FORFATTER ERIK HAUERVIG
OM FORFATTEREN
Som tidligere kriminalassistent på blandt andet Station City på Vesterbro lærte Erik Hauervig på første hånd de kriminelle miljøer at kende. Foreløbigt er det blevet til seks bind om kriminalassistenten Bjørn Agger, der alle er kraftigt inspireret af virkelige hændelser.
Det gælder også 'Hvem er fjenden?', der udkom i foråret 2020. I slutningen af sin karriere inden for politiet gik Erik Hauervig ned med stress, da han efterhånden havde set for meget af den barske virkelighed.
I dag er han pensionist, men stadig aktiv - og ikke kun som krimiforfatter. Erik Hauervig holder også foredrag om sin karriere i politiet og som forfatter, og så er han meget involveret i foreningen NEWLIVES Denmark, der hjælper tidligere prostituerede og ofre for menneskehandel med at komme på ret fode igen.
10 spørgsmål til forfatteren
1. "Hvem er fjenden?” er 6. bind i serien om kriminalassistent Bjørn Agger fra Station City på Vesterbro i København. Har du flere bøger i støbeskeen med Bjørn Agger og hans kollegaer i hovedrollen? Hvornår udkommer din næste bog?
Hvornår den næste bog udkommer ved jeg ikke. Jeg kan dog oplyse, at jeg har en bog klar inde i mit hoved. Jeg er begyndt at researche på bogen.
2. Hvor meget bruger du din erfaring fra dine mange år i politiet, når du skriver?
Det er klart at min erfaring som politimand gennem 42 år spiller en rolle. Det er også et must for mig at forsøge at beskrive lidt om, hvordan politifolkene har det indbyrdes, når de arbejder. Her har jeg blandt andet oplevet, at en lektør stillede sig meget tvivlende på noget, som jeg beskrev i en bog om politifolkenes indbyrdes samarbejde. Jeg havde ret, men lektørens ord var lov!
3. Hvor har du inspirationen fra til emnet om unge kriminelle bander og grupperinger i Danmark og Sverige, som vi stifter bekendtskab med i ”Hvem er fjenden?”?
Inspirationen til emnet unge kriminelle har eksisteret i mange år, og jeg har med min roman forsøgt at trække nogle emner frem, som staten kunne bruge for at stoppe den grimme udvikling.
4. Hvordan bygger du de forskellige karakterer op i dine bøger? Er dine karakterer frit opfundne, eller bygger de på mennesker du kender eller har mødt på din vej?
Mine forskellige karakterer i bøgerne er i mange tilfælde en ”kopi” af rigtig person fra miljøet. Mange af dem har jeg selv mødt og selvfølgelig bliver der i enkelte tilfælde strøet lidt stjernestøv (fiktion) ud over nogen af dem.
5. hvor har du samlet baggrundsviden om emnerne så de bliver troværdige? Har du søgt specifik viden iblandt rocker-eller indvandrerbander?
Som nævnt var jeg politimand i 42 år, heraf det meste af tiden som kriminalassistent. I mit daglige arbejde fik jeg en del baggrundsviden, men i forbindelse med en bog foretager jeg altid også videns indsamling. Var for eksempel i Mjølnerparken for at tale med parter i krigen. Jeg var også på studietur i Malmø, hvor jeg fik mange tip af en svensk politimand med bander som speciale.
6. Har du altid besluttet dig for handlingen og slutningen når du begynder at skrive?
Når jeg begynder på en bog har jeg besluttet mig for handlingen og blandt andet, at stoffet skal fange læseren hurtigst muligt. Slutningen ligger stort set også klar men som en fisk kan halen slå et ekstra slag.
7. Du har også skrevet ”Panseren & Tøsen” i samarbejde med Marlene Simoni. Hvor fik du inspiration fra til samarbejdet om bogen?
