Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

JANUAR 2020

EN GOD START PÅ 2020

Januar 2020

Blogger i januar 2020 Så blev det D. 1. februar 2020 og jeg fik næsten et mindre chok da jeg gennemgik hvad jeg har læst i løbet af januar. Ikke mindre end 2 bøger med opskrifter 1 biografi og 6 skønlitterære udgivelser blev det til.

Jeg havde ellers bestemt mig for at jeg i 2020 nok ikke fik læst 8-10 udgivelser hver måned som jeg har gjort i det meste af 2019. Nå skidt med det. Jeg elsker jo min lille hobby i bøgernes verden. Men uden en masse skønne forlag og forfattere som er så søde at lade mig læse deres skønne udgivelser så gik det jo ikke.

Tak til jer for at lade mig fordybe mig i jeres produktion. Nu til noget andet end min taknemmelighed. Jeg kalder mig for krimiormen fordi jeg elsker krimi, spændingsromaner og thrillere. Men jeg læser altså meget forskelligt. Det er jo heller ikke hver måned at der udkommer helt så mange indenfor mit hovedfokusområde i bøgernes verden.

Her i januar blev det altså ikke til helt så meget krimi som jeg godt kunne have ønsket mig. Men det betyder ikke at der ikke var masser af skønt læsestof.

Novellesamlingen ”Symptomer” skrevet af M. S. Brandenborg er en novellesamling bestående af 7 små noveller. Noveller der for de flestes vedkommende sætter sig små mærker i sindet når man har læst denne lille sprudlende novellesamling. Bogen indledes med dette lille citat:

”Ensomheden er alle store ånders skæbne. En skæbne, som indimellem beklages, men som altid vælges som det mindste af to onder.” Arthur Schopenhauer, filosof.

Månedens eneste krimi ”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen er 6. del af en krimiserie. Jeg må erkende at det er mit første bekendtskab med serien. Da jeg nu fik muligheden for at dykke ned i 6. bind, så valgte jeg sideløbende med læsning af ”De redeløse” at høre 1. del af serien på app`en Bookmate, som forfatteren har valgt at kalde Hængedynd-serien.

Månedens biografi ”Jeg vil prøve det hele” Er en biografi om Jørgen Ryg skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg. Jørgen Ryg var en af Danmarks mest populære komikere i liga med Preben Kaas, Dirch Passer og Keld Petersen med flere. ”Jeg vil prøve det hele” er simpelthen Bogen for Jørgen Ryg-fans. Det er så også den eneste biografi der nogensinde er skrevet om Jørgen Ryg.

2 bøger om livsstil blev det til i januar. ”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm er helt enkelt det den giver sig ud for at være…En kogebog med streetfood bum bum. Som Claus holm selv ville have sagt. Claus Holm præsenterede denne nye udgivelse til Bogforum 2019 og det var som sædvanligt et af weekendens højdepunkter.

Måneden livsstilsbog må absolut være ”Mission sund mad” let, lækkert og lynhurtigt ”Skrevet af Michelle Kristensen. Bogen er i virkeligheden Michelles første egentlige kogebog. Michelle Kristensen har udgivet ikke mindre end 7 bøger i de forløbne 9 år. men det er første gang hun udgiver en bog kun med opskrifter efter hendes egne principper som består af lavt kulhydratindhold.

4 romaner blev det så til i januar. Jeg er lidt i tvivl om det er ”Tabita” eller ”Naamahs sønner” der var månedens roman men ender ud med ”Tabita” skrevet af Iben Mondrup. Man føler at historien godt kunne fortsætte. Mine varmeste anbefalinger til ”Tabita” hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.

Jeg fik tilsendt ”Naamahs sønner” som anmeldereksemplar fra forfatteren Elsebeth Gundersen Jensen. ”Naamahs sønner” er en fascinerende roman om en satanistisk loge der kalder sig Naamahs sønner. Hovedpersonen hedder Georg Ramslev. ”Naamahs sønner” er absolut også en must-read.

”Spejldansen” skrevet af Lippen Løwe er en roman af en ganske særlig slags. Vi følger 4 kvinder i forskellige tidsaldre. Stille og roligt bliver de 4 kvinders liv flettet sammen. som man kommer igennem kapitlerne, begynder man at forstå meningen bag historien.

Måneden sidste roman ”Over dine øjne” er en fin lille roman skrevet af Maren Sophie Clausen om en kvinde der svæver rundt i universet blandt stjernerne. Hun taler ud i rummet til gud. Hun fortæller om sine rejser. Blandt andet om rejsen til Amerika hvor hun forlod ham, manden.

Det blev alt fra min januar på bloggen. God februar og pa snarligt genlæs. Krimiormen

"OVER DINE ØJNE"

ROMAN

SKREVET AF

MAREN SOPHIE CLAUSEN

"Over dine øjne" skrevet af Maren Sophie Clausen

Roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Maren Sophie Clausen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 28. november 2019

Sider: 181

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755758

Anmeldt: 30. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

“JEG SVÆVER FRIT i et stort, sort rum. Jorden er langt under mig, en lille blå kugle omringet af tåge. En stemme spørger: Hvad laver du her? Men hvad skal jeg svare? Der er så mange grunde til, at jeg svæver rundt herude, og jeg forstår dem langt fra selv.”

SÅDAN BEGYNDER denne bog, der foregår så forskellige steder som London, New York, Spanien og i universets mørke rum. Her fører fortælleren samtaler med en stemme, der viser sig at tilhøre Gud. GENNEM DISSE SAMTALER får vi en beretning om at ville være kunstner.

At tabe sig selv i processen, og miste den man elsker. Om længsel efter frihed, om sex, bedrag og pengemagt i New Yorks kreative miljøer; om forfulgte sigøjnere i Spanien – og om at finde en ven, når ingen venner er i sigte.

EN MEGET USÆDVANLIG ROMAN om at svigte og at savne, om kærlighedens væsen og om Gud, forstået som den samtale mennesket fører med universet for bedre at forstå sig selv.

Om forfatteren

Maren Sophie Clausen voksede op i Helsingør, Nordsjælland. Hun flyttede til London for at studere kunst og kunsthistorie og har siden arbejdet som kulturmedarbejder for den Danske Ambassade i London samt grafisk design manager og events & udstillingskoordinator for the Royal Shakespeare Company i Stratford-upon-Avon, hvor hun bor med sin familie.

