Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

NOVEMBER 2020

NOVEMBER PÅ BLOGGEN

November 2020

November måned på min blog bød på meget forskellige genrer. Det må man godt, selvom man elsker krimi i særdeleshed. Indimellem er det bare dejligt at dykke ned i andre genrer og blive inspireret. Det er strømmet ind med bøger fra masser af forlag og forfattere til stor glæde for min nysgerrighed.

På trods af disse trælse tider hvor der nok er mange der må se i øjnene at julemåneden bliver lidt anderledes end normalt. Så vil jeg håbe at vi alle husker hvad højtiden også er. Hygge, afslapning og masser af gode stunder med dem vi nu må ses med.

Her får i en lille oversigt over hvad jeg delte med jer i løbet af november. Jeg lagde ud med ”Jernvognen” skrevet af Stein Riverton. Gule roser er en ny serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur fra perioden 1900-1945. Det meste af den kulørte litteratur var virkelig elendigt, men lidt af det var faktisk virkelig godt og læseværdigt. Deriblandt ”Jernvognen”. En krimiperle i en ældre genre, med et fint kig til nutidens krimigenre. Den fik 5/6 Roser.

Så blev det tiden til en krimi som jeg virkelig havde glædet mig til. 11. bind med Louise Rick i hovedrollen ”Den tavse enke” skrevet af Sara Blædel. Det er nok hendes absolut bedste i serien. Louise Rick er med ”Den tavse enke” tilbage på sporet. ”Den tavse enke” starter lige på og barskt med en kvinde der bliver myrdet med et spækbræt. Vi befinder os på en kro på Tåsinge. Kvinden Hedder Dorthe Hyllested er enke, 38 år, kroejer og gerningsstedet er hendes kro i Strammelse. ”Den tavse enke” er en fuldstændig fantastisk page turner og får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. Det er præcis sådan en krimi i topklasse skal være. Den får 6/6 Roser og kunne sagtens springe rammerne for hvordan jeg vurderer en bog.

”Fantommanden” er en kriminalroman i topklasse skrevet af Christine Jønck. Christine Jønck har skrevet kriminalromanen ”Fantommanden” om Højbjerg-mordet der blev begået D. 10. november 1967. WOW... jeg sidder tilbage med de vildeste kuldegysninger i hele kroppen, efter jeg har læst sidste side. Er du til rørende romaner, true-crime eller en anderledes krimi, så må ”Fantommanden” være et must til din to-read-liste. Den scorede også 6/6 Roser.

”Rampen” er en roman skrevet af Jesper Stein. ”Rampen” er fortællingen om krimiforfatteren Jesper Steins oplevelser, da hans forældre blev skilt efter 29 års ægteskab. Jesper Stein kalder ”Rampen” for en fiktiv roman, da det er tiden omkring og efter skilsmissen, som han husker den. Som læser sidder man nu tilbage med en følelse af, at det er de faktiske begivenheder forfatteren beskriver. ”Rampen” er en lærerig, bemærkelsesværdig, filosofisk, smuk og tankevækkende roman, som vi alle kan blive meget klogere af. I tilgift er den så vanvittig velskrevet, så siderne næsten vender sig selv. Mine varmeste anbefalinger til” Rampen” som litteratur, som man ikke må snyde sig selv for. Det var månedens 3. højdespringer i træk. 6/6 Roser.

Man skulle næsten tro at det ikke kunne lade sig gøre, men den næste bog var sandelig også en højdespringer. ”Ved du, hvad din nabo skjuler i sin kælder?”. Den sætning står på forsiden af ”Skjult” skrevet af Cara Hunter. Det er vel et godt spørgsmål og lige en gåde for vores helt Adam Fawley som er hovedkarakteren i Cara Hunters 2. bind med kriminalinspektør Adam Fawley i hovedrollen.1. bind hed ”Familiens synder”. ”Familiens synder” anmeldte jeg tilbage i februar 2020. Min anmeldelse sluttede med følgende sætning: ””Familiens synder” lægger op til en fantastisk fortsættelse af en krimiserie med Adam Fawley i hovedrollen.”. Derfor havde jeg store forventninger til ”Skjult” og den levede fuldt ud op til mine forventninger. Og mere til. Der er fuld spænding på historien lige fra første side. Jeg fløj nærmest igennem siderne og havde virkelig en god oplevelse med ”Skjult”. ”Skjult” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. Adam Fawley er forhåbentlig kommet for at blive på krimiscenen. Jeg kunne kun give 6/6 Roser.

”Stenens tid” er 1. del af trilogien Mirrin bank trilogien skrevet af Johan Ottosen. Johan Ottosen har helt klart skrevet ”Stenens tid” med inspiration fra Dan Brown og hans ”Da Vinci mysteriet”. Det gør dog på ingen måde spændingsromanen mindre interessant eller mindre spændingsfyldt. Vi befinder os i Danmark i et drønhøjt tempo. Jeg fik bogen tilsendt lige op til ”Knæk-cancer” ugen. Det helt særlige ved ”Stenens tid” er at Johan Ottosen forærede udgivelsen og dermed omsætningen af bogen til Kræftens bekæmpelses støt brysterne-kampagne. ”Stenens tid” er velskrevet og smækfyldt med drama og spænding hele vejen igennem. ”Stenens tid” er bestemt en page-turner når de er allerbedst med et velgennemtænkt plot. Slutningen lægger fint op til bind 2 i trilogien, ”Apokalypsens engle”. ”Stenens tid” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en spændingsroman i absolut topklasse. Bogen får hele 5/6 Roser.

Svenske Hans Rosenfeldt er forfatteren af ”Ulvesommer”. ”Ulvesommer” er en ny spændingsserie og forfatteren står bag tv-serierne ”Broen” og ”Marcella”. Hvis man synes at navnet Rosenfeldt lyder bekendt fra krimigenren, så er det heller ikke helt forkert. Hans Rosenfeldt har skrevet serien om Sebastian Bergman sammen med krimi-makkeren Michael Hjorth. Denne gang har forfatteren dog valgt at være alene om” Ulvesommer” hvor Betjenten Hannah Wester og hendes makker Morgan og chefen Gordon er hovedkarakterne. Mine varmeste anbefalinger til en thriller i absolut topklasse. Hvis du er til bilulykker, vold, spirituskørsel, massemord, stoffer og eksplosioner så er ”Ulvesommer” absolut et godt valg. Denne bog får også 5/6 Roser.

Månedens sidste bog er i en noget anden genre. Young Adult. ”#SeEtMord” er egentligt en bog i Y/A-genren. Dermed altså ikke en genre jeg normalt beskæftiger mig med. Det betyder dog ikke, at jeg ikke vil anbefale bogen. Den er faktisk utroligt spændende og fanger læseren fra første side. Det er helt klart litteratur der er velegnet for det lidt yngre segment. Det bør dog ikke afholde de lidt ældre læsere fra at give sig i kast med Gretchen McNeils forfatterskab som jeg venter mig meget mere af i fremtiden. 4/6 Roser gav jeg denne bog.

Der ligger en hel del bøger og venter på at blive læst i december. Bøger, som jeg glæder mig meget til at dele med jer. Rigtig god december og god læselyst.

Krimiormen

"#SEETMORD"

Y/A-SERIE

SKREVET AF

GRETCHEN MCNEIL

"#Seetmord" skrevet af Gretchen McNeil

Young Adult

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Gretchen McNeil

Oversætter: Jacob Fanth

Originalsprog: Engelsk

Original titel: #Murdertrending

Forlag: Straarup & Co.

Udgivelse: 3. august 2020

Sider: 352

Format: Paperback

Genre: Y/A-Serie

ISBN: 9788770188593

Anmeldt: 30. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om Bogen:

Da syttenårige Dee Guerrera vågner op i en dunkel lagerbygning, ved hun, at hun er udvalgt til at blive det næste drab for åben skærm. Men hun nægter at lide samme skæbne som alle de morderiske fanger, der på brutal vis er blevet henrettet på øen før hende.

Dog tyder intet på, at det muligt at undslippe sin egen død på Alcatraz 2.0.

@doctorfusionbebop: En random 17-årig, som hedder Dee Guerrera, er lige landet på Alcatraz 2.0 dømt for drabet på sin papsøster. Hvor længe tror I, hun kan overleve på øen?

@morrisdavis72195: Jeg håber, hun får lov at smage lidt retfærdighed! Hun skal nok få som fortjent! MUAHAHA!

@EltonJohnForevzz: Hvad jeg tror? Jeg tror, Dee er uskyldig, og jeg håber, hun overlever.

#SeEtMord er første bind i en bizar og fængslende Y/A-serie om en nær fremtid, hvor offentligt ansatte seriemordere foretager excentriske henrettelser af samfundets mest notoriske kriminelle. Det foregår på Alcatraz 2.0, en ø ud for San Francisco, og det hele livestreames via en app, mens gode og retskafne borgere lader sig underholde af showet.

Serien er skrevet af den amerikanske forfatter Gretchen McNeil, der er tidligere cirkusartist og uddannet operasanger. #SeEtMord er hendes første udgivelse på dansk.

Anmeldelse:

”#SeEtMord” er egentligt en bog i Y/A-genren. Dermed altså ikke en genre jeg normalt beskæftiger mig med. Det betyder dog ikke, at jeg ikke vil anbefale bogen. Den er faktisk utroligt spændende og fanger læseren fra første side.

Hovedpersonen i ”#SeEtMord” er den 17-årige Dee Guerrera. Dee er blevet dømt for mordet på sin stedsøster Monica. Den anonyme fjernsynsmand Postman har oprettet fængslet Alcatraz 2.0 ud for San Francisco. På Alcatraz 2.0 placerer man samfundets allerværste kriminelle.

Det er notoriske kriminelle, seriemordere og terrorister der bliver placeret på Alcatraz 2.0. Man kan via en app og streaming følge de forskellige indsatte og deres henrettelser. Dee bliver noget forundret da hun bliver ført til Alcatraz 2.0 for at blive henrettet.

Hun er slet ikke i liga med de tidligere indsatte på fængselsøen. Dee er blevet bedøvet iklædt askepot-tøj og ført ud til fængselsøen. Alcatraz er et sted hvor man kun kan stole på sig selv og bliver fulgt af kameraer overalt. Selv når man er i bad bliver man fulgt af de røde øjne fra kameraerne.

Fangerne bliver jagtet og henrettet af offentligt ansatte mordere. Prince Slyce er den første der skal jagte Dee ind igennem en labyrint. Men Dee nægter at lade sig presse til at løbe som et andet dyr. Da Slyce kommer imod Dee med en savtakket kniv, undviger hun og slår ham i baghovedet med et spejl.

Dee nægter at bøje sig og betragter sig selv som uskyldig dømt. Dee er klar over, at man kun kan stole på sig selv. Dee møder Nyles som følger hende hen til I Scream en isbar som hun skal arbejde på. I Isbaren møder Dee den tvære Griselda Sinclair.

Dees kaldenavn er Cindarella med hentydning til de kostumer som hun har fået udleveret. Blair Huang, en asiatisk udseende kvinde, præsenterer sig som Dees chef i isbutikken. Blair fortæller blandt andet at der er folk der har overlevet på øen, længere end man skulle tro.

Dee overværer blandt andet at en anden fange Jeremy prøver at flygte fra øen, ved at svømme væk. Men han overlever ikke og hans flugtforsøg bliver sendt live. På Appen kan man blandt andet spille på hvem af de offentlige mordere der får ram på den enkelte fange.

Dee følges med de andre fra isbutikken hjem til deres huse, hvor de skal overnatte. Dee opdager hurtigt at hver eneste minut i døgnet er en kamp for at overleve og undgå at blive jagtet af de offentligt ansatte mordere. Dee har sin egen hemmelighed om sin fortid som man bliver præsenteret for undervejs i ”#SeEtMord”.

En fortid der skal vise sig at være af stor betydning for hele historien i ”#SeEtMord”. ”#SeEtMord” er smækfyldt med spænding, drama og nytænkning. Som sagt har jeg ikke meget erfaring med Y/A-genren, men jeg var rigtig godt underholdt undervejs.

Det er helt klart litteratur der er velegnet for det lidt yngre segment. Det bør dog ikke afholde de lidt ældre læsere fra at give sig i kast med Gretchen McNeils forfatterskab som jeg venter mig meget mere af i fremtiden.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Findes som lydbog her:

Bookmate

Besøg forlaget her:

Straarup & Co.

4/6 Roser

"ULVESOMMER"

THRILLER

SKREVET AF

HANS ROSENFELDT

"Ulvesommer" skrevet af Hans Rosenfeldt

Thriller

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Hans Rosenfeldt

Oversætter: Helena Brennum

Originalsprog: Svensk

Original titel: Vargasommar

Forlag: HR. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 19. november 2020

Sider: 455

Format: Indbundet

Genre: Thriller

ISBN: 9788740054057

Anmeldt: 19. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En død ulv findes med resterne af et menneske i maven. Afdøde ser ud til at have overlevet en blodig massakre på den anden side af grænsen til Finland, blot for nu at findes død i skoven uden for Haparanda. Men hvad lavede offeret der?

Politiet må vende hver en sten for at forsøge at finde ud af, hvad der er sket. Tiden går, og Hannah Wester og resten af styrken fornemmer at andre kræfter er er mindst lige så interesserede som de er i at finde ud af, hvad der skete. Pludselig bliver den lille grænseby centrum for en serie brutale hændelser, langt værre end noget Hannah Wester og de andre lokale betjente nogensinde har forestillet sig.

Ulvesommer er første bind i en ny kriminalserie af Hans Rosenfeldt, skaberen bag tv-serierne Broen og Marcella, og del af krimimakkerparret bag den internationale bestsellerserie om Sebastian Bergman, Hjorth Rosenfeldt.

Anmeldelse:

Svenske Hans Rosenfeldt er forfatteren af ”Ulvesommer”. ”Ulvesommer” er en ny spændingsserie og forfatteren står bag tv-serierne ”Broen” og ”Marcella”. Hvis man synes at navnet Rosenfeldt lyder bekendt fra krimigenren, så er det heller ikke helt forkert.

Hans Rosenfeldt har skrevet serien om Sebastian Bergman sammen med krimi-makkeren Michael Hjorth. Denne gang har forfatteren dog valgt at være alene om” Ulvesommer” hvor Betjenten Hannah Wester og hendes makker Morgan og chefen Gordon er hovedkarakterne.

Hannah Wester er 54 år og har været sammen med Thomas siden de var helt unge. De har fået 3 børn sammen. Den ældste Elin døde bare 2 år gammel og får ad omveje en hovedrolle i Hannahs sind i ”Ulvesommer”. Hannah føler en voldsom skyld over det der skete med Elin 26 år tidligere.

Hun har svært ved at åbne op over for Thomas. Deres ægteskab kører lidt på rutinen og Hannah har en elsker ved siden af sit ægteskab med Thomas. Man får som læser et utroligt godt indblik i karakteren Hannah Wester. Hannahs valg er ind imellem dårlige, forkerte og skæbnesvangre.

Det meste af ”Ulvesommer” foregår i den lille by Haparanda i Sverige. Byen ligger lige på grænsen til Finland. Det betyder også at man i handlingen får små afstikkere både til Finland og Rusland. En død ulv bliver obduceret og det viser sig, at ulven har spist af et menneske.

Kommissæren fra Haparanda Gordon Backman Niska er chokeret. Til alt held var ulven udstyret med en GPS-sender, så man kan følge den rute, som ulven har gået. I skovene omkring Haparanda finder man liget af en mand. Manden er den samme som ulven har spist af og er muligvis russer.

Beviserne tyder på at personen er blevet kørt ned og nogen har, temmelig sløset, prøvet at skjule liget. ”Ulvesommer” fortsætter i Sankt Petersborg hvor vi møder den kvindelige lejemorder Katja også kaldet ”Nadja”. Katja har muligvis forbindelse til den russiske mafia.

Katja bliver sendt til det nordlige Sverige. Til Haparanda. Tilbage hos politiet i Haparanda ankommer efterforskningslederen Alexander Erixon, kaldet ”X”. I Haparanda er mørke skyer begyndt at samle sig i Øst. Thomas besøger sin nevø Kenneth og hans kæreste fængselsbetjenten Sandra.

Thomas kan mærke at der er noget som Kenneth ikke fortæller ham. Det er ellers Thomas han går til, hvis han har problemer. Thomas presser ikke Kenneth. Desuden har Thomas sine egne hemmeligheder. ”Ulvesommer” er smækfyldt med spænding fra første side.

Spændingen holder til ud over den sidste side. Som læser håber jeg, at det betyder at, Hans Rosenfeldt har en efterfølger til ”Ulvesommer” i støbeskeen. Plottet er genialt udtænkt og karaktererne er fantastisk interessante. Man lærer karaktererne utroligt godt at kende både fagligt og personligt.

En pudsig sproglig detalje, som jeg sjældent har mødt, er at forfatteren har givet byen Haparanda et køn, en sjæl, følelser og tanker. Haparanda har sine egne tanker om de mennesker der befinder sig i byen og de ting der sker indenfor bygrænsen.

Mine varmeste anbefalinger til en thriller i absolut topklasse. Hvis du er til bilulykker, vold, spirituskørsel, massemord, stoffer og eksplosioner så er ”Ulvesommer” absolut et godt valg.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag

5/6 Roser

"STENENS TID"

MIRRIN BANK TRILOGIEN #1

SKREVET AF

JOHAN OTTOSEN

"Stenens tid" skrevet af Johan Ottosen

Mirrin Bank trilogien #1

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Johan Ottosen

Forlag: Bukefalos Publishing

Udgivelse: 28. august 2020

Sider: 524

Format: Paperback

Genre: spændingsroman

Trilogi: Mirrin Bank #1

ISBN: 9788794013017

Anmeldt: 17. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Under Danmarks ældste kirkegulv bliver en 5.000 år gammel kalender fundet. Kalenderen tæller ned til Ragnarok. På en bænk i det sommerglade Tivoli skyder den pensionerede professor Bjarne Arnesen sig en kugle for panden. Hans stedsøn, den Cavlingprisvindende journalist Kurt Østergård, modtager en videobesked fra ham 28 måneder efter.

Arnesen trygler Kurt om at stoppe det han kalder "dem" og beder ham fortsætte hvor han slap. Det leder Kurt til en opdagelse, der får store konsekvenser ikke blot for Kurt, men for Danmark og kongefamilien. Samtidig bliver strålingsekspert og tidligere våbeninspektør for FN, Søren Storm, bedt om at hjælpe politiet i opklaringen af et strålingsrelateret mord begået på Rigshospitalet.

Det makabre og bizarre mord leder Storm på sporet af en radioaktiv bombe der kan gå af hvert øjeblik det skal være et sted i København. Lige om hjørnet venter dronningens store jubilæumsfest med prominente gæster fra ind- og udland.

Anmeldelse:

”Stenens tid” er 1. del af trilogien Mirrin bank trilogien skrevet af Johan Ottosen. Johan Ottosen har helt klart skrevet ”Stenens tid” med inspiration fra Dan Brown og hans ”Da vinci mysteriet”. Det gør dog på ingen måde spændingsromanen mindre interessant eller mindre spændingsfyldt.

Vi befinder os i Danmark i et drønhøjt tempo. Jeg fik bogen tilsendt lige op til ”Knæk-cancer” ugen. Det helt særlige ved ”Stenens tid” er at Johan Ottosen forærede udgivelsen og dermed omsætningen af bogen til Kræftens bekæmpelses støt brysterne-kampagne.

En virkelig smuk gestus af forfatteren. At man så i tilgift støtter et rigtigt godt formål, gør kun fornøjelsen endnu større ved at læse en spændingsroman i topklasse endnu større. En sjov og interessant detalje ved bogen er at man via en QR-reader på sin telefon kan følge de steder, hvor historien foregår.

I starten af hvert kapitel kan man skanne QR koden og se et kort over hvor kapitlet foregår henne. En morsom og nytænkende detalje. Bogen introduceres med en ældre mand, der begår selvmord på en bænk i Tivoli i København.

Præcis 28 ½ måned senere befinder vi os på Christianshavn. Strålingsekspert og tidligere våbenekspert for FN Søren Storm står i sin nye lejlighed og gør klar til sin sidste arbejdsdag, inden han går på ferie og efterfølgende barsel. Hans kone Birgitte Holm er højgravid med deres første søn.

Hvad Søren endnu ikke ved er, at han skal igennem et voldsomt drama inden ferien for alvor kan starte. Journalisten på Kristeligt dagblad Kurt Østergaard var stedsøn af manden der begik selvmord i Tivoli. De har dog ikke haft så meget kontakt med hinanden, siden hans mor døde.

Kurt modtager et brev fra advokat Christoffer Willenberg. Indeni brevet ligger der en stor kuvert. Da Kurt åbner kuverten, falder der en DVD-skive ud, hvor der står :SPIL MIG FØRST! Brevet er fra Kurts afdøde stedfar Bjarne Arnesen. Bjarne pålægger Kurt at løse en opgave, som Bjarne ikke selv nåede at løse.

Det går op for Kurt at der er nogen han skal stoppe. Historien fortsætter nu på Købmagergades postcentral. Postbud Hans Jensen er mødt på arbejde. I radioen hører han om uroligheder på Nørrebro imellem politiet og nogle unge.

I kælderen på Rigshospitalet møder dagens første patient ind til strålebehandling. Hans navn er Hussan al-Nouri. Han afsoner en livstidsdom og er derfor fulgt af 2 fængselsbetjente. Al-Nouris strålebehandling går helt galt og han overlever ikke.

Som man kan fornemme på starten af ”Stenens tid” så er der rigtig mange karakterer man skal forholde sig til i starten. Man når dog ikke langt ind i bogen inden de forskellige steder og karakterer giver god mening. Herfra stiger spændingen og tempoet og siderne vendes næsten af sig selv.

”Stenens tid” er velskrevet og smækfyldt med drama og spænding hele vejen igennem. ”Stenens tid” er bestemt en page-turner når de er allerbedst med et velgennemtænkt plot. Slutningen lægger fint op til bind 2 i trilogien, ”Apokalypsens engle”.

”Stenens tid” får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en spændingsroman i absolut topklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forfatteren her:

Johan Ottosen

Besøg forlaget her:

Bukefalos Publishing

Kan streames her som lydbog:

Bookmate

5/6 Roser

"SKJULT"

ADAM FOWLEY # 2

KRIMI-SERIE

SKREVET AF

CARA HUNTER

"Skjult" skrevet af Cara Hunter

Adam Fawley #2

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Cara Hunter

Oversætter: Brian Christensen

Originalsprog: Engelsk

Original titel: In the dark

Forlag: GADS Forlag

Udgivelse: 13. november 2020

Sider: 420

Format: Paperback

Genre: Krimi serie

Serie: Adam Fawley #2

ISBN: 9788712059844

Anmeldt: 13. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En kvinde og et barn bliver fundet låst inde i en kælder. De er kun akkurat i live, og det er ikke muligt at identificere dem: Kvinden kan ikke snakke, og hverken hende eller drengen figurerer i politiets database over savnede personer.

Den forvirrede gamle mand, som ejer huset, påstår, at han aldrig har set dem før. Hele nabolaget er i chok – hvordan kunne det ske? Kriminalinspektør Adam Fawley ved, at intet er umuligt, og at ingen er så uskyldige, som de ser ud til.

Mens politiet desperat leder efter spor, falder Fawley over et gennembrud: en forbindelse til en uopklaret sag om en savnet kvinde og hendes barn. Da han indser, at den forsvundne kvinde boede i nabohuset, tror han at have opklaret begge mysterier.

Men der er noget, som ikke stemmer med den lille dreng fra kælderen. Og sandheden er hårrejsende. Skjult er anden bog i serien om kriminalinspektør Adam Fawley og hans team fra den på overfladen så trygge by Oxford. En veldrejet kriminalroman og et hårrejsende mysterium, som tager pusten fra læseren.

Andre udgaver:

E-bog, ePub Lydbog, download

Anmeldelse:

”Ved du, hvad din nabo skjuler i sin kælder?”. Den sætning står på forsiden af ”Skjult” skrevet af Cara Hunter. Det er vel et godt spørgsmål og lige en gåde for vores helt Adam Fawley som er hovedkarakteren i Cara Hunters 2. bind med kriminalinspektør Adam Fawley i hovedrollen.

1. bind hed ”Familiens synder”. ”Familiens synder” anmeldte jeg tilbage i februar 2020. Min anmeldelse sluttede med følgende sætning: ””Familiens synder” lægger op til en fantastisk fortsættelse af en krimiserie med Adam Fawley i hovedrollen.”.

Derfor havde jeg store forventninger til ”Skjult” og den levede fuldt ud op til mine forventninger. Og mere til. Der er fuld spænding på historien lige fra første side. En kvinde vågner op i mørke. Da hun husker hvad der er sket, skriger hun.

Det er D. 1. maj 2017 og vi befinder os i Oxford. Mark Sexton har købt den ene halvdel af et dobbelthus. Mark har besluttet sig for, at huset skal gennemrenoveres. Han mødes med sin arkitekt, for at se hvor langt arbejdet er skredet frem.

Der er opstået et alvorligt problem i kælderen. Der er en revne i muren og Mark Sexton tager et stykke værktøj og begynder at pille lidt i murstenene. Stenene smuldrer og pludselig opstår der et hul ind til naboen på 5 cm og Mark får et chok da han ser et ansigt inde i naboens kælder.

Det viser sig at der udover kvinde, der ikke vil fortælle noget også befinder sig en lille 2-årig dreng i kælderen. 2 år tidligere forsvandt en kvinde fra huset lige bag huset hvor man fandt de 2 indespærrede personer. Nu er spørgsmålet om de 2 sager hænger sammen, eller det er en utrolig tilfældighed.

Herfra er der fuld fart på historien der gemmer på langt flere lag, end man lige tror. Kriminalinspektør Adam Fawleys karakter udvikler sig i ”Skjult”, ligesom man lærer nogle af personerne på hans hold at kende på en ny og overraskende måde.

Holdet består blandt andet af den pigeglade kriminalassistent Garreth Quinn, Chris Gislingham, Verity Everett samt ordensbetjenten Somer. Særligt Somer viser sig undervejs i efterforskningen at være i besiddelse af nogle evner, der får stor betydning for opklaringen af den vanskelige sag som de står med i ”Skjult”.

Der dukker lig og hemmeligheder op og efterforskningen viser, at sagen er nemt opklaret. Men det skal snart vise sig, at tingene ikke er helt så enkle, som man tror ved første øjekast. ”Skjult” gemmer på mord, bortførelse, overgreb, tyveri, svigt og en psykopatisk gerningsmand.

Plottet i historien overrasker og er utrolig genialt gennemtænkt. Man skal ikke forvente at man har spottet hvor historien er på vej hen. Lige når man tror at man har fanget plottet eller historien, så ændrer historien retning. ”Skjult” er tro mod 1. bind og har endnu engang en slutning der frister og får læseren til at ønske sig mere om Adam Fawley og hans spændende team af efterforskere.

Jeg fløj nærmest igennem siderne og havde virkelig en god oplevelse med ”Skjult”. ”Skjult” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. Adam Fawley er forhåbentlig kommet for at blive på krimiscenen.

Vurdering: 6/6

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

GADS Forlag

6/6 Roser

"RAMPEN"

ROMAN

SKREVET AF

JESPER STEIN

"Rampen" skrevet af Jesper Stein

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jesper Stein

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 12. november 2020

Sider: 416

Format: Indbundet

Genre: Roman

ISBN: 9788740052343

Anmeldt: 12. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Litteraturanmelder, forfatter og gymnasielærer Finn Stein Larsen forlader efter 29 års ægteskab sin kone til fordel for en elev. I hjemmet på Rampen i Risskov står reolerne gabende tomme, og den unge Jesper Stein er ladt alene tilbage med en fortvivlet, bitter og bedøvet mor, der kræver hans uforbeholdne loyalitet.

Han kommer i klemme mellem forældrene og lever et dobbeltliv udadtil som den festende pigeglade dødspilot og indadtil som sjælesørger for sin mor i en relation, der er grænseoverskridende tæt. Skilsmissen forandrer alles liv radikalt og sætter sit præg på dem i årtier efter – for forældrenes vedkommende helt frem til deres død.

Hovedparten af romanen foregår i årene 1981-83 i Risskov, men den fører også læseren tilbage til forældrenes opvækst i Esbjerg i slutningen af 1920’erne og frem tilderes endeligt i Aarhus i 2010’erne. Rampen er fortalt og sat i scene af den voksne forfatter, der gennem livet har gjort sig sine egne erfaringer med at svigte, blive skilt og drikke sig væk fra det smertefulde i livet.

Den kan læses som et forsøg på at forstå og forlige sig med fortidens svigt og finde fred med forældrene og med sig selv.

Anmeldelse:

”Rampen” er fortællingen om krimiforfatteren Jesper Steins oplevelser, da hans forældre blev skilt efter 29 års ægteskab. Jesper Stein kalder ”Rampen” for en fiktiv roman, da det er tiden omkring og efter skilsmissen, som han husker den. Som læser sidder man nu tilbage med en følelse af, at det er de faktiske begivenheder forfatteren beskriver.

Det er selvfølgelig set ud igennem Jesper Steins øjne og med de følelser han har været præget af i den ulykkelige tid og årene efter. Alle navnene i romanen er de faktiske navne på personerne, der figurerer i ”Rampen”. ”Rampen” er en meget stærk, skræmmende og rørende fortælling om 2 sønner, der kommer i klemme imellem 2 forældre, der ikke helt kan finde ud af at navigere som voksne individer, rundt i deres ”nye” liv som fraskilte.

De glemmer lidt at tage det rette hensyn til deres børn. De oplevelser som sønnerne står i midt i adskillelsen, præger dem stærkt, formodentligt, resten af deres liv. Sønnerne sidder tilbage med en følelse af at blive Svigtet, overset, forsømt og uelsket til en vis grad.

Jesper er lige startet i 2. G den dag hans far, Finn Stein Larsen har tænkt sig at være Jespers mor, Jytte utro. Jespers fransktimer er blevet aflyst, så han ankommer til hjemmet på Rampen i Risskov ved Aarhus, 3 timer før planlagt. Finn har besøg af en af hans tidligere elever, Gitte.

Finn underviste i en længere årrække på Aarhus Katedralskole og Aarhus Universitet. Han skrev utallige artikler om litterære emner samt adskillige bøger. Det var ikke usædvanligt, at Finn havde besøg af tidligere elever. Finn og Jytte havde, på dette tidspunkt, været gift i 28 år.

Jytte havde, indtil da været den eneste kvinde i Finns liv. Jytte var sygeplejerske på Sindssygehospitalet i Risskov. Den 20-årige Gitte, var helt klart forelsket i den 53-årige Finn. Finn beder Jesper om ikke at fortælle sin mor noget om besøget.

Jesper beder sin far om at gøre det et andet sted end i huset på Rampen. Affæren ender ud i at Finn forlader Jytte til fordel for den unge elskerinde. Nu starter en meget vanskelig tid for Jytte, Peter og ikke mindst Jesper, der som den eneste hjemmeboende af de 2 brødre, sidder lige midt i orkanens øje.

En tid hvor de voksne glemmer at VÆRE de voksne. En tid der former Jesper som menneske og forfatter til krimiserien om vicekriminalkommissær Axel Steen. Vel i virkeligheden forfatterens alter ego. Kender du ikke forfatteren Jesper Stein, så vil jeg komme med en, synes jeg selv, modig påstand.

Man behøver ikke nødvendigvis at kende forfatteren Jesper Stein for at få et stort udbytte af ”Rampen”. ”Rampen” er i højeste grad en hverdagshistorie. I mine øjne er det litteratur der kan gøre os alle meget klogere på, hvorfor fraskilte forældre skal vise sig som de voksne og passe på, at deres børn ikke bliver klemt i skilsmissen.

”Rampen” er en lærerig, bemærkelsesværdig, filosofisk, smuk og tankevækkende roman, som vi alle kan blive meget klogere af. I tilgift er den så vanvittig velskrevet, så siderne næsten vender sig selv. Mine varmeste anbefalinger til” Rampen” som litteratur, som man ikke må snyde sig selv for.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag

6/6 Roser

"FANTOMMANDEN"

KRIMINALROMAN

SKREVET AF

CHRISTINE JØNCK

"Fantommanden" skrevet af Christine Jønck

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Christine Jønck

Forlag: Roots & Wings

Udgivelse: 10. november 2020

Sider: 343

Format: Indbundet

Genre: Kriminalroman

ISBN: 9788797010778

Anmeldt: 10. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Forlagsbeskrivelse:

Hector er fantommanden med de mange ansigter. Han er en uhyre sammensat person. På den ene side er han sjov, galant og charmerende, på den mørke side er han manipulerende, koldblodig og finder en pervers nydelse i at forvolde andre smerte.

Vibeke, Hectors hustru, er gidsel i hans narcissistiske verden, hvor hun kæmper for at overleve og beskytte deres drenge. Livet er uforudsigeligt, Hector overvåger hendes mindste bevægelser og skifter karakter uden varsel, men Vibeke har også sine hemmelige våben.

Kriminalromanen Fantommanden er historien om en mulig morder og en sandhedssøgende hustru. Bogen trækker tråde til den kolde krig, "Efterretningstjenesternes krig" og det myteomspundne uopklarede drab på forstadsfruen Marie Lock-Hansen d. 10.11.1967, kendt som Højbjerg-mordet.

Bogen er inspireret af virkelige hændelser, en hustrus afsløringer, baseret på forfatterens omfattende research, politirapporter og mødet med eksperter, der har forsket i mordet igennem årtier.

Anmeldelse:

Christine Jønck har skrevet kriminalromanen ”Fantommanden” om Højbjerg-mordet der blev begået D. 10. november 1967. WOW... jeg sidder tilbage med de vildeste kuldegysninger i hele kroppen, efter jeg har læst sidste side.

Christine har skrevet ”Fantommanden” med afsæt i grundig research i det oprindelige mord. Mere end 10.000 afhørte personer og 5400 rapporter blev der skrevet om Højbjerg-mordet, der blev begået for 53 år siden. Forfatteren har blandt andet haft en del samtaler med den formodede Fantommands ekskone.

Hun er karakteren Vibeke i bogen og hendes mand karakteren Hector. Af hensyn til hendes pårørende er hun selvfølgelig anonym. Det forstår man godt, efter at have læst bogen. Det er en virkelig barsk og fængslende fortælling. Vi har i ”Fantommanden” at gøre med personer fra virkeligheden.

Det gør historien så meget stærkere. Forfatteren har en skrivestil der gør, at jeg som læser, føler mig sat i Vibekes sko. Man føler den smerte, angst, mistro og dybe kærlighed som Vibeke gennemlever i ægteskabet med Hector. Indimellem følger vi også Hectors sind, tanker og handlinger.

Disse passager må selvsagt være ren fiktion, da forfatteren ikke har haft mulighed for at tale med virkelighedens Hector og høre hans udlægnig af sandheden, set fra Hectors side. Jeg er overbevist om at ”Fantommanden” rører ved alt det, som man ikke må berøre, se eller høre.

Man sidder tilbage med fornemmelsen af, at her er en forbrydelse, som ikke skal opklares. ”Fantommanden” er et realistisk og virkelig godt bud på, hvad der måske er sket i årene 1961-1968. Mordet i Højbjerg ved Aarhus D. 10. november 1967 på 43-årige Marie Lock-Hansen er omdrejningspunktet i ”Fantommanden”.

Forordet i bogen er skrevet af Dines Bogø fra Kriminalsager.dk. Jeg har læst en del af de fantastiske artikler Dines Bogø har skrevet om min fødeby, Tårnby på Amager.

Romankarakteren Hectors kone, Vibeke er overbevist om, at hendes mand var agent for Forsvarets Efterretningstjeneste. Muligvis var han bestilt til at begå mordet. ”Fantommanden” er noget så usædvanligt som et delvist skønlitterært værk.

Vi har at gøre med en kriminalroman der består af den kolde krig, spionage, mord, afstumpet vold og kærlighed. ”Fantommanden” tager sin begyndelse i maj måned 1961 i Helsingør. Vibeke er 19 år og møder Hector for første gang. Hector presser Vibeke, men Vibeke vil ikke gå hele vejen førend hun er gift.

Vibeke føler, at forældrene har et hårdt tag i hende, så hun bliver lykkelig da Hector frier til hende. Hector er frustreret over den vildskab og vrede, han kan mærke i sig selv. Han kæmper hårdt for ikke at blive en hustrumishandler som hans far var.

Hector lover Vibeke at det aldrig kommer til at ske og han vil altid respektere Vibeke og behandle hende som en prinsesse. Det er dog et løfte som Hector med tiden ikke kan holde. Vibeke må kæmpe en daglig kamp for at navigere rundt i et ægteskab fyldt med Hectors løgne, utroskab, egoisme, forfængelighed præget af Hectors opvækst i en dysfunktionel familie.

Men Vibeke indeholder også et hemmeligt våben som viser sig at være hendes sidste udvej. ”Fantommanden” er en fantastisk krimi hvor du følger den formodede gerningsmands liv, handlinger og ægteskab meget tæt. Mine varmeste anbefalinger til ”Fantommanden” som fortjener stor udbredelse.

Er du til rørende romaner, true-crime eller en anderledes krimi, så må ”Fantommanden” være et must til din to-read-liste.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Roots & Wings

6/6 Roser

"DEN TAVSE ENKE"

LOUISE RICK-KRIMI # 11

SKREVET AF

SARA BLÆDEL

"Den tavse enke" skrevet af Sara Blædel

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Sara Blædel

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 6. november 2020

Sider: 400

Format: Indbundet

Genre: Krimi-serie

ISBN: 9788740056617

Anmeldt: 6. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

"Den tavse enke" er 11. bog i Sara Blædels krimiserie om Louise Rick, der som lederen af Rejseenheden P13 skal opklare en besynderlig drabssag i Tåsinge, som udvikler sig drastisk. I "Den tavse enke" tilkaldes Louise Rick som leder af Rejseenheden til Tåsinge, hvor en kvinde er blevet dræbt.

Kvinden ejede den lokale kro, og i politiets undersøgelse af kvindens bolig gøres et bemærkelsesværdigt fund. Sagen udvikler sig, og Louise føler sig tvunget til at få Eik Nordstrøm med på efterforskningen. Imens er Camilla Lind ikke synderligt optaget af drabssagen, men af en ung mands forsvinden for seks måneder siden.

Med sin journalistiske sans opsnapper hun informationer, der kan få afgørende konsekvenser for sagens involverede. Sara Blædel er en af Danmarks mest læste krimiforfattere, og "Den tavse enke" er endnu en bog i rækken, der ikke vil skuffe fans af serien om Louise Rick.

Andre udgaver:

Lydbog, download, E-bog, ePub

Anmeldelse:

”Den tavse enke” er den 11. bog i Sara Blædels serie med Louise Rick i hovedrollen. ”Den tavse enke” er nok én af de bøger jeg har set mest frem til her i efteråret. Jeg har læst alle de tidligere bøger i Louise Rick-serien og ”Den tavse enke” springer alle rammer for de tidligere udgivelser.

Louise Rick er med ”Den tavse enke” tilbage på sporet. ”Den tavse enke” starter lige på og barskt med en kvinde der bliver myrdet med et spækbræt. Vi befinder os på en kro på Tåsinge. Kvinden Hedder Dorthe Hyllested er enke, 38 år, kroejer og gerningsstedet er hendes kro i Strammelse.

Dorthe var få måneder i forvejen blevet enke efter Nils Hyllested. Louise Rick er blevet leder af en ny rejseenhed P13. Fyns politi beder om assistance for at få opklaret mordet på kvinden. De står ret meget på bar bund. Louise er ikke helt tilfreds med den nye enhed.

Hun mener at man har skrabet rester sammen fra de forskellige enheder til at bemande rejseenheden. Rejseenheden P13 skal afløse det tidligere rejsehold så Louise skulle meget gerne vise at holdet har en berettigelse. Louise får tildelt den 31-åriger Lisa Lindén som teknik ansvarlig og Lange der er god til at huske detaljer.

Dorthe Hyllested havde en lejlighed ovenpå kroen. Jack Skovby fandt liget af Dorthe. Jack lavede forskellige små opgaver for Dorthe efter behov. Derudover havde Dorthe 2 fastansatte. Kokken Jon og Oldfruen Eva Nørregaard.

Der er ikke rigtigt nogle spor at gå efter og det virker som om, Dorthe var ret så vellidt i lokalområdet. Louise bliver hurtigt meget imponeret over sit hold. Både Lange og Lisa går virkelig ind i arbejdet med liv og sjæl. Louise beslutter sig for at ringe til veninden journalisten Camilla Lind.

Hun vil have Camilla til at undersøge om avisen har skrevet noget om mordet på Dorthe Hyllested. Imellem linjerne synes jeg, at man kan fornemme at Louise og Camillas forhold ikke er så tæt som det var i de tidligere bøger. De ender dog med at indlede et vist samarbejde i løbet af ”Den tavse enke”.

Louise beslutter sig for, at de må gå hele kroen inklusive Dorthes lejlighed igennem for beviser. I hendes lejlighed finder de noget, som ikke burde være der. Dorthe Hyllested har åbenbart haft en hemmelighed som ingen der kendte hende, har haft kendskab til.

Pludselig udvikler opklaringen af et enkelt mord sig til meget mere end det så ud til, ved første øjekast. Louise har ikke talt med sin ekskæreste Eik siden hun forlod ham på en strand i Thailand. Men nu ser hun sig nødsaget til at kontakte Eik og bede ham om assistance til opklaringen af mordet på Dorthe Hyllested.

”Den tavse enke” er skrevet i Sara Blædels sædvanlige skrivestil. Men denne gang overgår både spændingen, plottet og overraskelserne i handlingen de tidligere bøger i Louise Rick-serien. Sara Blædel viser i ”Den tavse enke” at det ikke er hverken held eller tilfældigheder der gør hende til en af Danmarks populæreste og mest læste krimiforfattere.

”Den tavse enke” er en fuldstændig fantastisk page turner og får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. Det er præcis sådan en krimi i topklasse skal være.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Politikens Forlag

6/6 Roser

"JERNVOGNEN"

GULE ROSER 1

KRIMI

SKREVET AF

STEIN RIVERTON

"Jernvognen" skrevet af Stein Riverton

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Stein Riverton

Oversætter: Anders Jørgen Mogensen

Originalsprog: Norsk

Forlag: Forlaget Escho

Udgivelse: 5. november 2020

Oprindelig udgivelse: 1909

Sider: 216

Format: Paperback

Genre: Kriminalroman

Serie: Gule Roser 1

ISBN: 9788794026055

Anmeldt: 5. november 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

JERNVOGNEN er en milepæl i nordisk kriminallitteratur. Da den udkom i 1909 blev den set som en direkte reaktion på Arthur Conan Doyles succesfulde The Hound of the Baskervilles, men hvor Sherlock Holmes-historien søger tilbage til den gotiske tradition arbejder Jernvognensig frem mod modernismen ved at lade aktørernes psykiske tilstande spille en stor rolle i både beskrivelsen af landskabetog fortællingens udformning.

Nu genudgives den i den nye serie GULE ROSER med en spritny og frisk oversættelse, samt et efterord af Benni Bødker. Som Bødker skriver i sit efterord, så har ”Jernvognen" i sit hjemland konstant været i trykken, siden den udkom i 1909, og forfatteren har lagt navn til Norges fornemmeste krimipris”.

Romanen begynder da en mand findes myrdet på en idyllisk norsk ferieø. Den lokale befolkning forbinder mordet med et gammelt sagn om en jernvogn, der kører over den øde slette og varsler død med sine raslende kæder. Da den excentriske detektiv Asbjørn Krag ankommer til øen, inddrages bogens navnløse fortæller i opklaringen, men de mange forfærdelige hændelser er hårde ved den unge mands nerver, og snart føler han sig forfulgt, mens verden omkring ham ramler sammen og alt leder frem mod en dramatisk afsløring af morderens identitet.

Skildringerne af angst, nerveanspændelse, naturmystik og sælsomme drømmesyner giver en febrilt sensitiv prosa, der væver naturen og fortællerens psyke sammen. Conan Doyle var én inspiration, men i skildringen af fortællerens langsomme sammenbrud og det psykologiske spil mellem fortælleren og detektiven vækker Jernvognenligeledes mindelser om relationen mellem Raskolnikov og chefefterforskeren Porfirij I Dostojevskis Forbrydelse og straf.

Stein Riverton er et pseudonym for den norske forfatter Sven Elvestad (1884 -1934). Trods et forholdsvis kort liv formåede han at udgive 98 romaner, de fleste detektivromaner udgivet under Riverton-pseudonymet. Mange af romanerne i den store produktion er kulørte metervarer, men en håndfuld er originale, overraskende og fantastiske kriminalromaner, der placerer Riverton som den største kriminalforfatter i Norden i den første halvdel af det tyvende århundrede.

GULE ROSER er en ny serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur. Fraskrækromaner, elskovsromaner ogkriminalromanertileventyr fra perioden 1900-1945. Alt hvad den samtidige Georg Brandesogkredsen omkring hamville have anset som pinligt at læse.

Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt opmærksomhed dansk litteratur af den kulørte slags har fået igennem tiden. Én forklaring er at det meste af den kulørte litteratur virkelig vardårlig. Mange af teksterne var uoriginale metervarer sprøjtet ud for at tjene nemme penge i en medietid hvor filmen var stum, musik kun klassisk og litteraturen derfor var dominerende og mangfoldig.

Men, og her kommer det store MEN, der er så vigtigt. At 99% af den kulørte litteratur var noget lort, skal ikke ligge den sidste 1% til last.

Anmeldelse:

Gule roser er en ny serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur fra perioden 1900-1945. Det meste af den kulørte litteratur var virkelig elendigt, men lidt af det var faktisk virkelig godt og læseværdigt. Deriblandt ”Jernvognen”.

”Jernvognen” er oprindeligt skrevet af Stein Riverton og udkommer D. 5. november 2020 fra forlaget Escho. Oprindeligt udkom ”Jernvognen første gang helt tilbage i 1909. Siden den første udgivelse er ”Jernvognen” blevet genudgivet adskillige gange.

Oversætteren Anders Jørgen Mogensen har brugt udgaven fra 1968 til at oversætte fra i denne helt nye udgivelse. Forfatteren Stein Riverton er et alias. Forfatteren var journalist og hed Sven Elvestad. Han levede fra 1884-1934 og var født i Norge.

Elverstad var fantastisk produktiv på trods af, at han var voldsomt alkoholiseret. Elvestad har skrevet 108 krimier, samt andre bøger og et hav af avisartikler. Han levede et hårdt liv fyldt med alkohol og havde i mange år ikke en fast bopæl, men boede på forskellige hoteller rundt omkring i norden.

Mine første krimier var skrevet af Agatha Christie og Arthur Canon Doyle. Jeg var ikke nået langt ind i ”Jernvognen” inden den fik mig til at tænke tilbage på mine første bekendtskaber med krimigenren. ”Jernvognen” mindede mig om Arthur Canon Doyles ”Baskervilles hund” som betragtes som én af klassikerne indenfor genren.

Tilbage til ”Jernvognen”. Man får aldrig at vide hvad fortællerens navn er i ”Jernvognen”. Men der hersker ingen tvivl om, at fortællerens sind, efterhånden som handlingen rulles ud for læseren, er ved at gå fuldstændig i opløsning.

Jeg går ud fra, at fortælleren er af hankøn. Han bliver ufrivilligt draget ind i detektiven Asbjørn Krags undersøgelser af et mord. På trods af, at fortælleren konstant prøver at snige sig ud af detektivens klør, så klæber Krag sig uhjælpeligt fast i vores fortællers sind.

Jeg vil gå så langt som til at betegne ”Jernvognen” som en psykologisk krimi. ”Jernvognen” begynder med at 3 personer kommer løbende ind i haven til et sommerpensionat. Det som jeg vel ville betegne som et badehotel. De 3 personer er skrækslagne.

De har fundet en død mand. Hurtigt viser det sig, at manden er blevet myrdet. I nærheden af badehotellet ligger gården Gjærnæs, beboet af et søskendepar. Vores fortæller betragter dette søskendepar, Hilde og Carsten Gjærnæs, som sine nære venner og faktisk er han temmelig betaget af søsteren Hilde.

Aftenen før var fortælleren gået en tur til Gjærnæs, men bliver afvist ved døren. Det ser vores fortæller som meget usædvanligt og ikke noget der er sket før. Han bliver nysgerrig og gemmer sig i skyggerne for at belure parret. Pludselig ser han en af de andre gæster fra badehotellet forlade søskendeparret.

Det var skovridder Blinde. Da fortælleren går tilbage til badehotellet, hører han pludselig en jernvogn i det fjerne. Sidst nogen hørte den uhyggelige lyd af jernvognen, var 4 år tidligere da søskendeparret Gjærnæs`s far døde. Denne hændelse kommer til at præge resten af historien og fortælleren på uhyggelig vis.

Han er usikker på om der faktisk findes en jernvogn eller om det bare er et overnaturligt fænomen. ”Jernvognen” er en fantastisk velskrevet historie med adskillige lag af uhygge og går dybere ind i menneskets sind end man ser i andre samtidige krimier.

I periferien sniger detektiven Asbjørn Krag sig rundt i et forsøg på, at opklare mordet. Krag opdager at han faktisk står med 3 sager der åbenbart vikler sig ind i hinanden. ”Jernvognen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.

En krimiperle i en ældre genre, med et fint kig til nutidens krimigenre.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Tales

Besøg forlaget her:

Escho

 

5/6 Roser