Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

MARTS-2 2020

"FIND DIN FAMILIE-SLÆGTENS GÅDER I 1900-TALLET"

SLÆGTSFORSKNING

SKREVET AF

PER ANDERSEN

"Find din familie-slægtens gåder i 1900-tallet" skrevet af Per Andersen

Slægtsforskning

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Per Andersen

Forlag: Foreningen Danske Slægtsforskere

Udgivelse: 13. februar 2020

Sider: 218

Format: Hæftet

Genre: Slægtsforskning

ISBN-13: 9788790044060

Anmeldt: 5. marts 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Leder du efter halvsøskende? Mener du, at du har familie, som du ikke har kontakt til? Måske er du adopteret, måske er du ikke opvokset med din biologiske forældre eller søskende. Eller du leder efter personer, som du engang kendte og gerne vil have kontakt til igen.

Mange personer står over for disse spørgsmål - eller leder af en anden grund efter personer i 1900-tallet og frem til i dag. Bogen er en hjælp til at få svar på spørgsmålene. Per Andersen gennemgår i bogen kilder og metoder til at lokalisere familie og personer i denne periode.

Kilderne går fra gamle kirkebøger, over folkeregisterkort til ny databaser som CPR og nye metoder som DNA. Det er ikke nødvendigt nemt. Men det kan lade sig gøre. Bogen har mere end 20 virkelige eksempler på sager, der er blevet løst - og hvordan de er blevet løst.

Anmeldelse:

”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet” er skrevet af en yderst kompetent slægtsforsker med mange års erfaring (siden 1985) Per Andersen. Bogen er udgivet af foreningen Danske Slægtsforskere. Det er 10 år siden Per Andersen begyndte at hjælpe andre med deres slægtsforskningsgåder.

Forfatteren er altså en person med baggrunden i orden for at hjælpe og vejlede andre med de opgaver man kan stå overfor. Uanset om man bare gerne vil finde ud af hvor en gammel bekendt eller en slægtning befinder sig eller om man, som undertegnede, slægtsforsker som hobby, så vil ”Find din familie-Slægtens gåde i 1900-tallet” være en rigtig god vejleder.

Bogen er delt op i 2 dele. I første del gennemgår Jan Andersen de kilder man kan tilgå for at løse den opgave man har, for at finde en person i nutiden. I 2. del. Gennemgås nogle af de typer opgaver man kan stå overfor. Igennem bogen er der masser af eksempler på hvilke gåder man kan stå med og hvordan man kan løse opgaven.

Bogen er overskueligt opbygget og meget nem at bruge. Jeg slægtsforsker selv og har efterhånden 10 års erfaring, men jeg fandt en del kilder som jeg ikke havde tænkt over og også kilder som jeg godt kendte i forvejen. Men jeg vil mene at kilderne og metoderne er forklaret så grundigt at hvis du ikke har den store erfaring, men bare en nysgerrighed og en gåde du gerne vil løse, så vil ”Find din familie-slægtens gåder i 1900-tallet” være lige præcis den vejleder du skal bruge for at komme videre.

Der er efterhånden mange mennesker der får lavet en DNA-test til en rimelig penge (400-600 kr.). Selvfølgelig er nogle af dem slægtsforskere men jeg er overbevist om at der også er mennesker som bare er nysgerrige, der får lavet disse tests. ”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet” har vist sig at være min løsning på en gåde jeg stod overfor, så lad mig give et lille eksempel på hvordan jeg brugte bogen.

For 3 år siden fik jeg lavet en af de omtalte DNA-tests. I løbet af disse 3 år har jeg ugentligt fået en hel del såkaldte match med folk med bornholmske aner. Jeg var lidt undrende da ingen af mine mange slægtninge, som jeg havde fundet, har nogle forbindelse til solskins-øen.

For ret præcist en måned siden fik jeg en match med en helt nystartet ung slægtsforsker (26 år). Det viste sig at hun var barnebarn af min biologiske far som var født på Bornholm. Jeg havde lidt på fornemmelsen at den person der står som far på min dåbsattest ikke kunne være den rigtige.

Min DNA-test viste altså hvem min biologiske far var. Nu var min opgave at finde ud af hvem denne person egentlig var. Ved hjælp af ”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet” og forfatteren Per Andersens kildeforslag slog jeg personen op i cpr-registret.

Det kostede 86 kr. og så fik jeg oplyst helt præcist hvornår min biologiske far døde og hvor han boede da han døde. Nu har jeg så nogle fakta som jeg kan gå videre med når jeg skal undersøge mit fædrene ophav nærmere. ”Find din familie-Slægtens gåder i 1900-tallet” får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Specielt hvis du som jeg, har en gåde som du er nysgerrig på at få løst, så er bogen et helt fantastisk redskab.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Danske slægtsforskere

6/6 Roser

"JEG SER DIG"

THRILLER

SKREVET AF 

CLARE MACKINTOSH

"Jeg ser dig" skrevet af Clare Mackintosh

Psykologisk thriller

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Clare Mackintosh

Forlag: Forlaget Aronsen

Udgivelse: 30. marts 2017

Sider: 425

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788793338562

Anmeldt: 4. marts 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Clare Mackintosh har solgt 1 million bøger. Ny thriller af forfatteren til den internationale bestseller Jeg lader dig gå. Jeg lader dig gå: kåret til ENGLANDS BEDSTE KRIMI. ´Hold da op en historie! Her kan man tale om pageturner, twists.

Jeg var helt opslugt. Og rimelig rystet´ - Sara Blædel (om Jeg lader dig gå) JEG SER DIG - nr. 1. SUNDAY TIMES BESTSELLER på under en uge!

´Macintosh formår at skabe en overbevisende og kompleks emotionel baggrundshistorie for begge kvinder, og sender læserne ud på drillende vildspor, der efterlader os lettere mistænksomme overfor alle i deres liv.´ - The Independent

´[Clare Macintosh] har gjort det igen med denne betagende thriller baseret på en genial idé [...] Det er en fremragende kapløb-med-tiden type thriller´ - Daily Mail

´ Jeg Ser Dig skiller sig ud fra mængden med dens fejlfrie plot og et øje for detaljer, der vil give læserne kuldegysninger. Jeg var betaget!´ - Renee Knight, forfatter at bestselleren Disclaimer

´Vidunderligt dyster. Fik mig til at kigge mig over skulderen hver gang jeg var med metroen´ - Fiona Barton, forfatter af The Widow

På vej hjem fra arbejde sidder Zoe Walker og bladrer i en avis, da hun falder over et billede af sig selv i en personlig annonce. Der er ingen forklaring; blot et uskarpt billede, en hjemmeside og et telefonnummer. Hun er fast besluttet på at finde ud af hvorfor, men da hun viser annoncen til sin familie, er de overbeviste om, at det bare er en kvinde, der ligner Zoe.

Er det en fejl? Eller er der nogen, der holder øje med hendes mindste bevægelse? Hver dag ser hun en lignende annonce i avisen, hver dag med et billede af en ny kvinde. Kan det virkelig være et tilfælde? Da en af kvinderne bliver fundet død, kan Zoe ikke længere lade sagen ligge.

Kan hun selv være i livsfare...?

Anmeldelse:

”Jeg ser dig” er en psykologisk thriller skrevet af Clare Mackintosh, udgivet af Forlaget Aronsen. ”Jeg ser dig” er forfatterens 2. udgivelse. Som Clare Mackintosh selv skriver i forordet, så er 2. bog svær at skrive uden at skuffe, efter den 1. formidable bog.

Det må jeg give hende ret i. ”Jeg ser dig” er bestemt en fremragende thriller, smækfyldt med skræmmende passager og spænding fra 1. side. Men den kommer ikke helt på højde med debuten ”Jeg lader dig gå”. Men den er nu også så eminent skrevet at jeg straks tilgiver forfatteren.

”Jeg ser dig” er som sagt, fremragende komponeret. Dog er der ikke helt så mange overraskelser som i debuten, men stadig et genialt plot. Såå keep up the good work Clare Mackintosh. Jeg fordyber mig gerne I mange flere udgivelser fra samme hånd.

Den 3. udgivelse af Clare Mackintosh udkom i 2019, ”Lad mig dø” og den skal jeg bestemt også have fingre i. ”Jeg ser dig” har det særligt skræmmende element over sig at, hvem mon ikke tager den samme rute på job eller til uddannelse, hver eneste dag.

Sidder på det samme sæde i den samme togvogn. Går præcis den samme rute. På det samme tidspunkt. Bogen indledes meget passende med følgende citat:

”Du gør det samme hverdag. Du ved præcis, hvor du skal hen. Du er ikke alene.”

40-årige Zoe Walker er egentlig bogholder, men arbejder som sekretær. Hun tager undergrundsbanen til og fra arbejde, hver eneste dag. Zoe bor sammen med Simon og sine 2 voksne børn fra sit 1. ægteskab. 19-årige Katie der drømmer om en fremtid som skuespiller og 23-årige Justin der arbejder på Zoes veninde Melissas cafe.

Justin har tidligere været lidt småkriminel, men er nu ved at få rettet op på sit liv. En fredag hvor Zoe er på vej hjem fra arbejde tager hun en avis i toget. Hun får et chok da hun ser sit eget billede under ”Personlige” Imellem alle sex-annoncerne.

Zoe begynder at holde øje med avisen dagligt og pludselig ser hun et billede af en kvinde der et par dage senere bliver udsat for en forbrydelse. Kvindens billede er under samme telefonnummer og med samme slags billede ligesom Zoes eget billede var.

Hvad går det her ud på? Kan Zoe stole på de mennesker der er tættest på hende og dem hun holder allermest af? Politibetjenten Kelly Swift er den eneste der rigtigt tror på Zoe. Kelly bliver overflyttet til den afdeling der skal efterforske forbrydelserne.

Hendes nye chef Nick Rempello er en temmelig barsk chef. Som tiden går, lykkedes det dog Kelly at få brudt det hårde panser ned og Nick ender med at respektere Kellys evner som efterforsker. Forvent at ”Jeg ser dig” indeholder spænding, overraskelser, skræmmende elementer og et genialt plot som man nok ikke lige havde forventet.

En genial thriller der absolut er en page-turner i topklasse. ”Jeg ser dig” er en thriller der er meget svær at slippe igen. Endnu engang mine varmeste anbefalinger til en rigtig velskrevet og realistisk thriller fra Clare Mackintosh.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Aronsen

5/6 Roser