkeltstående efterfølger til den filmatiserede bestseller Outsideren. Journalister har et ordsprog: ”Historien gløder, hvis det bløder”. Og historien om en detoneret bombe på Albert Macready mellemskole indeholder store mængder af blod.

Holly Gibney fra detektivbureauet De Der Søger arbejder på en sag om en forsvunden hund (og på sit eget behov for at være mere selvsikker), da hun ser den direkte tv-dækning fra bombeattentatet. Men da hun senere tænder for aftennyhederne, indser hun, at noget ikke stemmer ved den journalist, som var først på gerningsstedet.

Sådan begynder Blodtørst, den enkeltstående efterfølger til bestselleren Outsideren, hvor den usædvanlige detektiv Holly skal opklare sin første solo-sag. Blodtørst er kun én af samlingens i alt fire fortællinger, der også rummer Mr. Harrigans telefon, Chucks liv og Rotten.

Alle noveller illustrerer Kings alsidige storytelling med elegance, humor, skræk og åndeløs spænding. En King Classic, både for Kings mange fans og et godt sted at starte, hvis man er ny i det store forfatterskab

"Blodtørst-Og andre fortællinger" skrevet af Stephen King (Hr. Ferdinand)

ANMELDELSE

”Blodtørst-og andre fortællinger” er skrevet af gysets mester Stephen King. Denne udgivelse er meget anderledes end det, jeg tidligere har læst af Stephen King. Han formår stadig gyset og det skrækindjagende. Denne gang har han begivet sig ud i 4 meget forskellige noveller.

”Mr. Harrigans telefon” fokuserer på mobiltelefonens barndom. En ældre mand dør og han får sin nye IPhone med i graven. Hvem kan undvære sin mobil, selv efter livets afslutning?. Personen der har givet Mr. Harrigan telefonen med, kommer til at fortryde sin handling.

”Mr. Harringtons telefon” kommer meget tæt på Stephen Kings sædvanlige gys. Vi er tilbage i mobiltelefonens barndom, hvor det er begrænset hvor meget man kunne gøre med sin mobiltelefon, i forhold til hvad man kan med nutidens smartphones.

”Chucks liv” er en noget usædvanlig fortælling. Historien starter i virkeligheden med 3. akt og går så bagud i tiden for hver del af historien. Historien handler om et reklameskilt med en tekst og et billede af Chuck Krants.

Man ved egentlig ikke hvem Chuck er, men det bliver opklaret undervejs i historien. ”Chucks liv” er meget usædvanlig, men ikke desto mindre rigtig spændende. Historien er tænkt meget anderledes end læseren er vant til at tænke historiefortælling, med en meget overraskende slutning.

”Blodtørst” som denne bog er opkaldt efter, satte mig på en lille ekstra opgave. ”Blodtørst” er en fritstående fortsættelse af den filmatiserede serie ”The Outsider” som jeg fandt og streamede på HBO. ”The Outsider” er bestemt værd at anbefale til dig der har stålnerver og ikke er så nem at skræmme.

I ”Blodtørst” har Stephen King taget fat i journalister, der på mystisk vis altid er de første på et gerningssted og flettet det sammen med privatdetektiven Holly fra ”The Outsider”. Outsider er lige præcis det som Holly også er. En kvinde med nogle meget usædvanlige evner.

Sidst men ikke mindst præsenteres vi for historien om ”Rotten”. ”Rotten” handler om en forfatter og underviser der forfølger sin store drøm om at skrive en hel bog. Hidtil har han kun skrevet mindre noveller. Han tager alene ud til familiens hytte langt ude på landet og med langt til naboerne.

Han forlader kone og 2 børn i byen. Han har allerede en ide` til en historie, men vil han støde ind i en skriveblokering, som han plejer? Eller vil han endelig lykkes med sin store drøm om at skrive en hel bog? Han er isoleret og i fare for, at hans egne tanker spænder ben for ham selv.

”Blodtørst-og andre fortællinger” er fantastisk velskrevet og hver enkelte fortælling er meget forskellige fra hinanden. Hvis du ikke i forvejen kender meget til Stephens Kings store forfatterskab, så vil ”Blodtørst-og andre fortællinger” bestemt være et rigtig godt sted at starte.

Fortællingerne illustrerer på en fin og skrækindjagende vis, hvad det er der har gjort Stephen King, til én af vor tids største og mest læste gyser forfattere. Stephen King viser i ”Blodtørst-og andre fortællinger”, kort sagt, hvorfor han er gysets mester.

Stephen King evner at fortælle formidable og fængslende fortællinger og viser i ”Blodtørst-og andre fortællinger” at han er en yderst alsidig forfatter. ”Blodtørst-og andre fortællinger” får bestemt mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

4/6 Roser

"NADJA OG DE 170 KG"

SANDHED KOMMER INDEFRA

SKREVET AF

NADJA ENGSIG

"Nadja og de 170 kg" skrevet af Nadja Engsig

SANDHED KOMMER INDEFRA

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Nadja Engsig

Forlag: ImpactPress

Udgivelse: 10. september 2021

Sider: 304

Format: Indbundet

Genre: Selvbiografi

ISBN: 9788794221009

Anmeldt: 10. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Nadja Engsig fra TV2-dokumentaren ”Nadja og de 170 kilo” fortæller i denne bog sin personlige historie om en kaotisk barndom, hvor mad blev det eneste faste holdepunkt. Om svigt, smerte og sorg – og et tiltagende misbrug af makrelmadder, marsbarer og mayonnaise.

Hvordan bliver man et helt menneske, når man er vokset op i en sammenbrudt familie og er rundet af omsorgssvigt, sexovergreb og en spiseforstyrrelse, der har slået dybe rødder? Bogen handler også om mødet med systemet – med skiftende skoler, sagsbehandlere og sociale tilbud.

Om desperationen, når man bliver mobbet af sine jævnaldrende og misforstået af de voksne. Om sorgen, når man føler sig brændemærket som den tykke pige, der selv er skyld i sine problemer. Og om at tage sagen i egen hånd med alkohol, hash, sex, selvskade og op mod 4.000 kalorier på ét måltid.

Nadja Engsigs fortælling er en vedkommende og væsentlig førstehåndsberetning fra livets gang i Underdanmark. En fortælling om at synke til bunds med sin sociale arv. Og om at bryde mønstret, med hjælp fra de sjældne voksne, der ikke kun så et problem på 170 kilo, der skulle fikses.

Anmeldelse:

”Nadia og de 170 kg” handler præcis om det som titlen antyder. Nadia Engsig, hvordan og hvorfor den 33-årige Nadia kom til at veje 170 kg. Nadia er vokset op i trekantområdet i Jylland. Det vil sige området omkring Vejle, Kolding og Lillebælt.

Nadia er vokset op som madmisbruger og misbrugt barn og ung. ”Nadia og de 170 kg” er Nadias egen historie om hendes forældre, søskende, opvækst, skolegang og hendes vanskelige ungdom og ikke mindst hendes 170 kg. Nadia deltog i TV2-serien ”Nadia og de 170 kg”.

Serien skulle have været et dokumentarprogram om Nadias vej til vægttab. Serien skiftede dog retning undervejs og kom til at handle om Nadias diagnose med BED. BED står for Binge Eating Disorder. Med andre ord, hvordan det er at leve med spiseforstyrrelsen overspisning eller tvangsoverspisning, om man vil.

Bogen handler i grove træk om at udbrede kendskabet til denne spiseforstyrrelse. Nadia blev født i 1987. Nadias forældre blev allerede skilt da hun var 1 år gammel. Nadia er hendes mors mellemste barn ud af 3 børn med 3 forskellige mænd.

Nadia er vokset op med en far, der havde et voldsomt overforbrug af alkohol, et hjem fyldt med fester og druk og voksne der ikke lagde skjul på deres seksualitet overfor Nadja. Da forældrene blev skilt, var det ofte store broderen Frands, der passede Nadia, når moderen tog på værtshus om aftenen og kom hjem med skiftende mænd.

I 1988 blev moderen kæreste med den selvstændige tømrer Jørgen, hvis virksomhed lå i Oslo. Jørgen var temperamentsfuld og stædig. Ikke desto mindre, så trådte han til som en Far for Nadia. Den lille familie bosatte sig i Sønder omme.

Det er nok den periode i Nadjas liv, som hun har de bedste minder fra. Deres mor var som 2 forskellige personer, afhængigt af om Jørgen var hjemme eller på arbejde i Norge. Mange år senere gik det op for dem, at deres mor havde en mangeårig ubehandlet depression.

Jørgen blev far til lillesøsteren Mette, der blev født i 1989. Efterhånden blev Nadjas liv sådan, at mad og lykke hang uløseligt sammen. Inden længe får andre mennesker en holdning til hvad Nadja spiser og hvor meget. Det giver Nadja en følelse af, at mad og skam hænger sammen.

Nogle af de gode minder som en rigtig familie har Nadja fra turene på en campingplads ved Kolding. Men samtidig var det også meget grænseoverskridende at overvære de voksnes seksualitet tæt på. ”Nadja og de 170 kg” kommer helt tæt på personen Nadja og vejen til en voldsom tvangsoverspisning.

Læseren kommer helt tæt på et barn og ungt menneske, der bliver voldsomt svigtet af de voksne, der burde have set mennesket og barnet Nadja. Der er ingen tvivl om, at Nadja føler sig groft svigtet, misforstået, misbrugt og omgivet af voksne mennesker der har svært ved, at vise kærlighed til barnet Nadja.

Nadja evner at skrive, så man føler barnets svigt og smerte, dybt inde i sjælen. ”Nadja og de 170 kg” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen til dig der har set serien af samme navn, eller til dig der interesserer dig for spiseforstyrrelser generelt.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan følge Nadja på diverse medier:

Instagram:

Nadjasnedtur

Facebook:

Nadja Engsig

Nadjas nedtur

nadjaengsig.dk

 

4/6 Roser

"APOKALYPSENS ENGLE"

MIRRIN BANK TRILOGIEN #2

SKREVET AF

JOHAN OTTOSEN

"Apokalypsens engle" skrevet af Johan Ottosen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Johan Ottosen

Forlag: Bukefalos Publishing

Udgivelse: 27. februar 2019

Sider: 548

Format: Indbundet

Genre: spændingsroman

Trilogi: Mirrin Bank #2

ISBN: 9788797094433

Anmeldt: 9. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En avanceret computermodel forudsiger, at vesten står overfor en krise, som kan udløse 3. Verdenskrig. Og vores team i Mirrin Bank har mindre end syv dage til at neutralisere truslen … Iran har udført hele to attentater mod Danmark.

Statsminister Lene Bisgaard skal afklare om der er tale om et kriminelt angreb, begået af løsrevne elementer af Irans Revolutionsgarde, eller om der er tale om et statssanktioneret attentat hvilket vil resultere i en krig mellem NATO og Iran, sætte mellemøsten i flammer og i sidste ende kaste verden ud i tredje verdenskrig.

Mirrin bank #1 & #2

ANMELDELSE

”Apokalypsens engle” er 2a. del af Johan Ottosens Mirrin bank trilogi. 1. del er:

"Stenens tid"

3. del ”Antikaos” udkommer sidst på måneden. Dermed har han forfattet en hæsblæsende trilogi på hele 1800 sider. Danmark er i undtagelsestilstand efter et angreb på kongefamilien begået af den tidligere Guantanamo-fange, Aberdjan Mirou.

For hvert øjeblik, der går, mindskes håbet om at finde dem i live. I ”Apokalypsens engle” fortsætter trilogien på et Københavnsk Jødisk plejehjem, hvor 91-årige Meriam Melchior sidder i sin kørestol i elevatoren, da den farer op igennem loftet.

Så er vi ligesom fortsat i samme hæsblæsende tempo, som vi forlod ”Stenens tid” i. Hvad Meriam herefter bliver udsat for, er skræmmende, tå krummende og uhyggeligt. Om Meriam så afslører den hemmelighed hun bærer på, er straks en helt anden sag.

Våbeninspektør Søren Storm, hans højgravide kæreste Birgitte samt hendes mor og Sørens chef Bodil, er stadig nogle af hovedkaraktererne i historien. ”Apokalypsens engle” indeholder mord, kidnapning, kunstgødning der ikke bruges til det oprindelige formål, atombomber, helte, terror og en Dansk kongefamilie, der svæver i yderste livsfare.

Danmark er i fuldt alarmberedskab efter et terrorangreb på den danske kongefamilie. Sandsynligheden for at finde familien i live svinder sekund for sekund. Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg ser voldsomt frem til hvilken slutning trilogien præsenterer læseren for.

I de første 2 bind har der virkelig været spænding og fart på hele vejen igennem. Serien starter som en spændingsroman i højeste gear i ”Stenens tid” og svinger sig op til en science fiction-bog af format i ”apokalypsens engle”.

Men hvem siger, at man ikke må mikse flere genrer i den samme trilogi. Det er der kun en person der afgør, nemlig forfatteren. Jeg begejstres nemt af en forfatter, der ikke føler sig låst fast til en enkelt genre. Det øger kun spændingen for mig, som læser.

I ”Apokalypsens engle” kan læseren, ligesom i første bind, følge bogens sceneskift via en QR-kode i starten af hvert kapitel. En rigtig spændende nytænkning. Det er virkelig en interessant vinkel at man kan følge bogens karakterer, ved at kunne se visuelt på sin Smartphone hvor man befinder sig henne.

Det gælder om man befinder sig hos Mirrin Bank i Slotsholmsgade i København eller Sikkerhedsbunker øst på Amager, der i virkeligheden befinder sig ved ”Ti-øren” på Amager Strand. Læseren sidder yderst på kanten af stolen i bare spænding.

Prøv at forestille dig Robert Langdon klonet med James Bond, så har du et meget godt billede af den spænding og det drama du præsenteres for i ”Apokalypsens engle”. Har du ikke læst første bog i denne serie, så er det en rigtig god ide at læse ”Stenens tid”, for at få det fulde udbytte af historien.

Og sikke en fortsættelse. Statsminister Lene Bisgaard bliver sat i flere dilemmaer undervejs. Der er flere attentater mod Danmark. Kongefamiliens liv er truet. Iran er involveret og der er optræk til krig mellem Nato og Iran. Mirrin Bank trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og ”Apokalypsens engle” i særdeleshed.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Bogen findes som lydbog her:

Bookmate

Besøg forfatteren her:

Johan Ottosen

 

4/6 Roser

"ANER I KRIG-KILDER FRA NAPOLEONSKRIGENE 

TIL 2. VERDENSKRIG"

SLÆGTSFORSKNING

SKREVET AF

RASMUS WICHMANN,

MARTIN BO NØRREGÅRD &

PER HUNDEVAD ANDERSEN

"Aner i krig"

Anmeldereksemplar

Forfatter: Per Hundevad Andersen, Rasmus Wichmann og Martin Bo Nørregård

Forlag: Danske Slægtsforskere

Udgivelse: 20. august 2021

Sider: 209

Genre: Slægtsforskning

Isbn: 9788790044114

Format: Indbundet

Anmeldt: 5. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Slægtsforskningsbøger

OM BOGEN

Mange familier kan mønstre en eller flere personer, der gennem historien har været involveret i de krige, som danskere mere eller mindre frivilligt er blevet kastet ud i. Men hvordan finder man oplysninger om disse soldater? Denne bog er en kildesamling, der spænder fra Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet og frem til Danmarks besættelse fra 1940 til 1945.

Med mere end 200 konkrete kilder, er det den mest omfattende samling, der findes om dette emne. Og den er et uundværligt værktøj, hvis man vil finde detaljer om anernes involvering i konflikterne.

ANMELDELSE

Per Hundevad Andersen (Per Andersen) har jeg før modtaget bøger fra til anmeldelse. Jeg har tidligere anmeldt:

1. ”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet”.

2. ”Slægtens myter-Fakta og fiktion”.

Den ene af hans medforfattere til ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”, Rasmus Wichmann, var noget af en overraskelse for mig. Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Wichmanns litteratur i en noget anden genre.

Wichmann udgav en thrillerføljeton

”Den Armenske sarkofag”

i foråret som blev udgivet som en Podcast. Udover Rasmus Wichmann har Martin Bo Nørregård været medforfatter på ”Aner i krig-Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig”.

Som amatør slægtsforsker er omtalte bog eller opslagsværk som jeg vil kalde bogen, et uvurderligt stykke værktøj til min private slægtsforskning. For at afprøve nogle af de mange kilder i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” tog jeg udgangspunkt i mit efternavn og fik oplysninger om 3 aner, der havde modtaget erindringsmedaljer for de Slesvigske krige i 1848-51 samt krigen i 1864.

”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” gennemgår 200 kilder til at finde aner, der har været involveret i de 4 krige Napoleonskrigene, De Slesvigske krige samt 1. og 2. Verdenskrig. Som en ekstra fin kuriositet har forfatterne oprettet en hjemmeside hvor man kan finde links til de kilder som bogen henviser til.

Kort fortalt så kan man i ”Aner i krig-Fra Napoleonskrigene til 2. verdenskrig” finde henvisninger til kilder i årene 1801-1950-erne. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Napoleonskrigene er lidt vanskeligt tilgængelige mht. kilder, men bogen gennemgår dog de kilder der findes til forskning i slægtens deltagere i krigen.

Skulle læseren ikke helt være inde i f.eks. De Slesvigske krige, så har bogen en fin forklaring til den korte version af disse krige. Disse krige der hovedsageligt foregik i Slesvig, Holsten samt i Lauenburg er egentlig den sidste egentlige krig af de 4 omtalte i bogen, hvor Danmark deltog aktivt.

I 1. Verdenskrig var det officielle Danmark erklæret neutral. Ikke desto mindre blev mange Sønderjyder indkaldt til krigstjeneste, da en del af Sønderjylland på dette tidspunkt i historien tilhørte Tyskland. I 2. Verdenskrig var Danmark som bekendt ikke direkte aktiv men blev besat af Tyskland.

Men disse 2 sidste krige er ikke desto mindre, de krige hvor der er flest kilder om Dansk deltagelse i krigshandlingerne. Hvis man som jeg, har slægtsforsket i nogle år er man muligvis nået dertil, hvor anernes baggrundshistorie og de personlige historier bliver mere interessant end selve slægtsforskningen.

Nu er man måske nået dertil hvor slægstræet er ved at være stort og omfattende. ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” giver et rigtig godt overblik over de forskellige kilder til at dykke ned i dine oldeforældre eller tipoldeforældres historie.

Bogen er absolut velskrevet med fine blå bokse til de interessante kilder. Det giver et rigtig godt overblik når man er klar til at udforske anernes soldatertid og hvad der skete for dem efterfølgende. ” ”Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” er et næsten uundværligt værktøj og opslagsværk til den slægtsforskningsinteresserede.

En bog med i virkeligheden rigtig mange gode værktøjer til nybegynderen såvel som den mere erfarne slægtsforsker. ” Aner i krig- Kilder fra Napoleonskrigene til 2. Verdenskrig” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som et rigtig godt værktøj til dig der vil undersøge, hvad dine aners soldatertid i krig bød på af udfordringer.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

Danske slægtsforskere

 

5/6 Roser

"GLADIATOR"

OXEN #5

KRIMISERIE

SKREVET AF

JENS HENRIK JENSEN

"Gladiator" skrevet af Jens Henrik Jensen

Anmeldereksemplar

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 1. september 2021

Sider: 464

Genre: Krimi-serie

Serie: Oxen #5

Isbn: 9788740066968

Format: Indbundet

Anmeldt: 1. september 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Jens Henrik Jensen (Politikens Forlag)

Om Bogen:

Gladiator er femte bog i serien Oxen skrevet af den danske forfatter Jens Henrik Jensen. Serien følger den tidligere jægersoldat Niels Oxen, og omfatter bøgerne De hængte hunde, De mørke mænd, De frosne flammer, Lupus og Gladiator.

Modstræbende er den tidligere jægersoldat Niels Oxen begyndt i behandling for den PTSD, der har martret ham i mange år. En kvindelig militærpsykolog vækker hans tillid – og måske andre næsten glemte følelser i ham. Oxen indvilliger, da hun foreslår ham at være leder og mentor for en gruppe PTSD-ramte veteraner på en overlevelsestur til en afsidesliggende shelterplads.

En gammel kending venter på Oxen, da han kommer hjem: Mossman fra PET. Han er modvilligt gået på pension, men er sendt i byen for at bede Oxen hjælpe PET i en sprængfarlig sag: Et antal krigsveteraner er blevet likvideret flere steder i landet, og der er brug for Oxens kompetencer som erfaren soldat og som skarpsindig efterforsker.

Da Oxen går ind i den mystiske sag, genforenes han med sin gamle makker og ven Margrethe Franck fra PET, og de to forsøger sammen at forbinde ofrene og rede den omfattende sags mange tråde ud. Midt i efterforskningen mister Margrethe Franck pludselig forbindelsen til Oxen.

Han er tilsyneladende forsvundet fra jordens overflade, og hun indleder en desperat eftersøgning af Oxen, mens han for sin del kæmper en kamp på liv og død blandt tilsyneladende ukendte fjender, der ikke regner menneskeliv for noget.

Gladiator er en nervepirrende krimi om ufattelig grusomhed og om fortidens synder – og gode gerninger. Jens Henrik Jensen hører til i eliten af danske krimiforfattere, og mange trofaste læsere vil glæde sig over endnu en fantastisk Oxen fortælling.

"Gladiator" skrevet af Jens Henrik Jensen

ANMELDELSE

Indrømmet. Jeg har set masser af reklamer for Oxen-serien og har også haft lyst til at læse serien, men havde endnu ikke fundet tid, da Oxen #5 pludselig dumpede ned foran min dør. Jeg er virkelig gået glip af en virkelig god oplevelse, når det kommer til krimi-genren.

”Gladiator” er absolut én af de bedste krimier, jeg har læst i lang tid. Det skulle undre mig meget, hvis det ikke bliver månedens krimi i september på min blog. Samtidig så kan jeg garantere for, at man ikke nødvendigvis behøver kende serien om Oxen i forvejen, for at få det fulde udbytte af ”Gladiator”.

”Gladiator” indeholder alt det en god krimi skal. Hovedemnet er taget fra virkelighedens verden. Krigsveteraner, særligt de veteraner der er kommet tilbage til Danmark med diagnosen PTSD i bagagen. De findes derude og de mennesker er vigtige.

I tilgift så har forfatteren givet dem et uhyggeligt twist. Nemlig gladiatorkampe. En gladiator var, langt tilbage i tiden, en professionel kriger, der sloges mod andre gladiatorer, vilde dyr og slaver. Gladiatorkampene blev ofte kæmpet til døden for underholdningens skyld.

Kampene fandt sted i store arenaer over hele Romerriget som Colosseum i Rom. Mange gladiatorer var kriminelle eller slaver, der blev købt af handelsagenter for at slås og dø i kamp. Gladiatorerne havde ikke noget valg, når det gjaldt deres egen skæbne.

Nogle meldte sig frivilligt for at sikre familien det daglige brød, selv om de vidste, at det kunne koste dem livet. Den gladiator, der i dag huskes bedst, er Spartacus, der i 73 f.Kr anstiftede et slaveoprør. Så ved man ligesom hvad ”Gladiator” handler om i sin grundessens.

Man fornemmer helt sikket at ”Gladiator” er konstrueret af en forfatter, der ved hvordan man skruer en rigtig page-turner sammen. Sproget er flydende og handlingen flyder naturligt. Visse af lokationerne i bogen findes i virkeligheden, hvilket giver handlingen et troværdigt flow.

Niels Oxen er bogens hovedperson. Oxen er tidligere jægersoldat og dekoreret med Danmarks højeste militære æresbevisning, Tapperhedskorset. Modig og tapper, det er lige præcis hvad Oxen er. Bare vent og se. Oxen er blevet mentor for en gruppe krigsveteraner der lider af PTSD.

En anden gruppe, der minder om Oxens bliver skudt af en snigskytte, en såkaldt Sniper. Oxen siger ja til at assisterer sin gamle makker og én af hans bedste venner, efterforskeren Margrethe Franck med opklaringen. Margrethe mangler det halve af sit ene ben.

Nu må de 2 venner forsøge at opklare mysteriet om drabene. Opklaringen får store konsekvenser for Oxen. Oxen og Franck er et meget usædvanligt makkerpar. Men de 2 efterforskere de engagerer til at hjælpe med mysteriet, er mindst lige så usædvanlige.

Tidligere bind i serien om Oxen er følgende:

1. De hængte hunde (2012)

2. De mørke mænd (2014)

3. De frosne flammer (2014) samt

4. Lupus (2018).

De første 3 bind er en trilogi og jeg vil tro at de hænger lidt sammen, da de også kaldes for Danehof-trilogien. ”Gladiator” er forfatterens 13. udgivelse i alt. ”Gladiator” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en krimi fyldt med spændende og anderledes karakterer, spænding, ufattelig grusomhed, fortidens synder, drama, mord, gode gerninger og interessante plot-twist.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag

6/6 Roser