Få mere information på: www.sophieclausen.com

Anmeldelse:

”Over dine øjne” er en fin lille roman skrevet af Maren Sophie Clausen om en kvinde der svæver rundt i universet blandt stjernerne. Hun taler ud i rummet til gud. Hun fortæller om sine rejser. Blandt andet om rejsen til Amerika hvor hun forlod ham, manden.

De taler om det at miste venner. Gud fortæller om den ven han mistede. Den ven som fik søm igennem hænder og fødder. Hun svæver rundt i universet imens hun fortæller om sin rejse til Amerika hvor hun forlod ”ham”, for at tage på kunstkursus og aldrig ville hjem igen.

Hun fortæller om at man kan blive forelsket i en by eller et sted. Eller om at blive forelsket i en oplevelse man havde et bestemt sted. Den tilstand man var i, i beruselse:

”jeg prøvede at lyde mere sofistikeret. Ville ikke bruse ud med flere banale spørgsmål. Hun var forelsket i Robert, men stemmen hjemmefra ringede og hun sårede med ord der ikke kunne trækkes tilbage.”

Hun svæver videre rundt i universet. Tænker på hvordan hun forlod kunstskolen, såret. Hun fik arbejde med at lave kunstværker for en forretningsmand, der solgte kunstværkerne som sine egne installationer. Hun er dybt ensom og føler sig ignoreret af sine kolleger.

Sideløbende med kvindens historie følger man ham hun forlod og hvad der skete med ham efter, at hun forlod ham. Han forstår ikke hvordan hun bare kunne rejse fra ham. ”Over dine øjne” skrevet af Maren Sophie Clausen er en helt ny type roman for mit vedkommende.

Jeg tror faktisk ikke at jeg har stiftet bekendtskab med noget lignende før. Det er absolut forfriskende med en helt ny type roman hvor man nærmest svæver rundt i universet og oplever samtaler med gud om livet, korsfæstelse, den store kærlighed og fortrydelse.

I tilgift oplever man en kunstnerverden, kyniske forretningsfolk og følelseskolde mennesker. Man føler også kvindens savn, undren og den helt store altfortærende kærlighed. Man svæver forbi diverse storbyer og man tvinges til at tænke over hvert eneste kapitel hele vejen igennem romanen.

Kort sagt. Jeg var usædvanligt længe om at læse romanen. Af den enkelte grund at hver en sætning gav mig stof til eftertanke. Det er ingen let roman og jeg fornemmede store tanker bag hele romanen. På trods af at romanen er på bare 180 sider så er det ikke en nemt læst roman.

”Over dine øjne” er en usædvanlig roman skrevet i et filosofisk sprog. Citat:

”Jeg svæver frit i et stort, sort rum. Jorden er langt under mig, en lille blå kugle omringet af tåge. Her i det store mørke er der ikke noget at holde fast i og ingen andre mennesker. Stilheden og ensomheden er kolossal. Helt gennemtrængende og massiv som al sortheden. Jeg sad på gaden i en drive sne, og så begyndte jeg bare at stige opad. Jeg svævede simpelthen bort fra jorden, op igennem luftlagene, og nu er der vist ingen vej tilbage.”

Jeg nåede en del igennem bogen inden det gik op for mig hvad romanen egentlig handlede om. En absolut anbefalelsesværdig roman hvis man er på udkig efter noget anderledes og ikke specielt letbenet litteratur.

Vurdering: 4/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Saxo.com

4/6 Roser

"NAAMAHS SØNNER"

ROMAN

SKREVET AF 

ELSEBETH GUNDERSEN JENSEN

"Naamahs sønner" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen

Spiritisme

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 15. marts 2019

Sider: 540

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788772181806

Anmeldt: 24. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den sjæleligt plagede og måske skizofrene præstesøn Georg Ramslev flytter i 1969 til Aarhus for at studere teologi. Med sig i kufferten har han, udover en barndom med en missionsk far, som har forsøgt at uddrive ham, dæmonen Gabriel.

Georg flytter ved skæbnens mellemkomst på pensionat hos den forførende Emma Lindgren, som under skalkeskjulet af villaidyl er stormester for den sataniske loge Naamahs Sønner. Pensionatet bebos yderligere af sektens stifter, den religionskyndige og humørsyge antikvar Johannes Sølvvang og den studerende Kurt.

Et sjældent venskab opstår mellem de to unge. Kurt bliver Georgs eneste fortrolige, indtil den dag Emma opdager hans hemmelighed og optager dem i logen. I sektens søgen efter religiøs transcendens gennem seksuelle ofringer finder Georg endelig ro for sin dæmon.

Men kun for en tid. For han opdager snart, at indsigten ikke kommer uden omkostninger. Han forstår endelig, at det offer, dæmonen kræver, er ham selv… Uddrag af bogen:

”En kommende præst'” mumlede han. ”Synes du ikke, at du leger lidt med ilden'” Emma svarede uden at tage blikket fra kakaoen: ”Det er ét eller andet ved ham…” Johannes bifaldt. ”Han er i hvert fald grim.” Emma rystede tænksomt på hovedet: ”Han er intelligent, indesluttet og usikker, men da jeg ville læse hans hånd, så syntes jeg pludselig, at jeg mærkede noget mere …” Emma tav og rystede på hovedet: ”Nej, det var nok ingenting.” Johannes så det vemodige udtryk, som bredte sig i hendes ansigt og brummede: ”Det er nok fnat. Man skal aldrig tage et ungt menneske i hånden. Man ved aldrig, hvor de har været.”

Om forfatteren:

Elsebeth Gundersen Jensen er født 1974. Forfatterens passion for historiefortælling, folkemindesamlinger og en tidligere baggrund i dramaturgi og historie fornægter sig ikke i skrivestilen, som er både tempofyldt og pirrende.

Hun har sans for detaljerne, de mundrette replikker og skæve karakterer og bevæger sig frit mellem virkelighedens normalitet og fantasiens forunderlige universer.

Anmeldelse:

Jeg fik tilsendt ”Naamahs sønner” som anmeldereksemplar fra forfatteren Elsebeth Gundersen Jensen. ”Naamahs sønner” er en fascinerende roman om en satanistisk loge der kalder sig Naamahs sønner. Hovedpersonen hedder Georg Ramslev.

