Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

JUNI 2019

JUNI MÅNED 2019

Juni 2019

Juni måned på bloggen bød på lidt af hvert. ”Håndtrykket” skrevet af Lisbeth Rex er en lille stærk bog om den tid Lisbeth var igennem under hendes mand Tommys sygdom og død og Lisbeths efterfølgende kamp for at finde tilbage til et nogenlunde normalt liv bagefter.

Den næste anmeldelse var en selvhjælpsbog til kronikere ”Et helt liv med sygdom” skrevet af Birgitte Bentsen. En bog fyldt med værktøjer til det gode og meningsfyldte liv med en kronisk sygdom.

”At se det usete” var månedens første krimi og er en historie om hvad der foregår bag de nedrullede gardiner i et lille landsbysamfund. Forfatteren Christina Larsen er sygeplejerske og har siden 1999 skrevet en række noveller og romaner. ”At se det usete” er produktet af mange års passion for at skrive og den første i en planlagt serie af kriminalromaner om den clairvoyante Marianne Lind. Et ganske udmærket bud på en god ny krimi-serie.

”Glemte kendte” skrevet af Morten Ellemose var månedens helt store grin 😊 Det er et fantastisk morsomt opslagsværk om fiktive kendte. Det er ikke første gang jeg læser litteratur frembragt af samme forfatter og det plejer da også at være garanti for et godt grin.

”Sandheden om Oliver” er skrevet af Klaus Enghvidt Olsen og er en lidt anderledes spændingsroman. Det er en lidt anderledes spændingsroman med et twist af stor kærlighed En af mine absolut topanbefalinger i juni.

Sidste emne på bloggen i juni er en roman med et strejf af fantasy ind over. ”Baronessen” skrevet af Jeanet Kirch. Der er ingen tvivl om, at forfatteren er blevet inspireret af historierne om Narnia af C. S. Lewis. Mine børn var ret vilde med disse bøger i 10-20 års alderen og ”Baronessen” ville de helt sikkert have været lige så vilde med :D

Bloggens næste anmeldelser som jeg er i gang med lige nu, bliver en god gammel kending for mine børn. ”Skammerens datter” skrevet af Lene Kaaberbøl. Det er første gang jeg selv læser en af bøgerne og jeg forstår fuldt ud hvorfor mine piger var vilde med serien.

Den anden er ”Stjålne liv” skrevet af Helle Vincentz. Med ”stjålne liv” er vi tilbage ved min yndlingsgenre spændingsthriller/krimi. En meget lang men også vanvittig spændende historie.

Tilbage står vores 2 nyeste bøger som jeg endnu ikke har læst eller anmeldt. Den første har rigtig mange andre allerede læst og anmeldt for ganske nyligt😊 ”Offer 2117” skrevet af Jussi Adler-Olsen. En længe ventet krimi fra forfatterens hånd. Vi har købt den både som lydbog og fysisk bog. Den glæder jeg mig til at få hørt/læst færdig.

Den anden er egentlig min mands men jeg tænker da at jeg skal læse den på et tidspunkt selvom den som film/serie falder langt udenfor det jeg gerne vil se når jeg slænger mig i ”fifaen” for at slappe af :D Det er en ”Moppedreng” på ikke mindre end 770 sider 😊 Forfatteren er George R. R. Martin og bogen hedder ”Kampen om tronen” bedre kendt som ”Game of thrones”. Om jeg får læst disse 2 i løbet af juli vil vise sig men ellers får jeg sikkert læst en masse ande god litteratur.

Fortsat god sommer

Krimiormen (Og meget andet :D )

"DET SØNDERJYSKE KAFFEBORD"

SKREVET AF

INGE ADRIANSEN

En rigtig god bolle

Anmeldelse:

”Det sønderjyske kaffebord – et tredje sakramente” er en bage bog skrevet af Inge Adriansen og udgivet af Museum Sønderjylland. Vi købte hæftet i 2018 da vi var på efterårsferie på Als. En af vores udflugter gik til Sønderborg slot. En helt fantastisk udflugt.

Her købte vi det lille hæfte på bare 16 sider men de opskrifter der er i bogen, er fantastiske. Selve opskrifterne er hentet fra gamle håndskrevne ”receptsamlinger” på Sønderborg slot og er rettet til så de er lidt mere nutidige.

Vores udgave er udgivet i 2015. Det sønderjyske kaffebord er vel nærmest ”verdensberømt” i Danmark og der findes mange steder i Sønderjylland hvor man kan bestille bord til denne kage-kulinariske oplevelse. Vi valgte dog at køre til den nærmeste bager og bestille kager til vores eget lille kaffebord i sommerhuset.

Det var et rigtig godt alternativ til den noget dyrere udgave på diverse restauranter der også har denne specielle oplevelse på menukortet. Foruden en fin baggrundshistorie om det sønderjyske kage bord så består hæftet selvfølgelig af diverse sønderjysk bagværk…

Men man kan nu sagtens spise dem på Fyn, i Nordjylland eller på Bornholm om det skulle være 😊 Opskrifterne er forholdsvis nemme at gå til og jeg valgte til denne anmeldelse at bage de såkaldte ”Pomle” eller ganske enkelt ”Boller”.

Bollerne blev tidligere brugt som ”Stopkager” for at man ikke skulle spise alt for mange kager fra selve kagebordet. De er utroligt nemme at lave selv for den mere uøvede ”hjemme bager”. Bollerne består kun af mel, smør, gær, kardemomme, mælk, salt og æg.

Altså meget tæt på en traditionel ”fødselsdagsbolle”. I hvert fald minder den meget om de boller jeg plejer at bage når vi her i huset holder fødselsdag 😊 Jeg kan absolut godt anbefale et besøg på Sønderborg slot og at investere i dette lille hyggelige hæfte.

I parantes bemærket så er det meste af slotttet tilgængeligt for gangbesværede.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner.

Krimiormen

6/6 Roser

"BARONESSEN"

SKREVET AF

JEANET KIRCH

"Baronessen" skrevet af Jeanet Kirch

Ungdomsroman fyldt med spænding

Forfatter: Jeanet Kirch

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 12. december 2017

Sider: 252

Genre: Roman

Anmeldt: 27. juni 2019

Om bogen:

I en kælder fyldt med bøger drømmer Reina sig langt væk fra hverdagen og gymnasiets trivialiteter. En dag bliver drømmen til virkelighed, da hun sammen med en flok af sine medstuderende bliver trukket gennem en magisk portal til landet på den anden side.

Her får de muligheden for at udleve deres drømme – eller dø i en arena. Kampen om kongeriget Valdor kan begynde. Baronessen er forfatter Jeanet Kirchs debutroman.

Anmeldelse:

Bogen blev udgivet i 2017 men jeg har først fået udgaven for ganske nyligt. Forrest i bogen skriver forfatteren følgende: ”Til min mor der viste mig Narnia” Det giver temmelig god mening når man har læst bogen da vi er i samme univers som bøgerne om Narnia skrevet af C. S, Lewis.

Nu er jeg jo nok ikke lige i målgruppen for genren fantasy roman som ”Baronessen” hører ind under. Men jeg synes faktisk at den er rigtig godt skrevet og jeg kunne sagtens se at mine børn da de var i de tidlige teenageår ville have kunnet få stor glæde af at læse bogen ligesom de gjorde med ”Løven, heksen og garderobeskabet” og lignende litteratur i samme genre.

Derfor vil jeg i denne anmeldelse prøve at tage udgangspunkt i at bogen er målrettet denne aldersgruppe. ”Baronessen” fører os ind i en verden af eventyr, fantasy, spænding, drama, bedrag og den første spæde forelskelse. Vi møder Prinser, baronessen, krigere, Elver, mennesker, personer der af en blanding af begge og en verden meget ulig den vi kender.

Hovedpersonen Reina går på gymnasiet og er vel nok lidt af en enspænder. I en undervisningstime bliver eleverne sendt ned i biblioteket i gymnasiets kælder. Pludselig bliver biblioteket mørkelagt og Reina finder sammen med klassekammeraterne Peter, Mark, Patrick og Anna en krybekælder som de bliver spærret inde i.

Inden de får set sig om, så bliver de sendt igennem en slags portal og ender i en helt anden verden. En verden som de umiddelbart ikke kan slippe ud af igen. Så starter det virkelige eventyr hvor de mennesker og Elver der er i denne anden verden, tror at Reina er en baronesse som forsvandt mange år tidligere.

Det viser sig at der om kort tid skal finde en kamp afsted i landets Arena hvor Baronessen og hendes hjælpere skal slås imod elverprinsen Loric og hans hjælpere. Snart er vennerne nødt til at træne med sværd, magi og i nærkamp så de kan blive klar til den store kamp i arenaen.

I mellemtiden bliver Reina bortført og får historien om hvordan den oprindelige Baronesse forsvandt under en fest 50 år tidligere. Der er fuld fart på historien fra første til sidste side. Det er absolut en meget velskrevet debutroman med et enkelt sprog.