På kvindernes kampdag for et par år siden var jeg med den frivillige organisation NEWLIVES på besøg hos HK København. Her fortalt jeg om mit arbejde med prostitution hos politiet og andre om hvordan vi hjalp kvinder ud af prostitution. Efter foredraget kom Marlene Simoni (tidligere prostitueret) hen til mig og sagde: ”Du panser, skal vi ikke skrive en bog sammen?” Mit svar var: ”Det kan vi da godt tøs.” og bogen blev til en populær debatbog om prostitution. Vi var begge efterfølgende på besøg hos TV2.
8. Hvordan havde du det den første gang du stod med din helt egen bog i hånden?
Da jeg første gang stod med en bog i hånden var jeg pave stolt. Husk på at jeg på dette tidspunkt havde fået diagnosen PTSD og var blevet opfordret af en læge fra mit lægehus til at skrive en bog. Den første bog blev rent faktisk kaldt DET ONDE NETVÆRK og er nu læst og hørt (lydbog) af over 3.000 mennesker, hvilket er ganske flot i DK. Alle mine bøger er også ude som lydbøger.
9. Det er lige blevet offentliggjort at Bogforum 2020 i Bella Centret ved København er aflyst, grundet Covid-19. Deltager du i Krimimessen 2021 i Horsens eller Bogforum i 2021?
Jeg skulle stå ved min egen stand ved krimimessen i Horsens men da det hele blev aflyst stod jeg med en lang næse. Ærgerligt for den 29. marts, dagen efter sidste bogs udgivelse, bragte Ekstra Bladet 2 hele sider omkring mit virke som tidligere politimand og nu forfatter. Det er først inden for den sidste måned forretningerne er begyndt at blive aktive igen, så det har givet meget arbejde. Jeg tvivler på om jeg deltager ved krimimessen i Horsens 2021 da min næste bog ikke vil være klar. Med hensyn til Bogforum skal jeg nok ud og kigge for at hilse på folk, men nogen stand bliver det ikke til.
10. Man hører ofte at de fleste forfattere er nødt til at isolere sig lidt, imens de skriver. Det giver vel også lidt sig selv. Er det så et svært skift når man, som du gør lige nu, er rundt i landet for at promovere sine bøger?
Når jeg skriver sidder jeg på et værelse og skiver, men jeg isolerer mig ikke. Jeg Arbejder bedst om aftenen og gerne sent. Der kan være tidspunkter hvor jeg kører træt i et eller andet, så går jeg en tur med min hund GUFFI . Med hensyn til at komme rundt og besøge bogforretninger, så glæder jeg mig hver gang til et besøg, fordi det er fantastisk af møde folk og tale med dem om mine bøger. Det er klart at jeg med mit tidligere arbejde også kommer til at svare på mange andre spørgsmål om kriminalitet og mine oplevelser.
Erik Hauervigs fremtidsønske:
Jeg har haft en kontrakt til et tysk forlag omkring udgivelse af mine bøger, men desværre døde forlæggeren. Nu leder jeg med lys og lygte efter en person der kan hjælpe mig. Jeg ved det bliver svært men man skal aldrig give op. En klog mand sagde en gang – har man drømme, kan en drøm også virkeliggøres.
Jeg takker forfatteren Erik Hauervig for et rigtig godt interview. Jeg håber at læserne af Krimiormens blog synes dette lille interview gav et godt indblik i forfatterens verden. Jeg blev i hvert fald meget klogere på personen og forfatteren bag karakteren Bjørn Agger og de, indtil videre 6 bind i serien.
Krimiormen
Du kan læse min anmeldelse af "Hvem er fjenden?" her:
Besøg forlaget her:
FORFATTERENS UDGIVELSER
1. Det onde netværk, 2012 Bjørn Agger #1
2. Nemesis, 2013 Bjørn Agger #2
3. Tak for sidst, 2014 Bjørn Agger #3
4. Voldsspiralen, 2015 Bjørn Agger #4
5. Uden hæmninger : spændingskrimi, 2016 Bjørn Agger #5
6. Panseren & tøsen : prostitution som arbejdsplads, 2018
7. Hvem er fjenden? : spændingskrimi, 2020 Bjørn Agger #6