Som barn og ung var hans far, præsten Eberhardt Engel overbevist om at Georg var besat af en dæmon. Eberhardt udsatte Georg for gentagne forsøg på uddrivelse af dæmonen, der nærmede sig mishandling. Mere end én gang blev lægen Otto Holst kaldt til præstegården for at behandle Georgs sår.

Indimellem var mishandlingen så voldsom at Doktor Holst ikke turde andet end at tage Georg med hjem for at behandle hans sår og skader. Var Georg besat eller var han i virkeligheden skizofren? De sidste år af sin barndom flytter Georg hjem til sine bedsteforældre hvor han oplever nogle få lykkelige og trygge år.

Georg rejser til Århus for at studere Teologi. Et studie man vel kan undre sig over da Georg hader sin far og hans opdragelsesmetoder af Georg. I Århus flytter han ind hos enken Emma Lindgren som driver et mindre pensionat. Samme sted bor antikvaren Johannes Sølvvang samt den unge religionsstuderende Kurt.

Kurt og Georg bliver hurtigt meget tætte, vel nærmest som brødre. I visse passager i romanen kan man måske få den tanke at deres følelser for hinanden er noget andet og mere intimt end bare venskab. Johannes er en af grundlæggerne af den satanistiske loge Naamahs sønner.

Emma er stormester i logen efter sin afdøde mand. Da Emma opdager at Georg er besat af dæmonen Gabriel indlemmer hun Georg og Kurt i logen. Sekten baserer sig på seksuelle ofringer og sadomasochistisk seksualitet. Georg ser optagelsen i sekten som en mulighed for at slippe af med dæmonen Gabriel.

Men hvem er stærkest, er det Georg eller Gabriel? ”Naamahs sønner” er en fantastisk velskrevet roman med realistiske beskrivelser af en ekstrem og til tider grænseoverskridende seksualitet i logen Naamahs sønner. Beskrivelsen af de passager hvor Georg søger indsigt er skrevet så man føler at man holder Georg i hånden på hans mentale rejse.

”Naamahs sønner” er absolut ikke for sarte sjæle og vil muligvis udfordre læseren på morale og etik. Handlingen er henlagt til 1969 hvor ligestillingen ikke var nået så langt som den er i dag og det kan muligvis også udfordre det moderne menneske.

Jeg blev i hvert fald udfordret på mine tanker om underdanighed. I min verden er logen Naamahs sønner sat i verden for at tilfredsstille magtfulde mænds behov for kødelige lyster og fantasier. Det er muligvis ikke forfatterens intention med historien, men det var de tanker jeg sad med undervejs.

Hvem ved, måske har jeg bare misforstået hvad en satanistisk loge handler om. Tilstået, jeg har ingen personlige erfaringer med sådanne fællesskaber. Interessant var det i hvert fald, at få et kig ind bag en satanistisk loge set med forfatterens briller.

Anyway, ”Naamahs sønner” er en fantastisk roman fyldt med spænding, dominans, stor kærlighed og overnaturlige kræfter. Jeg blev grebet af historien fra første side og vil varmt anbefale ”Naamahs sønner”. Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg ser meget frem til at læse efterfølgeren ”Visdommens børn”.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser

"SPEJLDANSEN"

ROMAN 

SKREVET AF

LIPPEN LØWE

"Spejldansen" skrevet af Lippen Løwe

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Lippen Løwe

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 22. november 2019

Sider: 376

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755550

Anmeldt: 20. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Det skulle ske i nat. Hun havde drømt om det længe. Hendes rejse ud i det uforudsigelige, men først skulle fødselsdagen overstås.”

Sådan starter fortællingen om en række kvinder i forskellige tidsaldre, fra 1600-tallet og frem til nutiden, hvis skæbner på helt særlig vis flettes sammen.

Gennem karakterernes mangeartede oplevelser får læserne indblik i reinkarnation, et liv efter døden, afdødekontakt og kommunikation med dyr. Bogen blander spænding med information om den spirituelle verden. Viden og ånd flettes sammen i en anderledes roman.

Om forfatteren

Lippen Løwe er billedkunstner og uddannet Reiki- /spirituel healer med speciale i healing af dyr. Hun bor i Nordsjælland, hvorfra hun deler sin passion for dyr og spiritualitet. Spejldansen er hendes debut som romanforfatter.

Anmeldelse:

”Spejldansen” skrevet af Lippen Løwe er en roman af en ganske særlig slags. Vi følger 4 kvinder i forskellige tidsaldre. Stille og roligt bliver de 4 kvinders liv flettet sammen. som man kommer igennem kapitlerne, begynder man at forstå meningen bag historien.

Dakota er en ung indianerkvinde, på 16 år der skal optages som elev hos sin mor der er medicinkvinde og shaman i 1688. Bianca er en ung overklassekvinde på 17 år. Bianca følger vi i 1770. Biancas bror Jack fylder 20 år og skal fejres med en stor og flot fest.

Men Bianca er bestemt ikke en kvinde der holder af at pynte sig i smukke kjoler og spise fin mad. Bianca er nærmere et barn af naturen. Hun forlader sin familie i hemmelighed for at leve i pagt med naturen og sine dyr. Det bliver starten på et fantastisk eventyr for Bianca.

Et eventyr hvor Bianca må lære at klare sig selv og leve fra dag til dag. Leonora er en 48-årig kunstner i nutiden. Leonora er meget åben for spiritisme og oplever ting som hun nok ikke troede var muligt. Filippa er en ung studerende, ligeledes i nutiden.

Hun er lidt mere skeptisk men alligevel åben overfor den alternative verden ”Spejldansen” er en anderledes roman fyldt med spiritisme, reinkarnation, ånder, afdødekontakt, seancer og evnen til at kommunikere med dyr. Nu er jeg ikke den store kender af spiritisme, men bogen giver et godt indblik i emnet på en saglig og informativ måde.

Jeg blev hurtigt fanget af de 4 kvinders historie og det er bestemt en bog jeg synes var interessant og spændende, dog uden det store drama. Men det behøver man bestemt heller ikke. Vi er i nogle interessante tidsperioder med nogle meget forskellige liv.

Det er bestemt en fascinerende roman med nogle spændende karakterer. Beskrivelsen af den unge kvinde Bianca mindede mig om serien ”Jordens børn” om den unge kvinde Ayla, skrevet af Jean M. Auel som jeg læste tilbage i 80`erne og 90`erne.

”Spejldansen” giver bestemt stof til eftertanke. Kan man uden videre afvise, at der findes reinkarnation eller mennesker der kan kommunikere med dyr? Mon ikke de fleste mennesker har oplevet ting, der ikke umiddelbart kan forklares med sund fornuft.

Er der mere mellem himmel og jord end vi tror? ”Spejldansen” indeholder de smukkeste beskrivelser af naturen. Citat:

”Tænk, at det stille, nænsomme vand, som denne dag spejlede himmelens klare blå farve, til tider kunne være næsten sort. Når floden brusede afsted med enorm kraft gennem den vilde og ofte uforudsigelige natur. Lige nu var det forår, næsten sommer, og floden præsenterede sig venligt og omgængeligt.”

Umiddelbart mærker man bestemt ikke at ”Spejldansen” er Lippen Løwes debutroman. Jeg har i hvert fald den største lyst til at stifte nærmere bekendtskab med flere romaner fra forfatterens hånd. ”Spejldansen” er en anderledes roman som giver en spændende indføring i emnerne omkring spiritisme også selvom man normalt ikke har den store passion for spiritualitet.

Men bare holder sindet åbent for at der findes en anden virkelighed. En absolut interessant og læseværdig roman.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

4/6 Roser

"JEG VIL PRØVE DET HELE"

EN BIOGRAFI OM JØRGEN RYG

SKREVET AF

PETER BORGBERG & HENRIK BUSBORG

"Jeg vil prøve det hele" en biografi om Jørgen Ryg

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Borberg & Henrik Busborg

Forlag: Turbine Forlaget

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 356

Format: Hardback

Genre: Biografi

ISBN-13: 9788740658583

Anmeldt: 16. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Jørgen Ryg (1927-1981) regnes for en af landets mest elskede og folkekære komikere gennem tiderne, og ord som ”monologens mester” og ”geni” klæber til hans navn. Men Jørgen Ryg var meget mere end det. Han var også en fremragende tegner og en af Europas førende jazztrompetister, der i en årrække nød international anerkendelse.

Med en usædvanlig evne til at balancere det komiske og det melankolske var Jørgen Ryg altid i øjenhøjde med den almindelige dansker, der elskede ham, hvad enten han optrådte på film, i tv, på teater eller i en af landets mange populære revyer.

Jørgen Ryg var en sjælden sammensat kunstner, der ville prøve det hele. Og som endte med at fare vild i sit utrolige talent. I bogen sætter Ulf Pilgaard, Torben Ulrich, Bent Fabricius-Bjerre, Daimi, Per Pallesen, Jytte Abildstrøm og et væld af andre stemmer ord på, hvordan det var at arbejde sammen med en af de mest særegne skikkelser i nyere dansk kulturhistorie.

Anmeldelse:

”Jeg vil prøve det hele” Er en biografi om Jørgen Ryg skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg. Jørgen Ryg var en af Danmarks mest populære komikere i liga med Preben Kaas, Dirch Passer og Keld Petersen med flere. ”Jeg vil prøve det hele” er simpelthen Bogen for Jørgen Ryg-fans.

Jørgen Ryg blev født D. 11. august 1927 i København og døde D. 28. august 1981 i København. Han blev altså kun 54 år gammel. ”Jeg vil prøve det hele” er overraskende nok, den første egentlige biografi der er skrevet om Jørgen Ryg.

Det er næsten 40 år siden skuespilleren døde og med den popularitet og enorme produktion som Jørgen Ryg nåede i sit forholdsvis korte liv, så kan man godt undre sig over at, bogen ikke er skrevet før. Men her er den altså. Til gengæld er det nok en af de mest gennemarbejdede og vel-researchede biografier som jeg har læst i meget lang tid.

Jeg kan umuligt tro, at der er sider af Jørgen Rygs liv som de 2 forfattere ikke har fået med. Barndommen går de ganske vist lidt let hen over. Men det var også et emne som Jørgen Ryg, da han levede, heller ikke var meget for at tale om.

Jørgen Ryg startede egentlig sin karriere som Trompetist da han var indkaldt som soldat. I de følgende år opbyggede han en succesfuld karriere i diverse Jazzbands. Der er ingen tvivl om at det var et hårdt liv han levede. Men mon ikke livet som musiker, når vi taler 50-60 og 70`erne, generelt var sådan.

Efter koncerterne hørte det ligesom med, at bandet festede videre det meste af natten. Efter nogle år som musiker besluttede Jørgen sig for at, han ville være skuespiller. Han gik til optagelsesprøver, men trods adskillige forsøg, så blev han ikke optaget.

I 1955 var han med i sin første revy. I mellemtiden havde han lidt småjobs som illustrator. Med tiden lykkedes det ham alligevel at få succes som selvlært skuespiller.Citat fra ”Jeg vil prøve det hele”:

” Hemmeligheden ved al komik er den rette balance mellem humor og alvor. Det skal være sådan, at man det ene øjeblik får folk til at grine, og i det næsteøjeblik giver dem en klump i halsen, og så bum, vender man bøtten. Publikum er som et instrument, og lykken er at få de toner ud af det, man vil ha`.” Jørgen Ryg (1927-1981), Jazzmusiker og skuespiller, Berlingske tidende, 8. juni 1975.

”Jeg vil prøve det hele” er skrevet kronologisk, hvilket gør bogen overskuelig. Bagerst i bogen er der en lille genialitet. Der finder man et meget udførligt appendiks. I appendiksen finder man en komplet oversigt over alt hvad Jørgen Ryg medvirkede i fra LP`er over teaterstykker til film, tv-programmer og interviews.

Jeg er dybt imponeret over at jeg ikke sad tilbage med ubesvarede spørgsmål da jeg lukkede bogen. Det er virkelig en gennemgribende biografi hvor man tydeligt mærker at forfatterne Peter Borberg & Henrik Busborg har læst alt de kunne finde om hovedpersonen.

De har talt med et hav af mennesker der har kendt Jørgen Ryg. Lige fra hans enke Birgitte Ryg over alverdens kendte danske skuespillere, instruktører, familie og venner har givet deres bidrag til bogen. Imponerende. Jørgen Ryg er i ”Jeg vil prøve det hele” portrætteret med behørig respekt, uden dog, at gå uden om de personlige kriser som jazzmusikeren, tegneren og skuespilleren Jørgen Ryg måtte kæmpe med i sit korte liv.

Jørgen Ryg ville prøve det hele og der var vel ikke meget, han ikke fik prøvet.

Vurdering: 6/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine Forlaget

6/6 Roser

"TABITA"

ROMAN

SKREVET AF

IBEN MONDRUP

"Tabita" skrevet af Iben Mondrup

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Iben Mondrup

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 15. januar 2020

Sider: 368

Format: Indbundet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788740059175

Anmeldt: 15. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene.

Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark. Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.

Anmeldelse:

”Tabita” skrevet af Iben Mondrup er en roman der handler om den grønlandske pige Tabita og hendes opvækst. Som 5-årig bliver hun, sammen med sin bror Vitus på 2 år, adopteret af den danske butiksbestyrer, Berthel og hans kone Eva.

Citat:

”Til alle de børn der har skullet glemme sig selv.”

”Tabita” er delt op i afsnit, hvor man henholdsvis følger Tabitas mormor Rosine, Moderen Abelone, Adoptivmoderen Eva samt Tabita selv. Abelone er husholderske hos Berthel og Eva. I starten af romanen er Abelone gravid med sit 3. barn Vitus.

Kort efter fødslen inviterer Eva, Abelone til at tage de 2 mindste børn, Tabita og Vitus med på arbejde. Imens Abelone arbejder, så passer Eva børnene. Abelone bor ved sin mor Rosine sammen med børnene. Abelone er 25 år gammel og enlig mor.

Eva tager sig mere og mere af børnene. Eva længes hjem til Danmark og befinder sig i det hele taget ikke godt i Grønland. Hun synes at det er et forfærdeligt sted og de 2 måneder om året hvor det er mørkt hele tiden er et mareridt for Eva.

Efter en forfærdelig ulykke i Abelones nærmeste familie, tilbyder Berthel og Eva at tage sig af de 2 små, Tabita og Vitus. Abelone indvilger i at bortadoptere børnene. Berthel og Eva begynder at forberede deres hjemrejse til Danmark, sammen med børnene.

Det ender med at Eva rejser i forvejen med børnene. Tabita tror dog at de bare skal på ferie i Danmark. Som tiden går, begynder Tabita mere og mere at savne sin mor og den øvrige familie og hun har svært ved at falde til i hendes og Vitus nye familie.

Tabita og Vitus er meget nært knyttet til hinanden. Ved et tilfælde opdager Eva at hendes liv med Berthel og børnene ikke er som hun troede. Hun føler vel nok at hele deres liv bygger på en løgn. Opdagelsen får katastrofale følger for hele familien. Som tiden går, trækker Tabita sig mere ind i sig selv og kan finde på at forsvinde fra hjemme i flere dage, uden at Berthel og Eva, ved hvor hun opholder sig.

Eva forlanger at Tabita glemmer alt om tiden før Eva og Berthel adopterede børnene og bliver rasende hvis de nævner noget om tiden i Grønland. Kort sagt så forlanger hun at børnene skal glemme sig selv, deres biologiske ophav og deres natur.

I skolen går det ikke meget bedre for Tabita. Hun har svært ved at indordne sig og bliver lidt en enspænder. ”Tabita” er en fantastisk spændende roman hvor man føler sig hensat til den grønlandske natur og levevis. Romanen er skrevet i et naturligt sprog og med beskrivelser af det Grønlandske folk så man stærkt fornemmer at forfatteren Iben Mondrup har et indgående kendskab til forholdet imellem danskere og grønlændere og den smukke og dramatiske grønlandske natur.

Jeg ser stærkt frem til en efterfølgende roman til ”Tabita”. Man føler at historien godt kunne fortsætte. Mine varmeste anbefalinger til ”Tabita” hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag

5/6 Roser

"HOLMS GADEKØKKEN-STREETFOOD"

SKREVET AF

CLAUS HOLM

"Holms gadekøkken-Streetfood" skrevet af Claus Holm

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Claus Holm

Forlag: Turbine

Udgivelse: 18. oktober 2019

Sider: 144

Format: Hardback

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788740658569

Anmeldt: 13. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om Bogen:

Streetfood. Street food er blevet en kulinarisk genre helt for sig selv. Hurtige og lækre retter på farten og mad med smagsindtryk fra den store verden. Også i Claus Holms variant, hvor den kendte kok fra sydfyn tager hele verden med ind i sit køkken, men hvor grundsmagen er dansk, og de bærende råvarer er danske klassikere som gulerødder, kål, kartofler og løg.

I en skøn sammenblanding er der smag af Thailand, krydrede dufte fra Kairo, engelske traditioner, italienske delikatesser og naturligvis som centrum for det hele – dansk madhygge, når det er bedst. Bogen indeholder vejledninger, så du nemt kan skalere street food-retterne op til et klassisk hovedmåltid med tilbehør.

I Holms gadekøkken får du street food-varianter af boller i karry, farseret porre, millionbøf, frikadeller, farsbrød, æblekage og mange andre. Alle tilberedt på en måde, så du får en oplevelse af det klassiske danske køkken med en dør åben for smagsindtryk fra den store verden.

Med andre ord, Holms gadekøkken er street food på dansk.

Anmeldelse:

”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm er helt enkelt det den giver sig ud for at være…En kogebog med streetfood bum bum. Som Claus holm selv ville have sagt. Claus Holm præsenterede denne nye udgivelse til Bogforum 2019 og det var som sædvanligt et af weekendens højdepunkter.

Claus Holm brager simpelthen ud over scenekanten som et festfyrværkeri af energimasse og livsglæde. Med fruen Anne ved sin side som køkkenskriver og kok så bliver det simpelthen ikke bedre. Jeg har oplevet Claus Holm og fruen de fleste af de 6 år som vi har været ”Fast inventar” på den årlige bogmesse.

Det er altid en mindeværdig oplevelse med…ja undskyld, men jeg kan ikke sige det anderledes…no bullshit og kokken Claus Holm så bramfri og engageret som han nu engang er. ”Holms gadekøkken – Streetfood” er uden mange dikkedarer, men simpelthen opskrifter på streetfood på dansk.

Der er ikke en masse fyld i bogen i form af historier eller andet gøgl. Alle retterne er til 2 personer, men med lidt sund fornuft og en regnemaskine ved hånden så lader det sig sagtens gøre at doble op. Billederne er lidt rå, men utroligt smukke og tro imod emnet og bogen som helhed.

Alle opskrifterne er skrevet i et sprog man forstår og uden nogen udenomssnak. Helt enkle opskrifter der egentlig ikke kræver den store kokkeeksamen.

Jeg valgte at tage fat i en af vores favoritter og så give den mit eget lille tvist. #Boller i karry. Jeg lavede lidt om på opskriften så den blev et hovedmåltid. Selve opskriften kan laves på under ½ time og så valgte jeg at lave ris til for at give retten lidt mere fylde. Desuden lavede jeg min sædvanlige karrysovs til. Ja, ja så er det ikke helt streetfood, Men grundessensen er stadig gaekøkken serveret i små kræmmerhuse. Retten består helt simpelt af pocherede kødboller og en creme bestående af karrypasta, kokosmælk, lime og æble. Cremen var simpelthen et hit. Den havde lige den rette mængde af krydring til bollerne (og risene). For første gang prøvede jeg at investere i Holms hemmelige krydderi. Det fortrød jeg bestemt ikke, det er hermed familiens nye favorit-krydderi. Krydderiet blev drysset på kødbollerne ved servering. Jeg valgte, som sagt, at koge lidt ris til kødbollerne og så brugte jeg cremen hen over risene. Karrysovsen blandede vi med ris og creme. Voila så er der serveret.

”Holms gadekøkken – Streetfood” har et rigt udvalg af Kødretter, grønt, brød og sødt. Der er blandt andet opskrifter på Pølsemix, Fiskefilet og kartoffel, Majs i frakke, Brød på pind og Rødgrød. 144 inspirerende sider til din helt egen streetfood.

Jeg ser for mig, at man sagtens kunne lave sin egen lille ”Streetfood-buffet” med udgangspunkt i Holms gadekøkken. Jeg kan kun tilslutte mig ordene i forordet, skrevet af Andreas Brok-Hartvid:

”Streetfood er simpelt…Men ægte, elegant og troværdigt”

”Holm gadekøkken- Streetfood” er et rigtigt godt bud på streetfood på dansk – Gadekøkken. Med et væld af opskrifter lavet som fingermad, snacks og mellemmad på farten. ”Holms gadekøkken – Streetfood” skrevet af Claus Holm bliver helt sikkert en kogebog, der vil blive flittigt brugt hjemme hos mig til masser af ny inspiration til den gode hverdagsmad og spændende gæstemad.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Turbine

4/6 Roser

"SYMPTOMER" 

NOVELLESAMLING

SKREVET AF

M. S. BRANDENBORG

"Symptomer" skrevet af M. S. Brandenborg

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: M. S. Brandenborg

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 10. januar 2020

Sider: 213

Format: Hæftet

Genre: Novellesamling

ISBN-13: 9788793927018

Anmeldt: 10. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Med ét blev det klart, at det var meget mere end blot almindelige følelser. Det var, som om Jorden stoppede med at rotere om sin akse og som om, at universet for første gang viste sin sande form; en legetøjskasse, støvet og glemt, i et hus fyldt med voksne.”

Novellesamlingen indeholder syv tankevækkende fortællinger om mennesker, som alle oplever symptomer på en skjult, eskalerende og samfundsskabt folkesygdom. Jagten på det ideelle, det perfekte og det korrekte får dem til at forråde deres eget selvbillede, hvilket spreder sjælelig ensomhed blandt dem selv og deres nærmeste.

Om forfatteren

Mia Maria Seberg Brandenborg (f. 1989) har en kandidatgrad i jura fra Aalborg Universitet og beskæftiger sig til dagligt med den almindelige advokatgerning. Hun bruger en anseelig del af sin fritid på at forfatte fiktionsprosa og poesi. Denne bog er hendes debut som forfatter.

Anmeldelse:

”Symptomer” skrevet af M. S. Brandenborg er en novellesamling bestående af 7 små noveller. Noveller der for de flestes vedkommende sætter sig små mærker i sindet når man har læst denne lille sprudlende novellesamling. Bogen indledes med dette lille citat:

”Ensomheden er alle store ånders skæbne. En skæbne, som indimellem beklages, men som altid vælges som det mindste af to onder.” Arthur Schopenhauer, filosof.

Det er egentlig også meget beskrivende for novellerne. De fleste er skrevet i et filosofisk sprog med indhold der ikke bare glemmes når næste novelle starter. Man er næsten nødt til, lige at lade tankerne bag bundfælde sig, inden man læser næste lille novelle.

Det er virkelig rammende når der på bagsiden af bogen står følgende:

”Novellesamlingen indeholder 7 tankevækkende fortællinger om mennesker, som alle oplever symptomer på en skjult, eskalerende og samfundsskabt folkesygdom”.

Jeg kunne ikke beskrive følelsen bedre, som man sidder tilbage med når man har læst den sidste novelle i ”Symptomer”. Der er novellen om forfatteren der underviser en ung pige. Han er hård ved hende, kun for at skjule sin betagelse af pigen.

Løber hans fantasi af med ham eller oplever han det som novellen beskriver? Novellen indleder ”Symptomer” og rummer så forskellige følelser som fortabelse, skam og begær. Der er en novelle om en mor der skal ud og fodre svaner sammen med sine 2 små børn.

Hun elsker sit liv og er tilfreds med det liv hun lever og pludselig gik det op for mig, at novellen i virkeligheden handlede om noget helt andet og langt mere alvorligt. Et emne som mange mennesker i virkeligheden frygter. Novellen om manden der igennem tågen ser 2 fortove og ved at han bliver nødt til at vælge hvilket fortov han skal følge.

Er det hele en drøm eller er det en beskrivelse af hvad der sker for enden af hans liv? Novellen med titlen fuldstændig normal fik virkelig kuldegysninger til at risle langs rygraden. En mørk fortælling om at miste sig selv og om at gemme smerten bag en perfekt facade.

Det var absolut den novelle jeg havde siddende længst tid i kroppen. Fascinerende og dybt skræmmende på et helt andet plan. Novellen eksperimentet er en tankevækkende fortælling om selvopofrelse, benægtelse og en evindelig kamp mod fortiden.

Kort sagt. Når man har læst den sidste novelle, så sidder man tilbage med et virvar af følelser. Novellerne er samlet set meget forskellige og enkelte af dem ville jeg ønske udviklede sig til bøger i sig selv, man har slet ikke lyst til at sidste punktum var lige der.

Jeg ville have at historien var meget længere. Man tror det næsten ikke men ”symptomer” er M. S. Brandenborgs debut. En debut der lover godt for kommende skriblerier fra M. S. Brandenborgs hånd. Jeg følte næsten at jeg kom hele følelsesregistret rundt og de fleste noveller kom virkelig ind under huden på mig.

Jeg følte mig virkelig godt underholdt og lidt ramt i min inderste sjæl. Jeg ser meget frem til og håber at se mere fra M. S. Brandenborgs hånd i fremtiden.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Saxo.com

5/6 Roser

"MISSION SUND MAD"

LET LÆKKERT OG LYNHURTIGT

SKREVET AF

MICHELLE KRISTENSEN

"Mission sund mad" skrevet af Michelle Kristensen

Let, lækkert og lynhurtigt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michelle Kristensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 27. december 2019

Sider: 200

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN-13: 9788740060157

Anmeldt: 7. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Det behøver ikke at være svært at leve sundt og godt. Få inspiration til nem og sund mad til alle dagens måltider i Michelle Kristensens bog med 100 af hendes mest populære opskrifter på alt fra skyrboller og minipizzaer til mættende salater og lækre snacks.

Mere end 70.000 danskere har været på en af Michelle Kristensens populære MK camps, hvor de har fået inspiration, motivation og redskaber til en permanent livsstilsomlægning med enkle kostprincipper, hvor der stadig er plads til fest og søde sager indimellem.

MK principperne handler om alt andet end kalorietælling og at sulte sig selv og giver ud over en sundere og slankere krop også masser af energi og bedre humør. En af de bedste måder at holde fast i den nye livsstil er aldrig at gå ned på inspiration til ny, velsmagende mad, men det kan være en udfordring at finde inspiration til nye retter, der kan laves på nul komma fem i en travl hverdag.

Derfor har Michelle nu samlet 100 af sine mest populære opskrifter til alle dagens måltider med masser af inspiration og tips til at holde den sunde og slanke livsstil – både derhjemme og på arbejdet. Sund mad skal smage godt og være simpel at lave, og ingredienserne skal kunne købes i supermarkedet. Og ingen har tid til at stå timevis i køkkenet hver dag.

Michelle Kristensens mission er at få danskernes øjne op for, hvor let en sund livsstil kan være, når man lærer at lave måltiderne på en ny måde. Med opskrifterne i denne bog kan alle få nem og lækker mad hele dagen uden sult – og uden at føle, at man savner noget.

Anmeldelse:

”Mission sund mad” let, lækkert og lynhurtigt ”Skrevet af Michelle Kristensen er i virkeligheden Michelles første egentlige kogebog. Michelle Kristensen har udgivet ikke mindre end 7 bøger i de forløbne 9 år. men det er første gang hun udgiver en bog kun med opskrifter efter hendes egne principper som består af lavt kulhydratindhold.

Michelle har haft ikke mindre end 70.000 deltagere på et af hendes MK Camps, Mk står for Michelle Kristensen Motion og Kost og Mest for kvinder. Det betyder dog ikke at man ikke kan følge Michelles principper uden at have deltaget i et af hendes online-camps eller hvis man er mand.

”Mission sund mad” består af ikke mindre end 100 inspirerende opskrifter på sund, hurtig og let mad. De fleste af opskrifterne kan du lave på under 30 minutter så det behøver ikke at være besværligt og kræve mange timer i køkkenet at leve et sundere liv.

Der er masser af opskrifter på alt fra brød, dressinger, morgenmad, frokost, mellemmåltider, aftensmad og desserter. Bogen er smækfyldt af virkelig lækre og inspirerende billeder. Nærmest så mundvandet løber. Man kan gå ombord i eksempelvis Peanutdressing, pastasalat, Detoxsuppe med focaccia og Ferrero Rocher-kugler.

Jeg lagde meget enkelt ud med at lave et lille simpelt nydelsesmåltid som bestod af banan med peanutbutter. Helt enkelt en banan der bliver skåret igennem, smurt med peanutbutter hvorefter banen bliver lagt sammen igen…voila man har en lille lækkerbisken til et mellemmåltid uden at have brugt oceaner af tid på fremstillingen.

Så sent som i november oplevede jeg Michelle i forbindelse med Bogforum 2019. Det er ikke første gang jeg har oplevet Michelle på slap line og man må sige at hun virkelig forstår, at nå helt ud over scenekanten og fange tilhørerne på nærmest magisk vis.

Som i ”Mission sund mad” så forstår Michelle at inspirere og fange tilhørerne så man nærmest er tryllebundet af hendes fortællinger og den, på sin vis, enkle måde som hun har strikket sine MK-camps sammen på. Så er der Michelles fans.

De er noget helt for sig. Dem der var til stede den dag på Bogforum var virkelig entusiastiske omkring Michelle og hendes Camps. Det var en fornøjlese i sig selv at opleve den store flok af kvinder der nærmest var den bedste levende reklamesøjle som Michelle kunne have ønsket sig.

Til dem der har hørt om Michelles berømte Skyrboller så er der skam blevet plads til opskriften på bollerne imellem alle disse lækre opskrifter i ”Mission sund mad”. ”Mission sund mad” får bestemt en favoritplads imellem mine kogebøger og vil helt sikkert blive brugt flittigt i familiens dagligdag når den står på et sundere valg.

Jeg skal gerne indrømme at jeg igennem årene har forsøgt mig med både kikærter, bønner og linser uden at blive den store fan. Men jeg vil da bestemt give disse ingredienser endnu en chance i form af Michelle Kristensens opskrifter hvor specielt kikærterne indgår.

”Mission sund mad” er en utrolig smuk bog med masser af inspiration til en masse sundere valg når det kommer til vores daglige kost i vores familie.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens Forlag .

5/6 Roser

"DE REDELØSE"

HÆNGEDYND-SERIEN #6

SKREVET AF

ALLAN ERIK MORTENSEN

"De redeløse" skrevet af Allan Erik Mortensen

Hængedynd-serien #6

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Allan Erik Mortensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 9. december 2019

Sider: 300

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788772187075

Anmeldt: 3. januar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da man finder et lig af en ældre mand, ved politiet med det samme, at der er en seriemorder på spil. Morderen har allerede slået til to gange tidligere efter et bestemt mønster, og der er intet, der tyder på, at han har planer om at stoppe.

Jon Harding bliver sendt til Nordjylland for at hjælpe den gruppe, der står for opklaringen. Sporene fører Jon tilbage til børnehjemmet Galstrupsminde, hvor forstanderinden blev fundet død under mystiske omstændigheder tilbage i 1967.

Nu bliver andre af hjemmets tidligere beboere fundet dræbt, og Jon må forsøge at forstå, hvad det er, fortiden gemmer. Da morderen pludselig bryder sit mønster, går det op for Jon og hans nye kolleger, at de har travlt, hvis de skal forhindre morderen i at fuldbyrde sin plan.

Meget travlt! De redeløse er sjette bind i Hængedynd-serien. Uddrag af bogen

”Hvor er Emmely?” skreg han ind i hovedet på Jon. Jon forsøgte at rette sig en smule ud, så han kunne trække vejret dybere. ”Hvor er Emmely?” skreg Andreas igen. Jon forsøgte at tale, men der kom ikke rigtigt nogen lyd. Han hostede et par gange, men så greb Andreas fat i hans frakkekrave og trak ham op mod sig. Jon forsøgte at gøre ham det forståeligt, at han ville sige noget. Andreas’ øjne lynede af raseri. ”Hvad?” snerrede han. Jon gestikulerede, at Andreas skulle komme tættere på. Han tog sit hoved tættere på Jons. Jon sagde nogle uforståelige lyde, hvilket fik Andreas til at rykke endnu tættere på. ”Du stinker af fisk!” hviskede Jon.

Om forfatteren

Allan Erik Mortensen (f. 1970) er opvokset på Frederiksberg, men bosat i Høng ved Slagelse. Han har bl.a. arbejdet som slagter, manuskriptforfatter, skuespiller og instruktør, før han i 2006 uddannede sig til folkeskolelærer. Han debuterede i 2015 med selvbiografien En natsværmers bekendelser.

I 2017 udgav han spændingsromanen Gaumjan – Min brors vogter. I Hængedynd-serien er foreløbig udkommet Ringmanden (2017), Menneskeæder (2018), Fejemanden (2018), Arvingen (2019) og Små øjne kan også huske (2019).

Anmeldelse:

”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen er 6. del af en krimiserie. Jeg må erkende at det er mit første bekendtskab med serien. Da jeg nu fik muligheden for at dykke ned i 6. bind, så valgte jeg sideløbende med læsning af ”De redeløse” at høre 1. del af serien på app`en Bookmate, som forfatteren har valgt at kalde Hængedynd-serien.

Den første bog i serien hedder ”Ringmanden”. 7. bind af serien ”straffes med døden” skulle ifølge bogens efterskrift allerede være planlagt. "De redeløse"udkom i juni 2019 og 1. bind i serien, "Ringmanden" udkom i 2017. Det er en ret så imponerende samling i betragtning af at det kun har taget omkring 2 år at udgive 6 bind og allerede med et 7. i støbeskeen.

Så tænker man måske” hmm så er det nok noget værre makværk”. Men det er det under ingen omstændigheder. Der er fuld gang i handlingen i både det 1. og 6. bind. Der er god sammenhæng i historien og den er absolut realistisk. For at holde mig til den aktuelle bog, så er den fyldt med spændende karakterer og hele handlingen giver god mening.

Titlen ”De redeløse” er inspireret af børnehjemslederen Anders Stephansen der efter sigende skulle have sagt: ”De arme fugleunger, der ere dumpede ud af reden.” Politibetjent Jon Harding er hovedpersonen i serien. Jon er tilknyttet landsbyen Gæringe i vestsjælland.

Jon bliver midlertidigt sendt til nordjylland som konsulent. 3 mænd er blevet bestialsk myrdet og alt tyder på, at vi har med en seriemorder at gøre. Sammen med 3 lokale betjente, Felix, Riber og Sværke skal Jon nu prøve om han kan løse mysteriet.

Det viser sig hurtigt at Sværke og Jon absolut ikke er på bølgelængde. Hele bogen igennem har de det ene sammenstød efter det andet. Felix og Riber derimod indleder Jon hurtigt et godt samarbejde med. Det viser sig snart at ofrene har boet på samme børnehjem i 1966-69.

Men er der sket noget på børnehjemmet der gør at de 3 mænd er blevet myrdet? Og hvad med de andre børn og voksne der har boet der i samme periode? Er deres liv også i fare? Ved afhøringerne af de andre tidligere børnehjemsbørn, står det snart klart at ingen vil fortælle om dengang de boede på børnehjemmet Galstrupsminde.

Det er ikke en helt ufarlig opgave som jon er blevet sat på. Gang på gang svæver Jon i yderste livsfare. Lykkes det de 4 efterforskere at finde morderen inden det er for sent? Som en lille sidehistorie til opklaringsarbejdet så prøver Jon at redde en ung pige, Emmely ud af klørene på sin voldelige kæreste Andreas.

Denne historie koster også Jon lidt konflikter undervejs i historien. Historien i ”De redeløse” er under udvikling hele vejen igennem og er skrevet i et fantastisk sprog med et overraskende plot. ”De redeløse” kan sagtens læses uden at man har læst de foregående 5 bind i serien.

Alligevel kommer de første bind af hængedynd- serien absolut på min personlige to-read-liste. Jeg giver ”De redeløse” skrevet af Allan Erik Mortensen mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du er til grufulde mord og en opklaring som selv hærdede krimilæsere bliver fanget af.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser