Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

APRIL 2019

April 2019 på bloggen

April 2019

Om krimiormens blog I APRIL 2019:

April måned startede flyvende med 2 bøger fra Forfatterskabet.dk og tak for det. De 2 bøger jeg fik fra forlaget, var i en noget anden genre end det jeg normalt giver mig i kast med, men nogle gange må man også udvide sin horisont og gudskelov for det 😊

”Fanden” og 39 andre småmorbide, hverdagsmagiske skyggefortællinger skrevet af Karoline Hedegaard Brander bragte mig uventet tilbage til sidst i 1990`erne da min ældste datter var lille og fik en bog af en veninde, hvis mor var bibliotekar. Den var meget i samme stil og ganske interessant læsning 😊

Den anden bog var ”Kærlighedens dilemma” en debut fra en anden blogger, Sanne Stribolt. Dette var også langt fra mit sædvanlige valg. 1. bog af en erotisk trilogi ”Tryllebundet”. Fantastisk velskrevet og udover erotikken tog den også et aktuelt emne op, nemlig stalking.

De næste 3 bøger fik jeg venligst tilsendt fra forlaget Rosinante. ”Det brændende brev” skrevet af Dan T. Sehlberg er en spændende Thriller med et tvist af det overnaturlige og ”findes der mere mellem himmel og jord?” tema.

Dernæst ”Ofrenes offer” en krimi skrevet af Bo Svernström. En ganske fængende makaber historie. ”1793” skrevet af Niklas Natt och Dag. Her var man tilbage i 1793 som titlen også antyder. Tak til Rosinante for disse 3 fantastiske bøger 😊

Jeg glæder mig til at anmelde flere bøger fra forlaget 😊

Som jeg tidligere har nævnt, så er jeg ved siden af at læse en hel masse bøger også ivrig slægtsforsker 😊 Jeg har også tidligere skrevet om at jeg har skrevet en længere artikel om en lille by på Amager hvor jeg er født. 1. del af artiklen blev lavet om til et tidsskrift for lokalhistorisk arkiv og efter at tidsskriftet udkom blev jeg kontaktet af min ene fætter som jeg aldrig har mødt.

Vi mødtes på en cafe og havde et par super hyggelige timer sammen. Det er noget af det som slægtsforskning også kan føre til 😊.

Mit næste bog-projekt blev så at læse en bog der omhandler folkeskolens historie på Amager. ”Skolen i de syv landsbyer” skrevet af Poul Feldvoss i 2004. Denne bog er nok mest interessant for folk der går op i historie, men den kom nu alligevel med på min blog 😊

Mit sidste læse-projekt i april blev en roman som jeg købte på Bogforum sidste år. Jeg har tidligere læst 2 bøger skrevet af Fredrik Backman. ”En mand der hedder Ove” samt ”Britt Marie var her”. Begge 2 ret morsomme og tankevækkende.

Nu var turen så kommet til ”Bjørneby”. En noget anderledes historie end de 2 første men fantastisk velskrevet og med plads til tårer i øjenkrogen. Den gav mig virkelig stof til eftertanke. Hvor ofte glemmer vi mennesker ikke at en historie altid har mindst 2 sider og at den historie vi hører, måske ikke er den eneste og rigtige side af historien 😊

Her på kanten af maj måned er jeg dybt taknemmelig for dem der læser med på min blog og pave-stolt af at der indtil nu har været 1600 visninger af min side på bare 6 måneder 😊

Tak til jer der læser med og tak til forlagene og forfatterne for at jeg får lov til at udvide min horisont. På gensyn og en rigtig dejlig og solrig maj til alle og så håber jeg at det bliver vejr til at sidde udenfor og læse lidt vidunderlig litteratur 😊

Krimiormen

"SKOLEN I DE SYV LANDSBYER"

TÅRNBYS SKOLEHISTORIE 1536-1814

POUL fELDVOSS

"Skolen i de syv landsbyer" skrevet af Poul Feldvoss

Min slægtsforskning

Forfatter: Poul Feldvoss

Forlag: Frydenlund

Udgivet: 2004

Sider: 163

Kategori: Historie

Anmeldt: 27. april 2019

Om bogen:

Tårnby sogn bestod indtil 1895 af syv landsbyer: kirkebyen Tårnby, Kastrup, Maglebylille, Tømmerup, Ullerup, Sundbyvester og Sundbyøster. I alle landsbyerne blev der undervist – I hvert fald fra 1735 – Selvom de endnu ikke alle havde en selvstændig skolebygning.

Med udgangspunkt i en indberetning fra degnen Jochum Halling gennemgår bogen udviklingen i Tårnby Kommunes skolevæsen både før og efter – Fra reformationen 1536 til Den store skoleforordning i 1814. For at underbygge forståelsen af den lokale udvikling fortæller forfatteren sidelbende om de nationale tiltag for at styrke og udbygge ”Skolen” – i hele forløbet som kirkens datter og under konstant kirkelig indflydelse.

Vi møder – på årenes naturlige afstand – datidens skolefolk og gribes af den enkle og nøjsomme levevis og praktiske tilgang til udviklingen, som prægede datidens mennesker – ikke mindst dem, der på den ene eller anden måde var i skolens tjeneste.

Anmeldelse:

Jeg modtog bogen sammen med en del andre bøger der alle omhandler Skolens historie i Tårnby kommune på Amager i forbindelse med at jeg blev engageret som frivillig slægtsforsker af en af arkivarerne på Tårnby Lokalhistoriske arkiv.

Jeg havde lige færdiggjort en artikel på 65 sider omhandlende Tømmerup i Tårnby kommune. Denne artikel bliver splittet op i 3 tidsskrifter. Det 1. tidsskrift blev udgiver i marts måned i år. Den næste del udkommer formodentlig omkring marts 2020 og så må vi se hvornår sidste del udkommer.

Artiklen omhandler årene 1925-1980 i Tømmerup og hvem der boede der. Aktuelt er jeg i gang med at notere Folketællingerne ligeledes for Tømmerup og i det arbejde bruger jeg de omtalte bøger. Folketællingerne går fra 1787 og indtil 1940.

For mig personligt er det ganske morsomt at læse om nogle af de skoler jeg selv eller min ene datter har gået på i Tårnby kommune. Da jeg var 8 år, flyttede min familie til Tårnby hvor vi skulle bo i en stor villa sammen med min mormor og morfar.

De boede i stueetagen og min familie flyttede så ind på 1. salen. Villaen lå på Spicas alle i Tårnby. Spicas alle er en sidevej til Amager Landevej på Tårnby siden. Da vi flyttede ind i 1974, startede jeg i 2. klasse på Løjtegårdsskolen som er beliggende på Løjtegårdsvej i Tårnby.

Samme skole som min mor havde gået på fra hun var 11 år og til hun gik ud af 7. klasse i 1962. Omkring 1977 flyttede vi til Sirgræsvej i Kastrup. Jeg tror det var omkring sommerferien og lige derefter startede jeg på den næsten helt nybyggede Kastrupgårdsskolen der ligger ud til Sirgræsvej.

Her gik jeg indtil 1981. I min optik som ”Amatør-slægtsforsker” så er den sjove del af slægtsforskningen at gå ind bag ved historierne og finde ud af hvordan folk har levet. Derfor er jeg også taknemmelig for, at jeg har fået mulighed for ad denne vej at fordybe mig i skolernes historie da jeg jo samtidig har et vist kendskab til nogle af skolerne.

For nogle år siden blev jeg skilt fra min 1. mand og i den forbindelse kom min yngste datter til at gå i 3. klasse på Skottegårdsskolen i en kortere periode. Derudover havde jeg en nær veninde som barn som gik på Kastrup skole som ligger lige op ad Skottegårdsskolen.

Min vurdering tager selvfølgelig udgangspunkt i at jeg har haft rigtig meget gavn af denne bog i forbindelse med mit frivillige arbejde og min anden store interesse: Slægtsforskning.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner.

Krimiormen

6/6 Roser

"KÆRLIGHEDENS DILEMMA"

TRYLLEBUNDET 1

SKREVET AF

SANNE STRIBOLT

"Kærlighedens dilemma" skrevet af Sanne Stribolt

Erotik

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Sanne Stribolt

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 5. december 2018

Sider: 351

Kategori: Erotisk Trilogi

Anmeldt: 11. april 2019

Om bogen:

Tims hænder kører ned over min krop, mens han hvisker til mig. ”Melanie, vil du ikke nok komme tilbage til mig? Jeg savner dig voldsomt.” Han stønner mig ind i øret og kysser mig i nakken. Det er ubehageligt, og hans hænder holder mig fast, så jeg ikke kan bevæge mig.

Melanie er kontorassistent og arbejder i en it-virksomhed, hvor den 33-årige Andreas Guldhammer Kristensen er ny direktør. Han er tidligere bankchef i USA og drages hurtigt af Melanies smukke ydre. Snart må Andreas ikke blot kæmpe for hendes kærlighed, men også redde Melanie fra en ekskæreste, der brutalt stalker hende.

Kærlighedens dilemma foregår i grænselandet mellem kærlighed og erotisk besættelse. Bogen er første bind i den erotiske trilogi Tryllebundet.

Om forfatteren:

Sanne Stribolt (f. 1987) bor i Midtjylland med sin kæreste og er boganmelder med egen blog. ”Kærlighedens dilemma” er hendes debut som forfatter.

Anmeldelse:

Lad mig sige det med det samme…Det er ikke normalt en genre som jeg giver mig i kast med. Jeg har ikke læst ”Fifty shades of Grey” men set den første film. Men mine voksne døtre (19 og 26 år) har læst bøgerne. Umiddelbart vil jeg vurdere at ”Kærlighedens dilemma” er lidt i samme kategori som disse bøger.

Jeg vil i hvert fald lade denne første bog gå videre til mine døtre så de kan læse den. Bogens kapitler er skiftevis set ud fra Andreas og Melanies synspunkter og det synes jeg fungerer rigtig godt. Sproget er supergodt og den erotiske del synes jeg er virkelig godt beskrevet og i en passende mængde.

Derudover så er der også en ”Stalker-del” som jeg synes er så godt beskrevet at jeg nærmest kunne føle Melanies angst. Starten af bogen synes jeg er lidt forvirrende og jeg mangler forklaring på det der sker i de første par kapitler. Melanie er flyttet fra sin tidligere kæreste Tim men gang på gang finder han hende og prøver at true hende til at komme tilbage til ham.

Hvorfor hun gentagne gange åbner døren for ham når han opsøger hende er mig en gåde. Andreas er netop blevet ansat som direktør i den IT-virksomhed hvor Melanie er ansat og ret hurtigt bliver de voldsomt tiltrukket af hinanden og indleder snart et meget intenst forhold.

Gentagne gange hører man om en gård og en gruppe mænd der mødes på denne gård. Det går aldrig rigtigt op for mig om denne gruppe mænd er en hemmelig loge, men det gætter jeg på, at det er. Andreas bliver valgt som næstformand for denne gruppe mænd.

Hvad der undrer mig rigtig meget og som jeg ikke synes at man får en forklaring på er at Melanie og Tim åbenbart også har været på denne gård sammen da de var kærester. Jeg synes at bogen mangler en færdig slutning, men da denne bog er den 1. ud af en trilogi så går jeg ud fra at handlingen fortsætter i bog nr. 2.

For mig var det i hvert fald en lidt utilfredsstillende slutning. Alt i alt var det dog en bog der var svær at slippe og det var virkelig en god historie langt hen ad vejen. Fantastisk godt skrevet af en debutant. Noget siger mig at jeg nok bliver nødt til at læse den næste bog i serien når den udkommer i håb om at historien ikke bare sluttede med den sidste sætning i denne 1. bog.

Vurdering: 3 ud af 6 stjerner

Krimiormen

3/6 Roser

"FANDEN"

OG 39 ANDRE SMÅMORBIDE, HVERDAGSMAGISKE

SKYGGEFORTÆLLINGER

SKREVET AF

KAROLINE HEDEGAARD BRANDER

"Fanden" skrevet af Karoline Hedegaard Brander

Novellesamling

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Karoline Hedegaard Brander

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 29. marts 2019

Sider: 184

Kategori: Noveller

Anmeldt: 7. april 2019

Om bogen:

”Hun var rullet forholdsvist stramt af tapet at være. Muligvis fordi der var gået så mange år, inden hun fandt ud af, det var tapet, hun i virkeligheden var.”

Fanden og 39 andre hverdagsmagiske, småmorbide skyggefortællinger er et sprogligt sprudlende og humoristisk tidsbillede, hvor forfatterens litterære mikroskop sætter fokus på menneskets skyggefulde facetter. Læserne vil kunne genkende sig selv i hudløsheden, gyset, latterligheden, sorgen, vreden og selvdestruktionen.

Når hverdagen æder tiden og det allermest efterstræbte bliver ved med at flytte sig. Når livet gør så ondt, at man nærmest bader i lort, eller reptilhjernen går i frigear, så handlinger og tale bliver grotesk. Når man en dag opdager, man er blevet så firkantet, at det mest praktiske er at købe kiste og urne med det samme.

Forfatteren

Karoline Hedegaard Brander (f. 1973) er født i Nordsjælland, men bor nu på en vindblæst bakketop i Nordjylland efter en årrække at have boet med sin familie i Asien og Afrika.

Anmeldelse:

"Fanden" er en samling af små noveller og lad mig sige med det samme at det er en genre langt udenfor det jeg normalt giver mig i kast med. En gang imellem er det bare rart at læse noget andet end det man plejer 😉 Jeg blev hurtigt fanget af det sprudlende og farverige sprog og de morbide fortællinger.

En del af historierne kunne jeg sågar relatere til i overført betydning. En del handlede om hvor overfladisk det moderne menneske kan være, hvordan de fleste stresser rundt og glemmer bare at være til stede i nuet og huske sig selv undervejs i hverdagens jungle og travlhed.

Citat fra bogen:

”Som ung kvinde, med hjertet udenpå tøjet og lige til at plukke, bar fødderne hende kærligt, hver gang hun døde af hjertesorg. Selv da hendes bryst blev sprættet op, og fanden selv åd hjertet med blodet løbende ned ad hagen, løftede de hende videre. Død var hun længe. Dengang.”

Nu er jeg mest optaget af lange historier med gennemgående handlinger der hænger sammen fra start til slut så de sidste sider blev lidt tunge for mig og føltes lidt som gentagelser. Nogle af historierne mindede mig en del om en bog som jeg læste for min datter da hun var lille.

En bog hvori der blandt andet var en historie om en mor der havde svært ved at skaffe penge til mad til sine børn og derfor begyndte at lave mad af sin egen krop. Min datter elskede de historier 😊 og jeg brød mig ikke om at læse dem for hende 😉

Tilbage til den aktuelle bog. Jeg var bestemt begejstret for det fantastiske farverige sprog og de skønne beskrivelser iblandet en god portion humor. Der er masser af metaforer som man sagtens kan relatere til i sin egen travle hverdag som for eksempel kvinden der bliver kørt over af en damptromle og bare ligger der midt på vejen mast flad som en pandekage.

Ingen lægger mærke til hende og bilerne kører bare over hende uden at se at hun ligger der. Kun et par børn ser hende og spytter og håner hende. Normalt læser jeg nogenlunde hurtigt men denne bog "tvang" mig til at stoppe op temmelig ofte og tænke lidt nærmere over teksten...

Yderst forfriskende, trods alt. Det er nok ikke en bog som jeg vil vende tilbage til men dog alt i alt tankevækkende læsning og er man til lettere morbide historier med et strejf af humor så vil jeg da ikke tøve med at anbefale at man læser "Fanden".

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Krimiormen

4/6 Roser

"BJØRNEBY"

SKREVET AF

FREDRIK BACKMAN

"Bjørneby" skrevet af Fredrik Backman

Om bogen:

Peter er flyttet hjem for at støtte sin lokale ishockeyklub efter at have lykkedes med en karriere som professionel ishockeyspiller. Mira står over for valget mellem en advokatkarriere og et stille og roligt liv som hustru og mor. De bor i samme by.

Bjørneby. Bjørneby er første roman ud af to om en lille by med store drømme. Det er en fortælling om femtenårige pigers ubrydelige venskaber og syttenårige drenge, der spiller ishockey med byens stolthed på skuldrene. Om sport, lidenskab, familiens bånd og holdånd, men også om hvor let et helt samfund kan vende det blinde øje til, når katastrofen slår ned, og hvor langt vi er villige til at gå for vores børn i kærlighedens navn.

Bjørneby er den første roman ud af to om en lille by med store drømme. Bind 2 udkom i 2018.

Anmeldelse:

Bjørneby er lidt af en soveby hvis man overhovedet kan kalde det en by. Den ligger ude midt i naturen. Det eneste byen har er en ishockey-klub. Det er så til gengæld det vigtigste i ”Bjørneby”. Holdsport handler om samarbejde, venskab, loyalitet.

Det er holdet, det drejer sig om, ikke den enkelte spiller, hedder det i Fredrik Backmans bog om ”Bjørneby”. Intet andet betyder noget end sporten. Efter at Junior holdet har vundet en vigtig kamp så skal de unge spillere feste sammen med de andre unge i byen.

Men noget går helt galt. Efter festen er alting forandret og ingenting bliver som før. Citat fra bogen: ”Der er forbandet få ting i livet, som er sværere at erkende om en selv, end at man er en hykler.” ”Bjørneby” er den 4. bog af Fredrik Backman.

Jeg har tidligere læst både ”En mand der hedder Ove” og Britt Marie var her” og i forhold til disse 2 er ”Bjørneby” meget anderledes. Det bliver historien dog ikke ringere af. Den første halvdel af bogen var lidt sløv måske fordi jeg intet kendskab har til ishockey.

Jeg har ganske vist helt tilbage i 80`erne set et par kampe dengang Rødovre Mighty Bulls var helt på toppen og cremen af sporten 😊. Men det er omtrent alt hvad jeg kender til sporten. Men så nåede jeg ca. halvvejs igennem bogen og så kunne jeg ikke stoppe igen.

Derfra læste jeg med flere tårer i øjnene end jeg ellers er vant til 😊 Tårer af latter, vrede, frustration og ikke mindst fordi jeg både blev ramt og rørt. Historien er ganske enkelt meget overbevisende fortalt hvis man ser lidt bort fra det lidt ”Ishockey-tekniske”.

Men det er jo nok bare fordi jeg er en novice ud i Ishockeyens verden. Fredrik Backman skriver ufatteligt smukt, morsomt og ikke mindst menneskeklogt. Jeg var begejstret for de første bøger fra hans hånd og denne her med dens mere alvorlige historie er virkelig en bog der sætter tanker i gang hos mig.

Set ovenfra hvad er mod og hykleri. Hvad er rigtigt og forkert og hvem kan man stole på når det virkelig gælder? Er verden virkelig kun sort eller hvid…Det er virkelig en historie som rammer mig ud i de yderste nervespidser 😊

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner.

Krimiormen

5/6 Roser

"DET BRÆNDENDE BREV"

SKREVET AF

DAN T. SEHLBERG

"Det brændende brev" skrevet af Dan T. Sehlberg

"Det brændende brev"

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Dan T. Sehlberg

Forlag: Rosinante

Udgivet: 1. marts 2019

Sider: 359

Kategori: Thriller

Anmeldt: 14. april 2019

Forlaget skriver:

En tempofyldt, gribende og intens thriller der leger med vores fundamentale frygt for katastrofer og et, i denne sammenhæng, uhyggeligt spørgsmål: om der er mere mellem himmel og jord? Det brændende brev er en fortælling om Niklas, hvis verden ødelægges, da han mister sin kone i et flystyrt.

Han bliver hjemsøgt af tanken om, at hans kone må have skrevet et brev til ham i minutterne før sin meningsløse død, og beslutter at jagte disse sidste ord. Besat, søvnløs og desperat efter information fører den sorgramte Niklas’ mere og mere dumdristige søgen efter et efterladt brev ham dybt ind i en gådefuld kriminel underverden.

Her er flystyrt almindelige og folks sidste efterladte ord, de 'brændte breve', bortauktioneres på et makabert sort marked. Da det går op for Niklas, at mystiske dødsfald omkring ham peger mod en mørkere sandhed, er det for sent at vende om.

Anmeldelse:

Forlæggeren Niklas Fors og hans kone Evas forhold er inde i en dyb krise som de har svært ved at se en vej ud af. De har mistet deres ufødte søn og er dybt ulykkelige over tabet. Eva beslutter sig for at tage på et Yoga Resort i Indien for at få sin sorg bearbejdet og komme lidt væk så hun kan blive lidt alene med sine tanker.

Evas fly styrter ned og Niklas verden synker i grus. I forvejen har Niklas et alkoholproblem grænsende til decideret alkoholisme. Hans alkoholforbrug eskalerer voldsomt i hans dybe sorg over tabet af Eva. Niklas finder ud af at der findes nogle brændende breve som er breve som folk i deres sidste minutter skriver til deres pårørende som en slags afskedsbreve.

Niklas får overbevist sig selv om, at Eva MÅ have skrevet et afskedsbrev til ham og han går nu på jagt efter brevet. En jagt der fører ham langt omkring. På sin rejse møder han nogle ubehagelige mennesker og i kølvandet på jagten følger en del dødsfald.

Rejsen fører ham til Norge og Schweiz og derfra videre til Sydindien hvor flyet styrtede ned. Derfra går turen videre med et tog til Milano hvor han stiger af i byen Como og indlogerer sig på et hotel. Inden han tager tilbage til Sverige så når han lige en tur til Sao Paolo i Brasilien.

”Det brændende brev” har en meget overraskende slutning som man nok ikke lige havde set komme. Det er første gang at jeg stifter bekendtskab med Dan T. Sehlberg og hans forfatterskab men absolut ikke sidste. ”Det brændende brev” er utrolig velskrevet og indeholder spænding fra første til sidste side.

Man kan virkelig føle i sit inderste hvad Niklas må gå igennem. Jeg må tilstå at jeg ikke er den store tilhænger af overnaturlige forklaringer og det er da også det der trækker en smule ned i min vurdering. Men man kommer ikke udenom at Dan T. Sehlberg er en eminent fortæller.

I ”Det brændende brev” er der en undertone af noget overnaturligt, alkoholisme, pillemisbrug og måske lidt religiøst vanvid men det hænger godt sammen med resten af historien og falder helt naturligt ind i sammenhængen.

Måske eksisterer det overnaturlige eller…hvem ved måske er det bare noget der sker når man overdoserer sin medicin er alkoholiker eller er ved at gå i stykker indeni af sorg. Jeg kan absolut godt give mine varmeste anbefalinger til at læse ”Det brændende brev”.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"OFRENES OFFER"

SKREVET AF

BO SVERNSTRÖM

"Ofrenes offer" skrevet af Bo Svernstrom

"Ofrenes offer"

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Bo Svernström

Forlag: Rosinante

Udgivet: 29. marts 2018

Sider: 450

Kategori: Krimi

Anmeldt: 19. april 2019

Om bogen:

En nøgen mand findes brutalt myrdet og mishandlet i en lade lidt uden for Stockholm. Men da politiet ankommer, gør de en makaber opdagelse: Manden er stadig i live. Kriminalkommissær Carl Edson og hans team sættes på sagen, og journalisten Alexandra Bengtsson fra Aftonbladet er den første, der skriver om sagen i medierne.

Manden viser sig at være en berygtet kriminel med mange fjender. Da flere brutale og tilsyneladende tilfældige mord sker, forsøger politiet desperat at finde et mønster. Men det, der først ligner et opgør i den kriminelle underverden, viser sig at være langt mere kompliceret, og Carl Edson og Alexandra Bengtsson drages længere og længere ind i den betændte sag, hvor intet er, som de troede.

Ofrenes offer er første bind i serien om Carl Edson og hans team.

Anmeldelse:

”Ofrenes offer” er delt i 3 dele. 1. del starter lige på og hårdt. En mand findes hængt op i en lade med søm fra en sømpistol igennem hænder og fødder. Kriminalkommissær Carl Edson og kriminaltekniker Lars-Erik Wallqvist bliver tilkaldt for at skulle undersøge liget.

Pludselig viser det sig at manden slet ikke er død. Manden er blevet tortureret og har fået skåret tungen, fingrene og genitalierne af. Efterfølgende dukker der 5 yderligere lig op alle sammen tortureret og dræbt på diverse bestialske måder.

Umiddelbart ser det ikke ud til at der er en fællesnævner på ofrene bortset fra at de fleste har tilknytning til det kriminelle miljø i større eller mindre grad. Journalisten Alexandra Bengtson får til opgave at skrive om mordene. Sideløbende følger man morderens tanker umiddelbart før den næste forbrydelse.

Efter det 1. mord får en Dommer, en advokat og en anklager tilsendt de afskårne lemmer fra det første offer. Ja…jeg siger det bare 😊 Det er en voldsomt bestialsk krimi. Alexandra mødes med en anonym person der er involveret i opklaringen af sagen der giver hende oplysninger som ingen andre end politiet og morderen kan kende til.

Er mordene planlagte eller er det fuldstændig tilfældigt hvem morderen går efter? Pludselig tager bogen en meget uventet drejning som jeg aldrig havde set komme og 2. del begynder. Jeg er fuldstændig blæst bagover af denne debut.

Den er eminent skrevet, fyldt med spænding fra start til slut…og aldrig havde jeg ventet den afslutning af bogen som forfatteren har fået skruet sammen. Jeg følte mig virkelig godt underholdt. Man skal gøre sig klart at man får serveret nogle bestialske mord og ind imellem ligefrem ulækre detaljer men er man til den slags så vil man helt sikkert…ligesom jeg…være rigtig godt underholdt specielt i 2 og 3 del af bogen.

Jeg har læst ufatteligt mange krimier af etablerede og populære forfattere og så er det virkelig forfriskende at få lov til, at læse en krimi af en debutant der præcis ved hvordan man fastholder læseren. Jeg bøjer mig i støvet og venter med længsel på mere fra Bo Svernström.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"1793"

SKREVET AF

NIKLAS NATT OCH DAG

"1793" Skrevet af Nicklas Natt Och Dag

1793

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Niklas Natt Och Dag

Forlag: Rosinante

Udgivet: 5. april 2019

Sider: 496

Kategori: Krimi

Anmeldt: 19. april 2019

Om bogen:

Stockholm 1793. Der er nu gået mere end et år, siden kong Gustav III’s død. Friherre Gustaf Adolf Reuterholm har reelt overtaget regeringsmagten og holder landet i et jerngreb. Den gamle konges død har efterladt et magttomrum.

Ingen stoler længere på nogen, og overalt trives mistro og paranoia. Da man finder et mishandlet lig i en ildelugtende sø på Södermalm, hvor byens værste affald ender - et lig uden arme og ben og kroppen skamferet til ukendelighed - indvilger den tidligere anklager Cecil Winge i at hjælpe politiet en sidste gang.

Tiden er knap, for Cecil Winge er hårdt ramt tuberkulose, og vinteren er på vej, den værste i ti år. Han får uventet hjælp af den enorme, enarmede soldat, der bugserede liget ud af vandet. Men snart er de fanget i et spind af mørke hemmeligheder og afskyvækkende ondskab, med tråde helt op til samfundets øverste spidser.

Anmeldelse:

Mickel Cardell bjærger et lig op fra søen. Et lig uden arme, ben, øjne og tunge. Cardell har mistet sin ene underarm under krigen få år tidligere og har fået lavet en arm af træ som erstatning for sin mistede legemsdel. Cordell slår sig sammen med den tuberkulose-syge tidligere anklager Cecil Winge om at opklare mordet på den ukendte mand.

Bogen er delt op i 4 dele og er Niklas Natt Och Dags debut. Historien er virkelig velskrevet, med et meget levende sprog. Dog synes jeg at 1 del bliver lidt langtrukken. Men fortvivl ikke. Resten af bogen skøjtede jeg nærmest igennem fordi resten af bogen virkelig fik mig lyst til bare at ville vide hvor historien nu førte mig hen.

Efter min mening er det et virkelig fint tvist at en del af personerne faktisk har levet omkring 1793 og det er tydeligt at fornemme at forfatteren har gjort rigtigt meget ud af at researche meget omhyggeligt. Nu er det ret sjældent at jeg giver mig i kast med bøger der omhandler 17-1800-tallet derfor var der en hel del ord der var ret ukendte for mig og det var lidt ærgerligt. Citat:

”Der er ikke nogen lavsskrå, der foreskriver regler for bærerne, og de bærestole som man så alle vegne, dengang han var dreng, er enten røget til vejrs gennem skorstensrøret eller er blevet opkøbt af bønhase, der har slået sig ned på gadehjørnerne og venter på kunder.”

Jeg fandt ud af at Lavsskrå er Lavsartikler (også kaldet lavsskrå) er lavets regelsæt. Det vil altså sige regler for de personer der var bærere af datidens bærestole.

Bønhase var egentlig en der ikke er udlært i sit fag men som alligevel arbejder inden for faget.

Ingen af disse 2 udtryk har jeg hørt før på trods af, at jeg faktisk er meget ivrig slægtsforsker ved siden af min store interesse for bøger. Det er som sagt lidt ærgerligt at jeg var nødt til at stoppe med at læse for at finde ud af nogle ords betydning.

Men bortset fra denne lille anke er jeg da overordnet set ret så begejstret for ”1793”. Men det trækker desværre en smule ned i min vurdering. Bortset fra det så får bogen mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser