Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

DECEMBER 2019

GODT NYTÅR 2020

December 2020

Året 2019 lakker mod enden og Krimiormen kan se tilbage på et fantastisk år. Jeg må indrømme at jeg ikke har talt op præcis hvor mange bøger jeg har læst her mod slutningen af året. Men det er nok små 100 bøger, vil jeg tro. En stor tak skal lyde til alle mine samarbejdspartnere.

Det gælder både Forfattere, forlag og ikke mindst mine følgere. Jeg ville ikke kunne blive ved med at få alle disse fantastiske læse-oplevelse uden én eneste af jer. Jeg vil også, som vanligt fortælle lidt om hvad jeg har læst i december.

På trods af juletravlhed, lidt frivilligt arbejde for det lokalhistoriske arkiv som jeg er tilknyttet og alt muligt andet så er der alligevel blevet tid til at læse lidt forskellige genrer i løbet af december.

”Eva under isen” skrevet af Christin Marie Guild blev den første bog i december. Man tror næsten ikke, at der findes så meget ondskab og modbydelighed. Som man måske kan forstå ramte romanen mig virkelig dybt i sjælen. Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende. Alligevel tog det mig noget tid at læse ”Eva under isen”.

”Den sicilianske forbindelse” skrevet af Hans-Willy Bautz. En krimi hvor hovedkaraktererne er Commissaria Angela Pecci og hendes kæreste Journalisten Michael Bech. Angela er Italiener og Michael er dansk men han arbejder i Tyskland og bor sammen med sine 2 børn og sine forældre.

”Kongekronen og rubinens hemmelighed” skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech. Kronprins Frederik af Danmark arvede et smykkesæt fra sin mormor Dronning Ingrid. Det såkaldte Rubin garniture. Det tilhører i dag H.K.H. Kronprinsesse Mary af Danmark. Grevinde Laborde de Monpezat. Smykkesættet har en fremtrædende rolle i ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” som er en historisk roman.

”Dødvægt” skrevet af Elsebeth Egholm vurderer jeg til at være månedens bog. ”Dødvægt” er smækfyldt med drama, bortførelser, Trafficking, erotik, vold, dybe følelser og overraskende drejninger af handlingen. På intet tidspunkt står handlingen stille i ”Dødvægt”. Historien er skrevet i et fantastisk sprog med god sammenhæng i handlingen. Lige fra første side er der fuld spænding på historien og jeg var fantastisk godt underholdt.

”Dark spirit” skrevet af Brian Palle Larsen er vel nok månedens overraskelse. Den endte på en måde, som jeg slet ikke havde forudset. På intet tidspunkt havde jeg spottet den drejning som plottet tog i slutningen af historien. En slutning der var højst overraskende og slet ikke hvad jeg havde forventet. Det er simpelthen et genialt træk fra Brian Palle Larsens side. ”Dark spirit” er spændende, fremmedartet, nytænkende og fabelagtigt godt skrevet.

”Stedfortræderen” skrevet af Pernille Rattleff.En krimi som blev månedens sidste læseoplevelse. Som der står i undertitlen … Skinnet bedrager. Kort sagt en anderledes bog hvor intet er som det syner og forbered dig på at blive overrasket. En fremragende bog hvor titlen faktisk har stor betydning og er spot on. Jeg sad tilbage med en følelse af at, Pernille Rattleff…den forfatter vil jeg da gerne læse noget mere af.

Til sidst har jeg kun tilbage at ønske alle følgere, forfattere og forlag et fabelagtigt 2020 og endnu engang tak for et skønt 2019. Jeg håber i alle har lyst til at fortsætte med at følge mig og sende mig endnu mere inspiration i det kommende år. GODT NYTÅR og pas nu godt på jer selv og hinanden. Krimiormen

"EVA UNDER ISEN"

SKREVET AF

CHRISTIN MARIE GUILD

"Eva under isen" skrevet af Christin Marie Guild

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Christin Marie Guild

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 362

Format: Paperback

Genre: Roman

ISBN-13: 9788793755765

Anmeldt: 6. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Evas fødder sætter gummistøvlemærker i nyfalden sne. Herude er tyst. Alting holder vejret. Små fodspor følger hende på højre side. Barnefødder uden sko. Hun har set det. For hvert skridt hun sætter, følger et lille sæt barnespor ved siden af hendes egne gummistøvlespor.

Hun har set det. Alligevel ved hun det ikke. Ikke rigtigt. Som om de små spor, og spørgsmålene de burde rejse, hele tiden unddrager sig hendes bevidsthed. Hvem sætter de små spor? Da Evas søster dør, mister forældrene evnen til at se og høre Eva.

Eva vokser op i et tomrum af savn og forladthed. Hugo, familiens nabo tilbyder sin hjælp og tager sig meget af hende. Romanen bygger delvist på virkelige hændelser med svigt, seksuelle overgreb og incest. Eva under isen er den gribende beretning om skyld og skam og den pinefulde kamp for at vinde et fodfæste i verden.

Om forfatteren

Eva under isen er Christin Marie Guilds debut som romanforfatter.

Anmeldelse:

”Eva under isen” er en roman om misbrugte børn og voksnes svigt. Fra første side blev jeg fyldt med gru og kriller i hele kroppen over, det jeg ser, som rendyrket ondskab og manipulation af de børn som bogen beskriver. Jeg blev ført ind i Eva og Roses sind og blev rystet i min grundvold over de følelser jeg sad tilbage med.

”Eva under isen” er skrevet så fænomenalt så man næsten mærker de følelser, angsten og det had som, under deres opvækst, kom til at fylde i Eva og Roses liv. ”Eva under isen” er virkelig en bog der er krøbet helt under huden på mig og giver et realistisk og skræmmende billede af de forhold misbrugte lever under.

Bogen skildrer de mange forskellige krænkertyper der findes. De fleste mennesker har nok et generaliserende billede af en pædofil/krænker, men så enkel er virkeligheden ikke. Krænkerens ansigt har mange former. Eva og Rose er hovedkaraktererne i romanen.

De bliver fra meget små udsat for incest, pædofili og misbrug af værste skuffe. De voksne der skulle være deres beskyttere, svigtede, misbrugte og forlod børnene på den værst tænkelige måde. Vi følger Eva og Rose tæt da de er udsat for manipulering, overgreb og misbrug.

Senere følger vi deres kamp i et langvarigt terapiforløb. En meget lang kamp for at finde deres egen fremtid og bearbejde deres mange dårlige oplevelser. Kan man overhovedet skabe sig nogenlunde normale relationer og et sundt følelsesliv med så meget i bagagen?

Kan man løfte sig op over fortiden, finde sig selv og skabe en hverdag der bliver levet? I bogens forord har Christin Marie Guild skrevet følgende: Denne bog dedikeres til alle, der lever en hverdag med senfølger efter seksuelle overgreb.

Og til de mennesker der går langt for at hjælpe og støtte. ”Eva under isen” er absolut under ingen omstændigheder en let bog at fordybe sig i. Det er rendyrket ondskab og dyb medmenneskelighed. Det mest skræmmende er i virkeligheden at ”Eva under isen” ikke er fiktion.

Det er oplevelser taget fra virkeligheden. De oplevelser som bogens børn har haft er, med lidt omskrivning, sket i virkeligheden. Man tror næsten ikke, at der findes så meget ondskab og modbydelighed. Som man måske kan forstå ramte bogen mig virkelig dybt i sjælen.

Det er ikke litteratur for sarte sjæle. Skrivestilen er levende og fængslende. Alligevel tog det mig noget tid at læse ”Eva under isen”. Det var simpelthen for stærk kost, hvis jeg indtog alt for meget ad gangen. Når det så er sagt, så vil jeg alligevel anbefale ”Eva under isen” på det varmeste.

Læs den fordi det, desværre er nødvendig litteratur. Det er så vigtigt at få udbredt, at disse overgreb faktisk er reelle i virkelighedens verden. Det er så vigtigt at vi alle kender lidt til nogle af de mulige tegn på misbrug og overgreb, så vi har mulighed for at gribe ind.

”Eva under isen” er en barsk roman, hvor man får et indblik i hvordan krænkede mennesker ser ud indeni. Men det er også en bog med håb for fremtiden. Lad mig slutte med at understrege, at ingen beskrivelser i ”Eva under isen” er overdrevne.

Romanen viser også at kampen for et godt liv kan vindes.

Vurdering: 5/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

Saxo.dk

5/6 Roser

"STEDFORTRÆDEREN"

KRIMI

SKREVET AF

PERNILLE RATTLEFF

"Stedfortræderen" skrevet af Pernille Rattleff

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Pernille Rattleff

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 17. december 2019

Sider: 226

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN-13: 9788793755949

Anmeldt: 28. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Manden var ikke debil, afgjorde Julian. Langt fra endda. Men han var rasende. Og han var farlig. Julian begyndte at trække vejret overfladisk. Han skulle ud af lokalet. Og det hastede. Men da instinktet blev til erkendelse, var det allerede for sent.

I Danmark bliver en magtfuld erhvervsfamilie nedslagtet i deres hjem. Manden bag blodbadet indsættes på den topsikrede afdeling på behandlingshjemmet Frydenlund, og pressen døber ham hurtigt den tavse morder.

I Oxford forsker den anerkendte professor Julian Krause i personlighedsforstyrrelser. Under et besøg i Danmark bliver der begået et bestialsk mord i hans egen familie. Forbrydelsen viser sig at trække tråde langt tilbage i tiden.

Stedfortræderen er første bog i krimiserien om psykiater Julian Krause og den tavse morder. Pernille Rattleff (f. 1965) har igennem mange år skrevet faglitteratur på både dansk og engelsk og får med Stedfortræderen sin skønlitterære debut.

Anmeldelse:

Julian Krause er professor i personlighedsforstyrrelser og arbejder i Oxford. Han er kæreste med Claire som lige er rejst væk i et par måneder. Det gør ikke Julian så meget. Han er, lad os sige, ikke længere helt så engageret i deres forhold.

Og skulle Claire vælge at blive helt væk, så ville det såmænd nok ikke være den store sorg. Julians gamle mentor og gode ven Benjamin Moore dør og Julian er dybt ulykkelig. Midt i sin sorg over vennens død bliver Julian kontaktet af sin barndomsven Kåre der er souschef på behandlingsstedet Frydenlund i Danmark.

Behandlingsstedet har en sikret afdeling hvor beboerne er for syge til at man kan have dem i det almindelige fængselssystem. Kåre har det problem at en af beboerne, Harald, ikke taler og de er faktisk usikre på om Harald overhovedet har et sprog.

Begge Julians ekskoner og hans 2 børn Simon og Lykke Lie bor i Danmark. Så et påskebesøg i Danmark, hvor han samtidig hjælper Kåre med beboeren, ligger lige for. Ret hurtigt efter, at Julian ankommer til Danmark og Frydenlund går det op for ham, at der er ting der ikke er som de umiddelbart ser ud til.

Hvad er der med forstanderen af Frydenlund og hvem er Kåres nye kæreste som han ikke fortæller Julian om, men som Julian er sikker på at Kåre har? Kåre tilbyder Julian at han kan blive på Frydenlund som deres ekspert. Julian tøver lidt men ender, selvfølgelig, var jeg nær ved at sige, med at tage orlov fra Oxford universitet sommeren over.

Lykke Lei fylder 14 år og hendes mor og stedfar, Eleonora & Schultz holder en stor anlagt fødselsdag for Lykke Lei. Her får man klart fornemmelsen af, at miljøet i bogen absolut er i samfundets top. Jeg undrede mig lidt over nogle af karaktererne i bogen og først langt senere i fortællingen får man at vide at, nogle af gæsterne var Julians første kone og hendes familie.

Inden længe sker der et mord. Hvem er morderen og hvorfor blev personen myrdet? ”stedfortræderen” er absolut velkomponeret og skrevet i et forståeligt sprog. Vi befinder os uden tvivl i en akademisk verden og hovedkaraktererne tilhører uden tvivl den mere velhavende del af befolkningen.

Undervejs i historien dukkede der spørgsmål op som man ikke lige umiddelbart får svar på. Hvad er det for eksempel med den der krybekælder som Julian er så bange for og det hus den ligger under…og hvem er Svend? En god grund til at læse en eventuel efterfølger til ”Stedfortræderen.

”Stedfortræderen” har en meget uventet og interessant slutning som jeg slet ikke havde set komme. Som der står i undertitlen … Skinnet bedrager. Kort sagt en anderledes bog hvor intet er som det syner og forbered dig på at blive overrasket.

En fremragende bog hvor titlen faktisk har stor betydning og er spot on. Jeg sad tilbage med en følelse af at, Pernille Rattleff…den forfatter vil jeg da gerne læse noget mere af. I min optik så kunne man da godt se en efterfølger til ”Stedfortræderen” i støbeskeen.

Jeg anbefaler ”Stedfortræderen” hvis du vil læse en usædvanlig krimi hvor intet er som det syner.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet

4/6 Roser

"DARK SPIRIT"

ROMAN

SKREVET AF

BRIAN PALLE LARSEN

"Dark spirit" skrevet af Brian Palle Larsen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Brian Palle Larsen

Forlag: Mellemgaard

Udgivelse: 10. december 2019

Sider: 262

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN-13: 9788772186122

Anmeldt: 27. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Et bestialsk mord bliver begået i et slumkvarter i Kenya. Politiinspektør Wilson ansætter Nairobis erfarne og brutale kriminalbetjent, Marley, i håbet om en hurtig opklaring. Mordet synes at trække dybe spor til det allerhårdeste miljø, men i ’Slummen’ er der ingen, der har set noget, så Marley må bruge sit intellekt og de få allierede, han har.

Tiden er imod Marley, der har brug for at bevise sit værd. Russell, en ung mand, der voksede op i slumkvarteret, kan måske være nøglen til opklaringen. Men da han forsvinder, og et nyt mord bliver begået, brænder jorden for alvor i ’Slummen’.

Og så starter rygterne om en ond ånd, en såkaldt ’Dark Spirit’. Uddrag af bogen:

”Hej, jeg hedder Marley. Anne har vist ringet.” Han viste sit politiskilt, som manden med det viltre hår i kitlen nærstuderede. ”Ja, hej. Jo, Anne, hun har ringet. Kom nu med ind.” Han lod døren stå på vid gab, og gik ind. Marley smilte indvendigt, men genkendte passion, når han så det, og fulgte efter manden, som han ikke vidste hvad hed. Der var et stort omklædningsrum med bad og toilet, så fulgte kølehuset og derefter kom han ind i selve obduktionslokalet. Liget lå på metalbordet, der stod midt i lokalet, med tre kæmpestore lamper lige over. Rundt langs væggene stod forskellige borde med alle former for kirurgisk værktøj. ”Det er ikke så kompliceret,” sagde manden. ”Han er kvalt med ståltråd, måske pianotråd eller noget i den retning. Men der var to ting, som fangede min opmærksomhed, da jeg så ham i slummen.” Marley kiggede på liget og tilbage på manden. ”Og hvad er det så - ”

Om forfatteren:

Brian Palle Larsen er uddannet civiløkonom på Syddansk Universitet i Odense. Han arbejder til dagligt som økonomi- og personalechef i en mellemstor, privat eksportvirksomhed. Han har tidligere udgivet romanerne Bassebo-sagen og Café Linda, Argentina.

Anmeldelse:

”Dark spirit” foregår i Kenyas slum. I Kusumu i Kenya bliver Politiinspektør Wilson Binger opsøgt af stofmisbrugeren Russel der har drømt at, hans ven Nazim har begået en voldsom forbrydelse. Wilson tager ham ikke rigtigt alvorligt og får hurtigt verfet Russel ud ad døren igen.

Wilson bør egentlig gå på pension, men han mener ikke rigtigt st han har fundet sin efterfølger endnu. Politibetjent Marley fra Nairobi i Kenya søger en ledig stilling ved Wilson i Kisumu. Marley er en barsk betjent, der er vant til lidt af hvert.

Marley får stillingen hos Wilson og hans første opgave bliver at undersøge om der er en sag i Russels drøm. Historien veksler imellem nutiden og Russels barndom og ungdom i Manyattas slum. Russel har haft en barsk opvækst i Manyattas slum med forældre der svigtede og begge var misbrugere.

Russel har alle odds imod sig for at komme hel ud af barndommens klør. I en meget ung alder mister Russel begge sine forældre. Det gør bestemt ikke Russels fremtid meget lysere. Men måske har Russel en chance for et bedre liv end forældrene fik.

Noget tyder på at nogen er ude efter Jimmis bande. Jimmi havde allerede en bande helt tilbage i folkeskolen. Jimmi og Russel har kendt hinanden siden de var børn. I Jimmis bande har bandemedlemmerne egentlig ikke navne. Medlemmerne er kun betegnet som nr. 1, 2 og 3.

Det er en smule forvirrende at bogen veksler imellem tiderne, men som man kommer dybere ind i historien giver det meget god mening. ”Dark spirit”s handling foregår langt hen ad vejen i Kenyas slum. Det tog mig lidt tid at komme ind i stemningen af slumkvarter.

Det er trods alt ikke en type kvarter som jeg personligt kender fra min hjemlige baggård. Men man føler bestemt at handlingen er realistisk skrevet i et naturligt sprog. I baggrunden ligger Dark spirit. Hvad og hvem er det. Er det en person eller et begreb?

Og hvem er morderen, er det én Russel kender? Citat fra bogen:

”Stemmerne havde plaget mig ulideligt igen, og jeg vidste, de ikke stoppede, før jeg gjorde, hvad de påbød mig. Mit sind var kun blevet sortere den seneste tid, og på trods af, at jeg havde forsøgt at kæmpe imod, så godt jeg kunne, var min vilje fortabt, og kun mord ville give mig fred igen, i hvert fald i nogen tid. Det, der reelt gik mig mest på, var, at jeg vidste, min bedste ven, Russel, ville gøre alt for at forhindre mine drab, hvis han fandt ud af det. Jeg måtte holde ham ude af det og bad til, at han ikke ville blive involveret. Jeg ville ikke tænke mere på Russel nu. Langsomt genvandt jeg overblikket, køligheden.”

På intet tidspunkt havde jeg spottet den drejning som plottet tog i slutningen af historien. En slutning der var højst overraskende og slet ikke hvad jeg havde forventet. Det er simpelthen et genialt træk fra Brian Palle Larsens side.

”Dark spirit” er spændende, fremmedartet, nytænkende og fabelagtigt godt skrevet.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

4/6 Roser

"DØDVÆGT"

SKREVET AF

ELSEBETH EGHOLM

"Dødvægt" skrevet af Elsebeth Egholm

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Egholm

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 24. oktober 2019

Sider: 396

Format: Hæftet

Genre: Krimi og spænding

ISBN-13: 7887408740059946

Anmeldt: 25. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I "Dødvægt" er journalisten Dicte og kæresten Bo er på vej til øen Gozo med en gruppe fotoelever, da de bliver øjenvidner til en katastrofe. En flygtningebåd fra Libyen kæntrer mellem Malta og Gozo under en heftig storm i Middelhavet.

Natasha, Bos mønsterelev, fanger de skæbnesvangre og kaotiske øjeblikke på film: færgens søsyge passagerer, de døde afrikanere i havet... og liget af en ung, hvid kvinde, der flyder i bølgerne mellem sorte mænd. Da Bo og Natasha pludselig forsvinder, mener Dicte og den lokale efterforsker Jack Spiteri, at det er på grund af Natashas fotografier.

I et kapløb med tiden og for at kende Bos skæbne, vikles Dicte ind i den mærkelige sag og må arbejde tæt sammen med den tiltrækkende Jack. Som lig tallet vokser omkring hende, må en samvittighedsplaget Dicte forholde sig til den gamle sandhed, at hvide liv tillægges større værdi end sorte.

Anmeldelse:

”Dødvægt” skrevet af Elsebeth Egholm er 9. fritstående bind i serien om Journalisten Dicte Svendsen. Bogen blev oprindeligt udgivet i 2015, men det bliver den bestemt ikke ringere af. Den udgave jeg fik tilsendt, er 3. udgave og udgivet i 2019.

Man forstår næsten ikke hvordan Elsebeth Egholm kan blive ved med at komponere den ene fantastiske spændingsbog efter den anden med samme hovedperson, uden at det bliver gentagelser. Jeg har efterhånden læst adskillige serier af en del forfattere.

Indimellem oplever jeg at de enkelte forfattere står lidt stille og kører i samme rille i flere af deres bøger. Men det gælder absolut ikke Elsebeth Egholm. Denne gang er handlingen henlagt til sydligere himmelstrøg. Dicte og kæresten fotografen Bo er på vej til Gozo i nærheden af Malta.

Bo underviser et lille hold i fotografiets forunderlige verden. Hele holdet er på vej til Gozo hvor de skal tilbringe nogle begivenhedsrige dage. At turen bliver langt mere begivenhedsrig end de havde forestillet sig, havde de ikke lige forudset.

På Gozo møder vi Kriminalefterforsker Jack Spiteri. Jack har syndet. Han har et seksuelt forhold til en kollegas kone. Kollegaen hedder Victor og hans kone Claire sender sms beskeder til Jack når der er fri bane. Jack er godt klar over at det ikke er holdbart, men han har svært ved at holde sig fra Claire.

Lige indtil han ser Dicte. Dicte minder utroligt meget om Jacks afdøde svenske kone Ingrid. Jack og Dicte bliver tiltrukket af hinanden. Dicte er godt nok kæreste med Bo, men hun mistænker Bo for at have et godt øje til én af sine unge elever Natasha.

En storm er på vej og Bo og Dicte er sammen med Bos elever på vej fra Malta til Gozo med færgen. Næsten alle de rejsende på færgen er mere eller mindre søsyge på grund af stormen og de høje bølger. Pludselig ser de et skib med flygtninge der er kæntret.

Midt imellem alle de mørke mennesker flyder en lys kvindekrop rundt. Hun ser bestemt ikke ud til at komme fra samme sted som flygtningene. Kvinden viser sig at være død. Jack bliver ansvarlig for at efterforske kvindens død og møder Dicte første gang da han ankommer til havnen.

Det viser sig snart at Natasha har taget et billede på færgen af en kvinde der nærmest er en tro kopi af kvindeliget. Obduktionen viser at den døde kvinde har været bedøvet af kloroform, men selve dødsårsagen bliver mere end almindelig vanskelig at finde for retsmedicineren.

Efterhånden går det op for efterforskerne at hun ikke er første offer. Samtidig med efterforskningen invaderer Dicte Jacks tanker. Selvom de kun har talt meget kort med hinanden, så bliver Jack draget og ønsker at lære Dicte nærmere at kende.

Dicte har sine egne undersøgelser og efterhånden indleder Jack og Dicte en slags samarbejde om opklaringen af sagen. ”Dødvægt” er smækfyldt med drama, bortførelser, Trafficking, erotik, vold, dybe følelser og overraskende drejninger af handlingen.

På intet tidspunkt står handlingen stille i ”Dødvægt”. Historien er skrevet i et fantastisk sprog med god sammenhæng i handlingen. Lige fra første side er der fuld spænding på historien og jeg var fantastisk godt underholdt. Jeg har både hørt og læst bøger skrevet af Elsebeth Egholm før, så forventningen var sat til en god oplevelse.

Jeg blev bestemt ikke skuffet.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Politikens forlag

6/6 Roser

"KONGEKRONEN OG RUBINENS HEMMELIGHED"

HISTORISK ROMAN

SKREVET AF

AN-MAGRITT WIBELL NYGAARD-ECH

"Kongekronen og rubinens hemmelighed" skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 29. november 2019

Sider: 210

Format: Hæftet

Genre: Historisk roman

ISBN-13 9788793755833

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

“Marie er en lille uskyldig pige, og nu er hun blevet til et redskab. Hvad foregår der egentlig, og hvad har du blandet os ind i? Hvad er det, svenskerne mener? Marie skal ikke bruges i dette spil, du har gående med denne franskfødte svenske kronprins og hans mænd.

Jeg henter hende selv, og så kan jeg passende spørge Kronprinsen direkte, hvorfor han ikke lader os og den tabte skibslast være i fred!” I sommeren 1814 foregik en intens og hidtil ukendt kamp om Norge i en lille norsk by. Napoleon har flyttet Europas grænser, og efter fredsaftalen i Kiel i januar 1814 udarbejdede norske og danske adelsmænd en snedig plan for at omgå især det preussiske krav om at tvinge Norge ud af danske hænder.

Nordmændene anerkendte aldrig fredsaftalen, og snart er Skandinaviens sidste interne krig et faktum. Kongekroner og Rubinens hemmelighed er en historisk roman fra fortidens virkelige hændelser. Det er et højpolitisk spil med svig, løgne, bedrag og en bortkommen skibslast, men også en beretning om at finde sandheden gennem kamp, håb, styrke og kærlighed.

Om forfatteren

An-Magritt Wibell Nygaard-Ech er dansk-norsk forfatter og freelanceskribent. Hun skriver bøger samt romaner og noveller til magasiner i Skandinavien inden for både realisme, mystik, krimi, drama, psykologi og skæbne. Dette er hendes fjerde roman på dansk.

Hun bor i Sydsjælland med sin familie.

Anmeldelse:

Kronprins Frederik af Danmark arvede et smykkesæt fra sin mormor Dronning Ingrid. Det såkaldte Rubin garniture. Det tilhører i dag H.K.H. Kronprinsesse Mary af Danmark. Grevinde Laborde de Monpezat. Smykkesættet har en fremtrædende rolle i ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” som er en historisk roman skrevet af An-Magritt Wibell Nygaard-Ech.

Romanen har afsæt i virkelige historiske begivenheder og handler om Rubinsættets vej ind i norden fra oprindelseslandet Frankrig. Disse historiske begivenheder kan jeg ikke huske, at jeg har hørt om før. Måske i en fjern fortid, men begivenhederne var ikke længere til stede i min hukommelse.

Begivenhederne fandt sted over nogle måneder i 1814 da Norge, efter mange år under Dansk kongedømme, havde fået deres egen konge. Svenskerne mente dog, at Norge og Sverige naturligt hørte sammen, så der var en del modstand imod den ”Nye ” Norske konge.

Ud for Frederikshald i Norge ligger Rød herregård. Herregården bebos af Statsråd Carsten Tank, hans hustru Cathrine født von Cappelen, samt deres 3 børn, 14-årige Otto, 8-årige Petronella samt 17-årige Barthe. Selvom Norge nu har fået sin egen konge, så regner de fleste med, at Danmark og Norge snart bliver et rige igen.

Cathrine & Carsten afholder en fest. Til festen dukker der en preusser op sammen med den svenske konge som Carsten kommer til at diskutere med. Han vil ikke rigtigt fortælle Cathrine hvad diskutionen handlede om. Det eneste Carsten fortæller Cathrine er at preusseren kom med et uforskammet tilbud som han, Carsten, under ingen omstændigheder vil tage imod.

Senere til middagen om aftenen hvor Cathrines bror og hans hustru spiser sammen med familien Tank bliver de afbrudt af en lille pige og hendes mor. Carsten forlader bordet og da han vender tilbage siger han til Cathrine at de må tage sig af den lille pige Marie, hvis far er Carstens skibsfører.

Cathrine beslutter sig for at Marie skal have Carstens afdøde søsters værelse. Værelset blev lukket af for mange år siden da søsteren, Anne døde. Nøglen til værelset ligger i et skrin som kun Carsten har nøglen til. Carsten våger over nøglen og Cathrine har aldrig set hvad skrinet indeholder.

Man fornemmer tydeligt at Carsten er urolig, men han deler ikke sin uro over tingenes tilstand med Cathrine. Da Cathrine åbner ind til Annes værelse, føler hun uhyggen brede sig i hele kroppen, uden dog at kunne sætte en finger på hvad det er, der giver hende fornemmelsen.

Carsten rejser til Sverige. En tur ud af mange han har taget ofte på det seneste. Denne gang bliver han afpresset til at gøre ting der kan misforstås som landsforræderi. Inden længe svæver Norge og den norske befolkning i yderste fare.

Cathrine må selv skride til handling, hvis hun vil finde ud af, hvad der sker omkring hende. ”Kongekroner og rubinens hemmelighed” er tro mod historiens virkelige hændelser og det giver da et ekstra tvist at man ved at smykkerne som historien kredser om, faktisk eksisterer den dag i dag og at kronprinsessen ofte bære smykkerne.

Da jeg ikke rigtigt kendte historien om smykkerne så tog det mig et par kapitler at komme helt ind i de historiske begivenheder. Da jeg først havde fanget handlingen, så blev jeg grebet af spændingen og de faktiske begivenheder.

En fantastik roman til de historie- og kongeligt interesserede læsere.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forfatterskabet.dk

4/6 Roser

"DEN SICILIANSKE FORBINDELSE"

KRIMI

SKREVET AF

HANS-WILLY BAUTZ

"Den Sicilianske forbindelse" skrevet af Hans-Willy Bautz

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Hans-Willy Bautz

Forlag: Mellemgaard

Udgivelse 19. november 2019

Sider: 488

Format: Hæftet

Genre: Krimi og spænding

ISBN-13: 9788772186542

Anmeldt: 13. december 2019

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den dansk-tyske journalist Michael Bech får en opringning om, at der er fundet et ilde tilredt lig i en skov ved Uetze i Tyskland. Yderligere to lig, der i lighed med det første er skudt gennem øjne og mund, bliver fundet. Mafiamord?

Sammen med sin kæreste, den sicilianske kriminalkommissær Angela Pecci, og i et samarbejde med det tyske politi, efterforsker de mordene. De kommer på sporet af illegal organhandel med forbindelse til Sicilien, hvor Bech på øen kommer i kontakt med flygtninge, som udnyttes på det groveste.

I forbindelse med sin research bringer journalisten sig selv i livsfare. Det handler om mange penge, hvor menneskeliv og menneskeværdighed ikke har nogen betydning. Med blandingen af fakta og fiktion, historie, gastronomi og turisme sammen med en portion kærlighed og erotik er Den sicilianske forbindelse interessant og spændende læsning for krimifans og alle dem, der holder af Tyskland og Italien.

Uddrag af bogen

Det var ikke noget kønt syn. Som hans datter havde berettet, var det tydeligt, at manden var blevet skudt gennem øjnene, hagen og gennem munden. Skuddene gennem hagen var gået op gennem hovedskallen, mens de, der var blevet affyret gennem mund og øjne, var gået ud gennem nakken. Alt dette fik Bech fat i, mens han kunne iagttage, hvordan en retsmediciner undersøgte det blodige lig, som nu var hentet op af grøften og lå på en åbnet ligpose. Retsmedicineren gav udtryk for et håb om, at han ville kunne finde et eller flere projektiler i hovedet på den døde, som måske kunne føre til mordvåbnet. Et var nemlig klart: Den myrdede var ikke dræbt på findestedet.

Om forfatteren

Hans-Willy Bautz er født i Haslev i 1946. Han er handelsuddannet og har arbejdet mange år i autobranchen. Siden han var 14 år gammel, har han skrevet artikler til aviser. I de seneste mange år har han arbejdet som selvlært journalist.

Fra 1984 til 2014 arbejdede han i Uetze ved Hannover i Tyskland, hvor han udgav en ugeavis. I Tyskland har han fået udgivet to bøger med fortællinger og to kriminalromaner. I Danmark har han fået udgivet to kriminalromaner, og denne er den tredje.

Han arbejder allerede på den fjerde.

Anmeldelse:

”Den Sicilianske forbindelse” er en krimi skrevet af Hans-Willy Bautz. Hovedkaraktererne er Commissaria Angela Pecci og hendes kæreste Journalisten Michael Bech. Angela er Italiener og Michael er dansk men han arbejder i Tyskland og bor sammen med sine 2 børn og sine forældre.

Derfor er der en del både tyske og italienske gloser undervejs. Det meste bliver dog flettet ind i historien på en fin måde så man, selvom man ikke er sprogkyndig, får en god forståelse af meningen. Jeg undrede mig lidt over kommunikationen i starten af bogen.

Det var et lidt gammeldags sprog, tænkte jeg, men det var som om, at sproget pludselig ændrede sig til lidt mere nutidige formuleringer. Måske er forklaringen at, Hans-Willy Bautz startede på bogen en del år før han faktisk gjorde manuskriptet færdig.

Bogen er altså skrevet af 2 omgange med en del år imellem. Bortset fra det er det en fantastisk historie med fuld fart over feltet hele vejen igennem. Historien er lidt makaber med salg af organer og tusindvis af Euro involveret, krydret med voldsomme mord ind imellem.

Vores ene hovedperson Michael Bech svæver i voldsom livsfare et par gange igennem bogen, til Angelas store gru. Angela og Michael er dybt forelskede i hinanden så lidt erotik kommer vi ikke udenom. Tidligt i bogen bliver 3 maltrakterede lig fundet og Michael bliver involveret via hans arbejde som journalist.

Kort tid efter skal Angela, som bor i Italien, besøge Michael på en lille ferie. Noget tyder på at de 3 omtalte mord har en eller anden forbindelse til Sicilien, så der går ikke lang tid førend Angela også bliver involveret i mordene, da hun naturligt har en del kendskab til siciliansk kriminalitet.

Det bliver besluttet at Angela sammen med de 2 tyske politibetjente Müller og Schultz skal rejse til Sicilien for at følge det Sicilianske spor på mordefterforskningerne. Michael følger med så han samtidig kan følge op på det journalistiske, tæt på mordefterforskningen.

Michael beslutter sig for at besøge et par flygtningelejre på Sicilien, da noget tyder på, at der muligvis er nogle afrikanere der har solgt deres organer. Der findes blandt andet flygtninge fra Eritrea i nogle af flygtningelejrene. Michael finder en flygtningelejr som ingen rigtig kender til.

Disse flygtninge lever under kummerlige slave-lignende forhold. Det viser sig, ganske rigtigt, at nogle af flygtningene i denne lejr har solgt deres nyrer for 500 Euro. Der er dog nogle af dem, der har meldt sig som organdonorer, der ikke er vendt tilbage til lejren igen.

Michael falder, lidt tilfældigt, over den person der har tilbudt flygtningene at købe deres organer. Michael tilbyder selv at donere sin ene nyre, for at komme helt tæt på de personer der ulovligt opererer, ekstremt velhavende tyskere mod meget store pengebeløb.

”Den sicilianske forbindelse” er en fantastisk spændende krimi med fuld fart på, fra første side. Historien er indviklet, men skrevet i et sprog så man sagtens kan følge handlingen. De mange forskellige tråde flettes dog sammen og når man har vendt sidste side, så er der ingen løse ender.

Mine varmeste anbefalinger til denne skræmmende og velfortalte krimi. ”Den Sicilianske forbindelse” er mit første bekendtskab med forfatteren Hans-Willy Bautz, men absolut ikke det sidste.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Forlaget Mellemgaard

5/6 Roser