Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

FORFATTER CHRISTINE JØNCK

"Fantommanden" skrevet af Christine Jønck

Forfatter Christine Jønck

Forfatter Christine Jønck har blandt andet udgivet "Fantommanden". "Fantommanden" tager udgangspunkt i Højbjerg-mordet som den dag idag stadig er uopklaret officielt. Mordet blev begået D. 10. november 1967. Christine fik kontakt med en kvinde, der mente at hun havde været gift med morderen. Noget af Christines research består af samtaler med denne kvinde. Kvinden er anonym, hvilket man udmærket forstår, når man læser bogen. Fantommanden var ifølge kvinden "En charmerende psykopat". 

Christine har været så venlig, at deltage i et lille interview med Krimiormen.Interviewet med Christine Jønck tager udgangspunkt i "Fantommanden".

Christine Jønck har udgivet 4 bøger:

"Panodilpigen" i 2014.

"Det kriminelle politi" i 2018. En roman baseret på Edderkopsagen.

"Døde piger sladrer ikke" i 2018. Kriminalroman.

"Fantommanden" i 2020.

 

 

INTERVIEW MED CHRISTINE JØNCK

KRIMIORMEN: ”Fantommanden” er baseret på en uopklaret mordsag. Du har før skrevet en roman med afsæt i en virkelig kriminalsag. Hvorfor blev det lige det format du valgte at skrive i?

CHRISTINE: Det er de gamle kriminalsager, som har valgt mig og ikke omvendt. Jeg er et nysgerrigt menneske, og er altid åben for inspiration og livets skævheder. Bogen ”Det kriminelle politi” opstod af denne nysgerrighed og en snarrådig arkivar i Rigsarkivet. Jeg fik fingre i den originale efterforskningsmappe på min farmors bror, han var betjent under Edderkoppesagen og blev dømt for 13 forhold. Dér i Rigsarkivet fik jeg alle personerne og sagerne serveret, ”Knaste Karl”, ”Lyse Jenny”, ”Sorte Holger” og Edderkoppen Svend Aage Hasselstrøm. Fantommanden sneg sig ind på mig, da jeg mødte en ældre dame, som fortalte om hendes arbejde med farlige kriminelle. I en bisætning siger hun pludselig: ”Forresten var jeg selv gift med en psykopat, og jeg tror at han står bag Højbjerg-mordet.” For at være helt ærlig, så kendte jeg på daværende tidspunkt ikke til det sagnomspundne drab. Men jeg ved, at nogle mennesker bærer på en livshistorie, som overgår selv den vildeste fantasi. Historien er et vigtigt vidnesbyrd, for hvad kan drive en mand derud, hvor han koldblodigt slår en kvinde ihjel? Hvordan er det at leve med en mand, som kan skifte karakter på et splitsekund? Hvorfor skulle Marie myrdes og hvorfor må mordet ikke opklares?

KRIMIORMEN: Hvad er din inspiration og drivkraft når du skriver?

CHRISTINE: Min inspiration kommer fra de mennesker jeg møder, og alle de spændende sager, som jeg kan få fingrene i. Min drivkraft er; at jeg ønsker at sætte lys på Danmarks skyggeside og holde liv i vores fælles historie. Det er meget vigtigt at vi deler vores historie, for uvurderlige vidnesbyrd kan gå tabt i ”alt det, som vi ikke taler om”. Universet i mine bøger skal være spændende og underholdende, samtidig bærer jeg et stort håb om, at mine skrevne ord sætter ringe i vandet hos læseren.

KRIMIORMEN:  Hvordan har du grebet din skriveproces an?

CHRISTINE: Selve skriveprocessen begynder først, når jeg har min research på plads. Mine bøger ville intet være uden alle de fantastiske, kloge, interessante og hjælpsomme mennesker, som jeg møder på vej rundt om i landet. Det kræver også mange ture på biblioteket, hvor hver bogs litteraturliste fører mig videre til den næste bog, før en ukendt verden endelig åbner sig for mig og jeg kan begynde at skrive historien, plantet ved mit store spisebord blandt stakke af papirer. I min nye bog Fantommanden, har jeg fået meget historie foræret af en sand fighter, som i Fantommanden hedder Vibeke.

KRIMIORMEN: Der er før skrevet bøger om Højbjerg-sagen. Påvirker det dig, at de andre bøger har en anden konklusion på mordgåden?

CHRISTINE: Nej, det lader jeg mig ikke kue af, så længe der er nyt og nye tilgange til en sag, synes jeg at en ny bog har sin berettigelse. Jeg har talt med mange forskere i sagen, selv om vi ikke er enige om alt, deler vi det samme ønske om at mordet en dag bliver opklaret, men vi er alle af den overbevisning at mordet sandsynligvis aldrig vil blive officielt opklaret.

KRIMIORMEN: Der er nogle passager i ”Fantommanden” hvor karakteren Hector virkelig viser den grimme side af sig selv overfor Vibeke. Hvor kom inspirationen fra til lige præcis den side af Hectors personlighed?

CHRISTINE: Episoderne i Fantommanden, hvor karakteren Hector er voldelig overfor Vibeke, bunder meget i episoder, som Vibeke har fortalt mig om. Han var, som hun siger ”En charmerende psykopat” han kunne imitere kærlighed, men også være meget nådesløs overfor hende.

KRIMIORMEN: Hvilken bog er den bedste du selv har læst? Har du en yndlingsforfatter?

CHRISTINE: Jeg har mange yndlingsbøger. Men den bog jeg holder mest af er ”Hvide tænder” af Zadie Smith, en bog fuld af sort humor. Den fik mig til at glemme alt omkring mig.

KRIMIORMEN: Hvilken genre læser du helst selv?

CHRISTINE: Jeg har ikke en bestemt genre, genrer er til for at blive brudt, krydset og blandet. Jeg bevæger mig ind i et historisk univers, opklarer en mordsag den næste dag, eller falder på halen i sort ironi og humor. Mit humør sætter genren

KRIMIORMEN: Hvem er Christine Jønck 😊 ?

CHRISTINE: Jeg er 44 år, forfatter på fuldtid, gift på 24. år, mor til en voksen datter, mormor til en pige på tre år. Nysgerrigheden på verden omkring mig er stor, jeg elsker at møde nye mennesker, at opleve og forstå livet fra en ny vinkel. Alenetid kan jeg dog aldrig leve foruden, det giver mig et frirum til at læse og skrive. Når jeg skriver skal der være absolut stilhed og jeg vil helst være alene i huset.

KRIMIORMEN: Da du blev kontaktet af Fantommandens ekskone, var du i gang med en anden bog. Fortsætter du med at skrive på den bog nu? Hvilken genre ser vi fra din hånd i fremtiden?

CHRISTINE: Jeg har endnu ikke besluttet, hvornår den skal skrives færdig. Der er en anden historie der spøger, det er endnu en gammel kriminalsag, om et dobbeltmord begået i 1948. Der er, ifølge mine nærmeste samarbejdspartnere, meget i denne sag, som endnu ikke er blevet belyst.

KRIMIORMEN: Jeg er selv meget begejstret for Dines Bogø som er en meget aktiv og dygtig skribent indenfor gamle kriminalsager. Han har skrevet forordet til ”Fantommanden”. Hvorfor blev det lige Dines Bogø der skrev forordet?

CHRISTINE: Jeg kan kun være enig i din begejstring, Dines er et meget spændende og interessant bekendtskab. Vores samarbejde kommer forhåbentlig til at fortsætte i mange år fremover. Dines har været en kæmpe hjælp og støtte for mig i hele processen med bogen, derfor var jeg meget beæret, da han sagde ja til at skrive forordet til Fantommanden.

Tak til forfatter Christine Jønck for at ville deltage i dette lille interview. Personligt, ser jeg frem til de næste bøger fra forfatterens hånd. Det var en stor fornøjelse, at dykke ned i Christine Jøncks forfatterskab og en helt særlig oplevelse at læse "Fantommanden".

Krimiormen D. 18. november 2020

Krimiormen