Man skal dog lige vænne sig til dette med portaler, Elver og mennesker hvis man ikke normalt giver sig i kast med at læse fantasy romaner, hvilket jeg ikke gør. Min vurdering er at hvis man er vild med fantasyromaner så er ”Baronessen” et rigtigt godt nyere bud til et alternativ til historierne om ”Narnia”.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"5:2 KUREN"

SKREVET AF

MICHAEL MOSLEY OG MIMI SPENCER

VEJEN TIL LET FASTE

Om bogen:

Fast i to dage, hvor du kun får 500-600 g kalorier om dagen. Spis som du plejer resten af ugen. Denne moderate måde at faste på er en ny, videnskabeligt baseret, meget enkel spisetrend, som med dokumenteret effekt giver vægttab og et sundere helbred, og som i tilgift har en livsforlængende effekt, hvis man integrerer den i sit liv og ikke bare bruger den som en hurtig kur.

Forfattere til bogen, der har stor international succes og bl.a. ligger nr. 1 på Amazons bestsellerliste, er Michael Mosley, britisk læge og videnskabsjournalist, samt den engelske diætist Mimi Spencer. Det var en oprindeligt BBC-dokumentar om emnet, hvor Michael Mosley brugte sig selv som prøveklud, der satte han på sporet af 5:2 princippet, hvor man ikke bare kan faste sig fra symptomer som diabetes 2 og for højt kolesterol, men også taber i vægt og skærper hjernen.

I denne bog fortæller Mosley og Spencer, hvorfor det kun er nødvendigt at faste to dage om ugen for at opnå den ønskede effekt. Hvad videnskaben siger om, hvorfor det ikke er farligt at faste på denne måde. Hvordan man let passer faste ind i et travlt liv.

Hvordan man håndterer sulten. Og hvor meget mad man faktisk får for 500 kalorier, hvis man tænker sig om. Bogen indeholder praktiske tip til at komme i gang, andre folks beretninger om, hvordan de har oplevet at gå over til denne måde at spise på samt et helt konkret forslag til fastemåltider til en hel måned.

Anmeldelse:

5:2-kuren i korte træk 5:2 er udviklet af den engelske læge og videnskabsjournalist Michael Mosley i 2012. På kuren faster du let to dage om ugen, dvs. at kvinder må få i alt 500 kalorier på fastedage, mens mænd må få i alt 600 kalorier.

De to dage må ikke ligge i forlængelse af hinanden. Du bestemmer selv, hvor mange måltider du fordeler de 500 kalorier på, samt hvilken slags mad du spiser. Mange vælger at spise to måltider og undgå mellemmåltider. Væske kan du drikke, som du ønsker det, bare der ikke er kalorier i.

De resterende fem dage om ugen kan du spise, som du plejer. Der er som udgangspunkt ingen regler for, hvad du må spise disse dage, dog opfordrer mange tilhængere af kuren – bl.a. Louise Bruun – til, at du spiser overvejende sundt i de fem dage.

5:2-kuren lyder nok som en ønskedrøm for alle, der vil tabe sig, men den er god nok: Hvis du delvist faster og holder dig til 500 kalorier to dage om ugen og ellers spiser, som du plejer, taber du dig bedre og lettere end ved en traditionel slankekur.

Fastedagene må ikke ligge efter hinanden. Ugens fem andre dage kan du spise almindeligt. Formålet med kuren er at træne kroppen til at forbrænde fedt ved at gå i såkaldt ketose. Derved skulle du gerne opnå et vægttab. Forfatterne bag bogen og flere ”ernæringseksperter” mener, at kuren kan forebygge blandt andet et forhøjet kolesterol og blodtryk.

Kuren gør det fristende at overspise de 5 af ugens dage, hvor du gerne må spise. Omvendt tvinges du til at ignorere din sult de 2 dage, du faster. Jeg har her valgt at vise et morgenmåltid på 5:2 faste. Når jeg faster så vælger jeg gerne at undlade at spise men så har jeg brugt disse små måltider der er i bogen på mine spisedage så jeg kan undgå at spise for meget.

Det fungerer fint for mig. Man skal dog altid være meget opmærksom på sin krop når man faster. ”5:2 kuren” er en yderst overskuelig bog og meget nem at gå til hvis du overvejer at starte op på at faste let.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"HÅNDTRYKKET"

SKREVET AF

LISBETH REX

"Håndtrykket" skrevet af Lisbeth Rex

SELVHJÆLPSBOG

Forfatter: Lisbeth Rex

Forlag: Skriveforlaget

Udgivet: 16. maj 2019

Sider: 93

Genre: Selvhjælpsbog

Anmeldt: 8. juni 2019

Om bogen:

Håndtrykket er historien om en svær tid i Lisbeths liv. Om år med uro, træthed og sorg, men også historien om at komme på banen igen og nu nyde livet i fulde drag. I oktober 2010 fik Lisbeths mand konstateret uhelbredelig kræft, hvilket vendte op og ned på deres liv.

Hun passede ham hjemme, og han døde i sit hjem i januar 2011. Der fulgte dog nogle hårde år for både Lisbeth og hendes børn, som hun i ord og digte beretter med ærligt hjerte om.

”Præsten kom på hjemmebesøg, forcerede is og sne, og landede på slagbænken sammen med os alle.Han lyttede til søn, datter, mor og hustru til afdøde og spurgte til Tommys liv. Alle blev hørt, og det blev et langt og godt møde og dermed forberedelse til den forestående bisættelse i den lokale kirke. Præsten var et varmt menneske, som jeg fik gode samtaler med efterfølgende.”

Anmeldelse:

”Håndtrykket” Min beretning om at være pårørende og efterladt, er en kort, barsk og gribende fortælling skrevet af Psykolog, hustru og efterladte Lisbeth Rex. Hun mistede sin mand Tommy efter et kort og voldsomt sygdomsforløb. Mon ikke de fleste mennesker kender eller har kendt nogle der er blevet ramt af Cancer, således også undertegnede.

Lisbeth følte et vis nederlag over at have svært ved at takle sin mands sygdomsforløb da hun selv arbejdede som Psykolog og behandler. 35 år nåede hun at være sammen med Tommy så han efterlod selvsagt et stort tomrum både i Lisbeth og deres 2 børns liv.

Lisbeths mand Tommy faldt om med et hjertestop i efteråret 2010 og lå i respirator i en uges tid. Da han vågnede op, fik han indopereret en pacemaker. Efterfølgende blev han ved med at lide af voldsomme mavesmerter.

Efterfølgende undersøgelser viste at han havde cancer. Det viste sig at kemoterapi ikke ville have en effekt. Efter Tommys død var Lisbeth inde i en alvorlig langvarig krise med perioder af sorg, tungsindighed og depression. Stille og roligt lykkedes det Lisbeth, museskridt for museskridt at finde sin egen vej videre i livet.

Det var en mangeårig proces, men stille og roligt fandt hun livslysten og glæden ved at være til igen. Bogen er et forsøg på at skrive sig ud af sorgen og ind i livsglæden igen og vel også for at vise andre at der ER lys for enden af tunnelen.

Jeg kunne personligt godt genkende nogle ting i bogen fra min egen mors sygdomsforløb. Jeg levede ganske vist ikke sammen med hende men var den person der var bindeleddet imellem min mor og behandlersystemet, hjemmeplejen og til sidst plejehjemmet da hun ikke selv kunne formulere sine ønsker.

Jeg var meget tæt på hende i de 6 måneder der gik og var hos hende næsten dagligt. Bogen løste i hvert fald op for nogle tanker hos mig selv som jeg har gået med i de forløbne 2 år der er gået siden. ”Håndtrykket” får mine varmeste anbefalinger hvis du står i en lignende situation og trænger til at ”Høre” at du ikke er alene om at være i sorg.

Citat fra bogens sidste del der afslutter med en del digte som Lisbeth Rex har skrevet efter hun begyndte at finde tilbage til glæden og livet efter sin mand Tommys sygdom og død: Lige pludselig

”Lige pludselig står han her nok Snupper remoten Optager badeværelset Hoster Snorker Er sur Har glemt mælken OG Sidder der i sofaen Smiler Møder mine øjne Stryger mig over ryggen Brummer et eller andet Gør mig opmærksom Og fylder stuen ud med mig Vi er her bare Jeg trækker vejret dybt."

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"ET HELT LIV MED SYGDOM"

SKREVET AF

BIRGITTE BENTSEN

"Et helt liv med sygdom" skrevet af Birgitte Bentsen

AT ACCEPTERE DET VANSKELIGE

Forfatter: Birgitte Bentsen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 19. juni 2019

Sider: 206

Genre: Selvhjælpsbog

Anmeldt: 19. juni 2019

Om bogen:

Selvhjælpsbog til kronikere. En kronisk sygdom er en ubuden gæst, der er trådt ind i dit liv og som er kommet for at blive. Uanset hvad du gør, kan du ikke få den til at forlade dit liv igen. Og det kan være svært at acceptere. Spørgsmålet er, hvordan finder du dig til rette i dit liv sammen med den ubudne gæst?

Med udgangspunkt i ACT (Acceptance and Commitment Therapy) tager psykolog Birgitte Bentsen dig med på en rejse til et meningsfuldt liv. Ved hjælp af enkle øvelser bliver du bedre til at acceptere de svære livsudfordringer, der er forbundet med en kronisk sygdom.

Du bliver opmærksom på de kritiske tanker og svære følelser og lærer at håndtere dem på en anvendelig måde. Du får rettet dit fokus på det, som du værdsætter og får indstillet dit kompas efter den værdifulde retning. Bogen er første skridt på en rejse, hvor du kan leve et frit liv sammen med sygdommen.

Om forfatteren :

Birgitte Bentsen er autoriseret psykolog fra Aalborg Universitet. Birgitte har i sit arbejde koncentreret sig om at forstå, hvorledes vi psykisk bliver påvirket af at være ramt af sygdom, og hvilken betydning den psykiske reaktion har for vores hverdag.

Birgitte er i dag privatpraktiserende psykolog. Hun tilbyder behandling via individuelle- og gruppeforløb. Hun tilbyder desuden supervision og undervisning af psykologer med henblik på autorisation og tværfagligt personale.

Anmeldelse:

Kort fortalt handler bogens om at lære at håndtere sin nuværende situation ved hjælp af ACT. ACT handler om at skabe trivsel, mening og engagement i livet. Via denne bog kan du lære at acceptere at du ikke kan blive som du var før du blev ramt af din kroniske sygdom.

I bund og grund så handler det om at man skal begynde at leve sit liv i stedet for at kæmpe en kamp imod den kroniske sygdom man er blevet ramt af. Det er under alle omstændigheder en kamp man ikke kan vinde. Bogen igennem er der en del gode øvelser man kan lave som kan hjælpe en videre til en accept af den nuværende situation.

Et af rådene i bogen lyder at du skal lytte til dine tanker, men lad være med at lade dine tanker styre hvad du kan og hvordan du har det. Denne øvelse er i sig selv noget der kræver længere tids træning men det kan sagtens læres. Bogen kommer lidt ind på mindfulness da et vigtigt punkt i ACT er at huske at være til stede i nuet.

Et andet vigtigt punkt er dine personlige værdier og hvordan man bærer sig ad med at få dem implementeret i dit nye ændrede liv. Et punkt som jeg personligt i hvert fald mener er meget vigtigt og det der kan give en øget livskvalitet.

Men nu er jeg jo kun ekspert i mit eget liv 😊 Langt væk fra krimigenren men af stor betydning for mig personligt valgte jeg at læse ”Et helt liv med sygdom” selvhjælpsbog til kronikere skrevet af Psykolog Birgitte Bentsen. Både min mand og jeg er kronikere med hver sin sygdom tæt inde på livet.

Vi har accepteret situationen og prøver at få det bedste ud af vores liv med de begrænsninger vi nu har. Det betyder dog ikke at man ikke gerne vil lære noget mere om hvad man selv kan gøre for at få et så godt liv som muligt. Vi kan jo hele tiden trænge til at udvikle os.

Når det så er sagt så fik jeg den tanke efter at have læst bogen at det vel egentlig ikke kun gælder mennesker med kroniske lidelser 😊 Jeg er overbevist om, at rigtig mange mennesker vil kunne have stor glæde af at lære hvad ACT egentlig går ud på.

Jeg ved af personlig erfaring at ACT virker da jeg helt ubevidst har brugt lignende værktøjer igennem det meste af mit voksne liv 😊 Nå men det er jo bare mine helt personlige tanker… Tilbage til selve anmeldelsen af ”Et helt liv med sygdom”.

Det er en helt fantastisk selvhjælpsbog og jeg er overbevist om at den får en fast plads i min reol og vil blive brugt meget flittigt. Mine varmeste anbefalinger til dette letforståelige, fantastiske værktøj til det meningsfulde liv.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"AT SE DET USETE"

SKREVET AF

CHRISTINA LARSEN

"At se det usete" skrevet af Christina Larsen

1. DEL AF EN PLANLAGT SERIE

Forfatter: Christina Larsen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 22. maj 2019

Sider: 213

Genre: Krimi

Anmeldt: 13. juni 2019

Om bogen:

”Den mørkegrå himmel trak sammen om Herrested. Ovenover alting svævede ravnene og holdt øje med den lille by. De ventede tålmodigt.” Den 24-årige Louise Jespersen forsvinder under en løbetur i Ravnholt skoven. Kort efter rystes den lille østfynske by Herrested af en række bizarre mord.

Nyborg Politi og kriminalkommissær Lund må søge hjælp hos Marianne Lind, en ung officer med clairvoyante evner og et særdeles godt kendskab til de små landsbyers hemmeligheder. I sit forsøg på at finde Louise, bliver Marianne hvirvlet ind i de mystiske mord.

"At se det usete" er en historie om hvad der foregår bag de nedrullede gardiner i et lille landsbysamfund. Om forfatteren Christina Larsen er sygeplejerske og har siden 1999 skrevet en række noveller og romaner. At se det usete er produktet af mange års passion for at skrive og den første i en planlagt serie af kriminalromaner om den clairvoyante Marianne Lind.

Anmeldelse:

Den nyuddannede sygeplejerske Louise er på vej på sin daglige løbetur ud i skoven. Hun når ikke langt inden hun bliver indhentet af en mørkklædt skikkelse der overfalder og bedøver hende. Så er bogen godt i gang. ”At se det usete” er en udmærket krimi uden dog at være specielt avanceret og heller ikke særlig indviklet.

Den er skrevet i et fint og enkelt sprog. Det er første bog i en planlagt serie om Marianne Lind og kriminalkommisær Lund fra Nyborg politi. Marianne er egentlig officer i Søværnet men samtidig har hun nogle veludviklede clairvoyante evner som kriminalkommissær Lund benytter sig af når han kører fast i en sag.

Marianne bliver engageret til at finde Louise der er forsvundet efter sin løbetur. Marianne var på besøg hos sin gamle veninde Margaret i Herrested da hun bliver kontaktet af Lund. Allerede her får hun sit første ”Syn”. Hun har dog svært ved at finde ud af hvilken betydning hun skal lægge i synet.

Undervejs i historien sker der endnu et par dødsfald og der er da også et par stykker der bliver overfaldet. Kort sagt…Det er en bog der bestemt ikke står stille i handlingen. Når det så er sagt så var historien, for mig, ret forudsigelig. Men nu er jeg jo også en krimiorm og har læst ufatteligt mange krimier.

Twistet med at hovedpersonen er clairvoyant giver dog en rigtig fin drejning af hele historien, som jeg ikke tidligere har haft meget kontakt med så en vis nytænkning er der da over historien trods alt. Alt i alt en fremragende krimi med et fint plot og en rigtig god start på en serie med en historie der giver rigtig god mening.

Jeg er da spændt på at læse den næste bog i serien 😊

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Krimiormen

4/6 Roser

"SANDHEDEN OM OLIVER"

SKREVET AF

KLAUS ENGHVIDT OLSEN

"Sandheden om Oliver" skrevet af Klaus Enghvidt Olsen

God Spændingsroman

Forfatter: Klaus Enghvidt Olsen

Forlag: Skriveforlaget

Udgivelse: 16. maj 2019

Sider: 311

Genre: Spændingsroman

Anmeldt: 21. juni 2019

Om bogen:

Den forkerte mand på det forkerte tidspunkt på det forkerte sted. Det er sådan, Oliver oplever det, da han ufrivilligt befinder sig på gerningsstedet for et blodigt dobbeltmord. Få timer senere er han forfulgt af både morderne og politiet, og hvis hele ens liv i forvejen er bygget på løgne, er det nærmest umuligt at virke troværdig og få nogen til at tro på sandheden.

Olivers eneste holdepunkt er Katja – kæresten, som han er desperat forelsket i. Så desperat, at han har løjet for at pynte på sit liv. Løgne om ham selv, om hans familie – om alt. Olivers liv forvandles til en panisk flugt – ikke bare fra morderne og politiet, men også fra sit eget liv og det netværk af løgne, han har konstrueret. L

angsomt optrevles mordene omkring ham og sandheden om hele hans liv – alt sammen drevet af hans naive forelskelse og hans behov for anerkendelse. Det går op for Oliver, at sandheden kræver, han må ofre alt for sin elskede.

Anmeldelse:

”Sandheden om Oliver” skrevet af Klaus Enghvidt Olsens er mit 1. bekendtskab med ham som forfatter. Hvis de tidligere bøger er bare halvt så godt skrevet som denne så bliver jeg simpelthen nødt til at læse dem også 😊 Der er spænding fra allerførste side og på intet tidspunkt fornemmede jeg hvor bogen var på vej hen.

Det er helt klart en af de bøger der er mere end svære at slippe igen. Man bliver da som læser nødt til at kende sandheden om Oliver. Olivers liv er fyldt med løgne. For første gang i sit unge liv, 25 år, er han for alvor forelsket. Alle de andre kvinder han har kendt har bare været tidsfordriv…eller noget der ligner.

Men nu har han Katja og spørgsmålet er om forholdet til Katja kan bære hvis Oliver ruller hele sandheden om Oliver op for hende. På den anden side så er der en vis risiko for, at han mister hende hvis han ikke fortæller hende sandheden.

Det er lidt ”Pest eller kolera”. Oliver føler selv at hans liv ikke er en skid værd og slet ikke uden Katja. Pludselig befinder Oliver sig på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt med de helt forkerte mennesker. Derfor bliver kujonen Oliver nu nødt til at vise hvad han virkelig indeholder da han snart er på en vild flugt både fra politiet og en gruppe hensynsløse gangstere.

Under jagten bliver hele Olivers liv og bevæggrunde stille og roligt rullet op for læseren. Et troværdigt og intenst drama der både indeholder spænding og dyb kærlighed. Helt klart en læseoplevelse ud over det sædvanlige med masser af overraskelser og en noget usædvanlig slutning.

Det er faktisk sjældent at jeg har læst en lignende spændingsroman. Mine varmeste anbefalinger til denne hæsblæsende, spændende, farverige, følsomme og rørende historie. Jeg er blæst bagover af en krimi der også indeholder dybe følelser der kan få lidt vand frem i øjenkrogen på læseren.

Helt enkelt så har ”Sandheden om Oliver” alt det som en god og fængende bog skal have.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"STJÅLNE LIV"

SKREVET AF

HELLE VINCENTZ

"Stjålne liv" skrevet af Helle Vincentz

Om bogen:

Reagensglas med befrugtede æg forsvinder fra fertilitetsklinikken MereLiv, hvor Sofie Munk arbejder. Fra en tidligere ansættelse har Sofie erfaring med intern efterforskning, så klinikkens ejer beder hende undersøge, hvad der er sket - og for guds skyld gøre det diskret.

Som særlig rådgiver i Justitsministeriet har Mik Karlsen landet drømmejobbet i magtens forkontor. Han er i gang med at finde en god sag at profilere sin minister på, da der indløber varsel fra politiet om, at man muligvis har fundet en bombe i lufthavnen.

Uden at vide det har Sofie og Mik fat i hver sin ende af samme sag, som snart eskalerer med drab og trusler på livet. Historien viser sig at trække tråde hele vejen til Indien, men også til en godt begravet historie fra fortiden, som stærke kræfter vil gøre alt for at holde skjult.

Stjålne liv er et både skræmmende og realistisk indblik i verdens boomende fertilitetsindustri, samtidig med at den trænger ind i de mørkeste kroge af dansk politik. Bogen er første bind i en ny serie med antropologen Sofie Munk.

Anmeldelse:

Bogen blev udgivet i 2016 og er en af de mange bøger som jeg købte til Bogforum 2018. ”Stjålne liv ” skulle jeg være startet på at læse noget før 😊 Smækfyldt med spænding, intriger og drama. Den ER både skræmmende og yderst realistisk og fører læseren ind på Christiansborgs gange bag kulisserne og ind bag fertilitetsindustrien.

Ved første øjekast består bogen af 2 sideløbende historier der dog hen ad vejen viser sig at mødes og har fangarme viklet ind i hinanden. Sofie Munk er Antropolog og arbejder som forsker i Sundhedsministeriet, midlertidigt på den private fertilitetsklinik MereLiv.

Lederen af virksomheden Mogens Vennebjerg beder hende om hjælp da han opdager at der er forsvundet nogle æg fra klinikken. Kort tid efter sker der et mord. Sofies bror journalisten Lasse har en god ven Mik Karlsen. Mik Karlsen følger vi som en sideløbende historie til Sofies historie.

Mik er tidligere journalist men er nu ansat som særlig rådgiver for Justitsminister Christian Tolstrup. Miks stilling betyder meget for ham og han vil gøre næsten hvad som helst for sin minister. Det går dog snart op for Mik at ministeren holder ting fra sin fortid skjult for Mik.

Disse hemmeligheder gør det yderst vanskeligt for Mik at vejlede justitsministeren. Undervejs går det op for Mik at landets Justitsminister gemmer på nogle ting fra sin fortid der ikke er så heldige for en justitsminister.

Starten af ”Stjålne liv” var en smule forvirrende da det ikke umiddelbart var helt klart hvorfor man havde 2 sideløbende historier, indtil historierne bid for bid flettede sig ind i hinanden. Men hold ud for lige pludselig bliver bogen svær at slippe igen og det hele giver pludselig meget bedre mening.

Det er en vanvittig velskrevet spændingsroman med overraskende momenter hele bogen igennem. Min eneste anke er at den i starten godt kan virke lidt langtrukken. Nu kan man af gode grunde ikke vide hvad der foregår ministre og embedsmænd imelllem men man kan sagtens forestille sig at ”Stjålne liv” giver et yderst realistisk billede af hvordan virkeligheden hænger sammen.

Jeg tøver ikke med at give ”Stjålne liv” mine varmeste anbefalinger som en spændende, aktuel og fantastisk velskrevet spændingsroman.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"GLEMTE KENDTE"

SKREVET AF MORTEN ELLEMOSE

"Glemte kendte" skrevet af Morten Ellemose

Hylende morsomt opslagsværk

Forfatter: Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 5. juni 2019

Sider: 221

Genre: Humor

Anmeldt: 13. juni 2019

Om bogen:

Var Abelone Petrine Sørensen både husholdningslærerinde og troldkvinde? Hvor tit udkom Ugenyt for botanikere? Hvornår var der penispanik på talerstolen i Folketinget? Hvad brugte Georg Julienne sin selvkørende harpunpistol til?

Hvem var redaktør på bladet Skak, Computere, Computerskak og Skakcomputere? Og hvorfor lod Helmuth Trixi som om han var clairvoyant? En del af disse spørgsmål besvares i denne bog, der afdækker glemte kendte. Her er både rariteter, latterkrampe og præmiemeloner.

Og rig lejlighed til at føle sig krænket over al den politiske ukorrekthed.

Anmeldelse:

”Glemte kendte” er et satirisk og vanvittig morsomt opslagsværk. Lad mig sige med det samme at hvis du ofte føler dig krænket og stødt på manchetterne på både egne og andres vegne, så kan du få fuld valuta for pengene i dette værk 😊

Bogen er smækfyldt med politisk ukorrekthed så for nemheds skyld vil jeg anbefale at du lægger al følsomhed til side i et par timer læner dig tilbage og lader latteren runge og bestemme farten. Jeg morede mig kosteligt … og hvis der er noget der er godt for velværet, så er det et godt grin der summer helt ned i maveregionen.

Lad mig give et eksempel fra bogen:

”Ib Andersen (f. 1960): Dansk kørelærer, som havde studiejob på et slagteri. Han fik sin seksuelle debut den 18. oktober 1977, hvor Ib en sen nattetime på slagteriet gjorde sig intimt bekendt med en halv flæskeside og en krukke vaseline. Da skandalen kom frem, måtte slagteriet tilbagekalde et stort parti forloren skildpadde uden yderligere forklaring.”

Bogen er opstillet alfabetisk og det fik mig med et smil til at tænke på kraks blå bog…Med respekt for samme..… vil jeg tillade mig at kalde ”glemte kendte ” for Forfatterskabets orange bog som en bog med alle de glemte kende som vi burde huske lidt mere på i hverdagen og huske humoren.

Orange fordi orange står for Energisk, venlig, legende, glad, humoristisk, selvsikker, optimistisk og opløftende da det lige præcis er de ord der ligger nærmest for når jeg tænker på min oplevelse af at hengive mig til ”glemte kendte”.

Denne bog får den plads i mit hjem som min hedengangne morfar havde til hans årlige udgave af ”Svikmøllen” som er en humoristisk årskavalkade. Bladet udkommer hvert år før jul, som en slags tegneserie. ”Glemte kendte” får plads ved siden af min seng hvor jeg kan hygge mig med et godt grin inden sengetid.

Fordi jeg følte mig fantastisk godt underholdt vil jeg krydre min anmeldelse med endnu en smagsprøve på denne spændende kringlede hjerne der har udtænkt ”Glemte kendte”:

” Zorba The Greek (f. 1956) Lettere nørdet græker, der kan teksten til samtlige afsnit af den amerikanske sæbeopera Glamour. Han optræder med recitationer af udvalgte afsnit på diverse tavernaer i det græske øhav. Zorbas optræden er altid garneret med rigelige mængder Ouzo , og uden det ville publikum næppe blive siddende ret længe.”

Mine varmeste anbefalinger til dette sprogligt farverige og fantastisk morsomme værk. Som der står på forsiden af bogen: Det politisk ukorrekte og krænkende satireværk om glemmebogens berømtheder og andre obskure eksistenser.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser