Krimiormen

en blog om mine læseeventyr og lidt andet godt 😁

FEBRUAR 2019

Februar 2019 på bloggen

Februar er slut og månedens bøger bestod både af lidt Livsstil, erindringer og en hel del krimier fra de 3 forlag som jeg er tilknyttet som helt almindelig læser og anmelder. Tak til Forfatterskabet.dk, EgoLibris og Skriveforlaget for de mange dejlige bøger.

Udover disse bøger har jeg også anmeldt en del af de bøger som jeg i forvejen er den glade ejer af. Min blog har rundet 700 visninger, hvilket jeg er meget taknemmelig for.

Som rosinen i pølseenden er den forholdsvis store artikel som jeg har været medforfatter til blevet færdig og D. 7. marts bliver tidsskriftet "Glemmer du" med artiklen udgivet. Det er et arbejde som jeg har samarbejdet med Tårnby Lokalhistoriske arkivs arkivar Lone om.

Et virkeligt spændende stykke arbejde som jeg håber, at der bliver meget mere af i fremtiden. Artiklen skrev jeg i forbindelse med at jeg slægtsforskede og fandt ud af, at ingen havde beskrevet nogle husvildeboliger der lå i Tømmerup på Amager i perioden 1925-1979.

Derfor besluttede jeg mig for, at beskrive området og nogle af de beboere der havde boet der i ca. 1960-1975. I 2020 kommer der endnu et tidsskrift omhandlende årene fra 1925-1960 et arbejde jeg ser meget frem til. Som en "konsekvens" af dette projekt har jeg efterfølgende sagt ja til at blive frivillig slægtsforsker for arkivet.

Et samarbejde som jeg ser meget frem til. Men der skal nu nok blive masser af overskud til at læse og anmelde endnu flere bøger fremover.

"HARALD BLÅTAND"

SKREVET AF

PER STRAARUP SØNDERGAARD

"Harald Blåtand" skrevet af Per Straarup Søndergaard

Børnebog

Anmeldelse:

Egentlig er bogen en fagbog for børn i 2-4 klasse. Den er skrevet i et enkelt sprog og med både skrønerne om Harald Blåtand beskrevet og med de historiske fakta som man er helt sikker på er rigtige. Jeg er sikker på at de børn der gæster vores hjem i 8-10 års alderen vil have stor glæde af at læse i bogen og mon ikke de selv vil kunne læse den.

Særligt da bogens kapitler kun er på ca. 2 sider. Den kommer godt rundt om både hvordan man levede, spiste og drog i krig omkring år 1000. Harald levede fra ca. 930-986. Bogen beskriver Jelling stenene, vikingerne og om sagaerne om, at Harald gjorde danskerne kristne.

Bogen slutter med anbefalinger af bøger og museer hvor man kan finde ud af mere om Harald Blåtand.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"STENALDEREN"

SKREVET AF

PER STRAARUP SØNDERGAARD

"Stenalderen" skrevet af Per Straarup Søndergaard

Børnebog

Om bogen:

For 15.000 år siden var Danmark dækket af is. Men så blev det varmere. Isen smeltede, og der kom liv. Planter, dyr og mennesker. Sådan startede stenalderen. Læs meget mere om det i denne bog. Maxi er en serie af letlæste fagbøger til børn i 2.-4. klasse.

Bøgerne er bygget op som klassiske fagbøger og er velegnede til faglig læsning. “Stenalderen” kan også bruges som supplement til historieundervisningen.

Om Per Straarup Søndergaard:

Per Straarup Søndergaard er oprindeligt uddannet lærer og uddannelses- og erhvervsvejleder, men har arbejdet selvstændigt som forfatter siden 1998. Pers bibliografi indeholder omkring 200 bøger, og han har ligeledes oversat bøger fra engelsk, tysk og norsk.

Per har skrevet mange forskellige typer bøger, der temamæssigt spænder fra letlæsningsbøger om fodbold til fagbøger om aktuelle ungdomsproblematikker såsom spiseforstyrrelser, angst og depression. Ved siden af sit forfatterskab er Per initiativtager og indehaver af kursus- og konferencevirksomheden Generator, der ligeledes beskæftiger sig med pædagogik, psykologi og ungdomskultur.

Derudover er Per redaktør og direktør for Straarup & Co.

Anmeldelse:

Bogen gennemgår stenalderen meget grundigt på trods af at bogen kun er på 32 sider. Men jeg synes faktisk at den når godt omkring rigtig mange emner. Virkelig en bedrift når nu der ikke er flere sider at arbejde med. Det er en bog som jeg vil mene er yderst velegnet til børn på 8-10 år og så nem at læse, at et historieinteresseret barn sagtens ville kunne læse den på egen hånd.

Det er egentlig en undervisningsbog men i vores hjem vil vi bruge den som let-læsning til børn der kommer i vores hjem. Den gennemgår jæger-kulturen i starten af stenalderen og hvordan man brugte sten. Man får fortalt hvordan folk levede og hvordan landskabet ændrede sig.

Danmark så ikke ud som det gør i dag. Man kan også læse om hvilke redskaber man brugte og hvad de var lavet af ligesom man også kan læse hvordan de første bønder kom til landet. Bogen fortæller historien kort og kontant helt frem til bronzealderen.

Sidst i bogen er der en lille liste over hvor man kan få mere at vide både i bøger og på museer. Jeg er virkelig imponeret over alle de emner bogen når at beskrive på trods af de meget få sider og jeg er sikker på, at den bliver et hit hos de historieinteresserede børn i familien.

Mine bedste anbefalinger hvis man vil vide lidt men godt om Stenalderen.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen.

6/6 Roser

"SÅDAN FÅR DU OLE HENRIKSENS HJERNE"

SKREVET AF

OLE JUNCKER

"Sådan får du Ole Henriksens hjerne" skrevet af Ole Juncker

Om bogen:

Denne bog guider dig til, hvordan du med neurovidenskabens hjælp på to måneder kan få en gladere hjerne - ligesom det lykkedes for bogens forfatter. Ole Henriksen er kendt for sit sprudlende, positive humør. Det humør har pessimisten og tv-produceren Ole Juncker, der står bag Ole Henriksen-programmerne på TV2, altid været misundelig på.

Derfor tager han Ole Henriksen under armen og besøger en lang række videnskabsfolk, der skal give ham svaret på, hvordan han på to måneder kan få en hjerne, der er lige så glad i låget som Ole Henriksens. Med hjerneskanninger, adfærdseksperter, gentest og meget mere kommer vi tættere på Ole Henriksens opskrift på lykke end nogensinde før.

Projektet blev også dokumenteret på TV 2 i ´Jeg vil være Ole Henriksen´. Vurdering: Ole Henriksen valgte som ung bevidst at leve et lykkeligt liv. Kan man det ? Ole Juncker er pessimistisk omkring om man bevidst kan vælge ikke kun at leve lykkeligt men også bevidst at se positivt på tilværelsen hver eneste dag i hele sit liv, uanset hvad livet udsætter én for.

Ole Juncker mener ikke selv, at han er født lykkelig og positiv så nu vil han undersøge om det er muligt, at ændre sin tilgang til livet helt bevidst. Ole Juncker er journalist men han nøjes ikke bare med, at bruge sin egen faglige ekspertise til, at finde ud af hvorfor Ole Henriksen er som han er.

Han tager videnskaben med ind over sine undersøgelser for at finde ud af om Ole Henriksens hjerne simpelthen bare er skruet anderledes sammen eller om Ole Juncker selv faktisk bevidst kan ændre sin hjerne til at tænke anderledes.

De starter med, at få undersøgt deres ”Lykke-niveau” og ja det kan man faktisk godt måle. Dette inkluderer blandt andet en hjerneskanning. Man kan faktisk godt se på en skanning af hjernen hvordan man har det psykisk. Ole Juncker nøjes dog ikke med at undersøge psyken.

Næste punkt var at prøve om det ydre kan ændre på følelsen af lykke. Er lykken en farvestrålende skjorte? Dernæst var det kosten og den daglige motion der fik en tur. Så kører det ellers derudaf. Det er en meget interessant bog og skrevet på en sjov og underholdende måde uden de store indviklede faglige udtryk.

Jeg følte mig rigtig godt underholdt og lærte en masse om hvad man faktisk selv kan gøre for at ændre sin indstilling til tilværelsen. Det er jo nok ingen overraskelse, at Ole Henriksen er ”my kind of human being” :D

6 ud af 6 stjerner Krimiormen

6/6 Roser

"GØR MINDRE END DU PLEJER"

SKREVET AF

NICKOLAI DAMGAARD

"Gør mindre end du plejer" skrevet af Nickolai Damgaard

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Nickolai Damgaard

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 2019

Sider: 139

Kategori: Livsstil

Anmeldt: 14.02.2019

Om bogen:

Der er noget galt i Danmark. Vi danskere er bogstaveligt talt ved at spise os selv ihjel. Mere end halvdelen af befolkningen er overvægtige, og der er store stigninger i mange livsstilssygdomme. Nickolai Damgaard er ekspert i fordøjelse og faste og har arbejdet med hundredvis af klienter både private, virksomheder og professionelle atleter.

Gennem sit mangeårige virke med livsstil og motivation har Nickolai oplevet energi som den altafgørende faktor for succes. Desværre mangler alt for mange mennesker viden om, hvordan man opnår mere energi gennem periodisk faste.

I bogen Gør mindre end du plejer fortæller Nickolai hvordan man med simple midler kan opnå fantastiske resultater. Periodisk faste kan være med til at skabe mere energi og forebygge eller bekæmpe livsstilssygdomme. Flere studier tyder på, at periodisk faste tilmed kan have en positiv effekt på en række neurodegenerative tilstande.

Denne bog er en del af Nickolais mission om at aflive de mange myter om faste og hjælpe dig til at blive den bedste udgave af dig selv. Gør mindre end du plejer – og opnå fantastiske resultater!

Om forfatteren:

Nickolai Damgaard er ekspert i fordøjelse og faste og har holdt en lang række foredrag og workshops om emnet. Han har rådgivet hundredvis af klienter, både high performance sportsatleter og helt almindelige mennesker, som ønsker et sundere liv, mere energi og mindre sygdom.

Anmeldelse:

Citat fra bogen:

"At faste er det samme som at rense din bilmotor og skifte gamle dele ud, så din motor kan køre bedre og længere"

Forordet til denne livsstils-bog, som jeg vælger at betegne den er skrevet af Maria Pinderup Langbak som Nickolai Damgaard samarbejder en del med. Maria pointerer, at Faste kan give ro til fordøjelsen. Bogen indledes med, at Nickolai Damgaard fortæller lidt om baggrunden for, at han fik den livsstil som han har i dag.

Nickolais liv var nede i en bakkedal med langvarig depression og konkurs og lagde vel egentlig grunden til det liv som han lever i dag. Bogen er delt op i 3 dele. I 1. del får man forklaret mere grundlæggende hvad faste egentlig er. 2. del forklarer hvordan man egentlig kan gøre hvis man gerne vil faste.

3. del består af et interview med Christian Stadil. Christian er virksomhedsejer og aktuelt ”Løvens hule” deltager på DR. 1. Christian har fastet de sidste 20 år så han har selvfølgelig en del personlig erfaring med faste.

Sidst i bogen er der en del Links til hjemmesider. Nogle af disse hjemmesider bliver nævnt igennem bogen. Første del der beskriver hvad faste reelt er på en enkel og forståelig måde så alle uanset baggrund kan følge med. Blandt andet får man også en god forklaring på hvad faste gør ved hormonerne i kroppen.

I slutningen af hvert kapitel er der en lille boks med kapitlets Mind-set. Det er en super dejlig ide` da det så er nemmere at finde tilbage til et bestemt emne, efter min bedste overbevisning. Bogen gennemgår hvad faste egentlig er og de forskellige former for faste.

Samtidig bliver man mindet om at huske at bruge sin sunde fornuft og lytte efter sin krops signaler. Der er sågar en liste over fordelene ved at faste. Bogen har desuden nogle gode tips til den gode søvn og den gode fordøjelse. Bogen er meget overskuelig og det er virkelig dejligt med de små bokse i slutningen af hvert kapitel.

Jeg synes at det er en lidt morsom tilgang til fordøjelsen at man i tankerne forestiller sig, at man har en guldfisk, boede i maven 😊 Hvad betyder så det? Det kan du læse meget mere om i bogen. Jeg har tidligere ”Let-fastet” det vil sige, at jeg har indtaget under 500 kalorier om dagen 2 dage om ugen.

Det kan efter min bedste overbevisning slet ikke sammenlignes med reel faste konkluderer jeg efter at have læst ”Gør mindre end du plejer”. Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at bogen gik lidt dybere ind i nogle af emnerne. Men så er det jo et ekstra plus, at man ved at have købt bogen samtidig får lidt rabat på et online faste-kursus.

En absolut lærerig bog om faste, kost og fordøjelse som jeg varmt kan anbefale og så er den dejlig overskuelig.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"DET SKAL FØLES GODT"

SKREVET AF

OLE HENRIKSEN OG TINA JØHNK CHRISTENSEN

"Det skal føles godt" skrevet af Ole Henriksen og Tina Jøhnk Christensen

Om bogen:

Når man er en lille, spinkel dreng fra Nibe, der bliver mobbet af de andre i klassen for sine anderledes interesser og desuden har en lærer, der spærrer vejen til realskolen, er succes i livet ikke nogen selvfølge. På et tidspunkt overvejede Ole Henriksen at tage sit eget liv.

Men som bekendt fandt han sin helt egen vej – ved hårdt arbejde og ved at mobilisere en indre drivkraft, der ikke blot gav ham forretningsmæssig succes, men også gjorde ham til et usædvanligt lykkeligt menneske. Nu afslører han hemmeligheden bag sin succes, så også andre kan få det optimale ud af deres liv og udnytte muligheder, som ingen andre kan se, både på det professionelle og det personlige plan.

Med sin legendariske evne til at se det positive i alting takker Ole Henriksen i dag sin forhadte lærer, fordi hun ikke troede på, at han kunne, og dermed ansporede ham til at bevise det modsatte. De egenskaber, som det krævede, har han haft brug for mange gange siden, både professionelt og i sit privatliv.

Fx da hans kærlighedsforhold til en 10 år ældre filmskaber med psykopatiske træk og misbrugsproblemer udviklede sig til et voldshelvede, der tvang ham til at gå under jorden. Ole Henriksens nye bog Det skal føles godt er ikke bare en selvbiografi, men også en inspirationsbog, der analytisk, varmt og menneskeligt beskriver, hvordan man graver dybt i sig selv for at finde motivationen og styrken til ikke blot at overleve, når verden går én i mod, men også til at bryde ud af onde cirkler, turde sætte sig store mål og systematisk arbejde sig frem mod dem.

Fx afslører han, hvordan han trin for trin kommer videre, når han begår fejl (for det gør alle). Hvordan man holder hovedet koldt, når man er bange. Hvordan man opbygger en solid tro på sig selv og bevarer den, når man bliver mødt af andres tvivl.

Hvordan man sørger for at holde fast i sit autentiske jeg og sine egne værdier i modgang, så man kan se sig selv i øjnene. Og vigtigheden af at passe på sin krop og sin hjerne hver eneste dag, så man har stamina og overskud. Som læser får man indblik i hidtil ukendte sider af Ole Henriksens eventyrlige liv og alt, hvad det har lært ham.

Fortalt af Ole selv gennem mange måneders samtaler hen over køkkenbordet til den danske journalist Tina Jøhnk Christensen, der ligesom Ole har base i Los Angeles.

Ole Henriksen (f. 1951): Hudplejeekspert og -entreprenør, født og opvokset i Nibe. Opbyggede mod alle odds et internationalt brand med hudplejeserie og spa i Los Angeles i sit eget navn og blev kendt som The Hollywood King of Glowing Skin.

I Danmark er han i lige så høj grad elsket for sin evne til at sprede glæde, lykke og positivitet, bl.a. som forfatter og foredragsholder. Solgte i 2011 sit livsværk til luksus-koncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), men er stadig brandets ansigt udadtil og dybt involveret i produktudvikling og markedføring.

Tina Jøhnk Christensen (f. 1971): Journalist, underviser, oversætter og forfatter. Cand. mag i engelsk og film- og medievidenskab fra Odense Universitet, Københavns Universitet og Johann Wolfgang Goethe Universität Frankfurt am Main.

Har arbejdet som kulturjournalist med speciale i film i Los Angeles siden juli 2001 for danske og internationale medier. Eneste aktive danske medlem af Hollywood Foreign Press Association, der uddeler den prestigefulde filmpris Golden Globe.

Andre udgaver:

Lydbog, download E-bog, ePub

Anmeldelse:

”Det skal føles godt” er min nr. 1 selvhjælpsbog lige nu. Den giver en fantastisk inspiration til at følge sit hjerte og lytte efter hvad der lige præcis føles godt nu og her. Jeg har brugt bogen til min egen personlige udvikling. Det kan man nemlig også.

Det er en bog der fortæller om hvordan Ole Henriksen greb det an da han byggede sin virksomhed op. Men man føler helt sikkert at han har haft hjertet med hele vejen. Den er fyldt med endnu flere gode historier om hans liv på vej frem som forretningsmand og som person.

Ved udgivelsen af bogen mødte jeg ham på Bogforum i Bella Centret ved København og kort tid efter mødte jeg ham til et musikalsk foredrag. 2 helt fantastiske oplevelser. Jeg er som læser ikke et sekund i tvivl om, at han er ærlig og mener det han siger og at det kommer lige fra hjertet😊

Ole Henriksen er et levende bevis på, at man godt kan have en fantastisk karriere og stadig gøre komme frem i verden på en sober og medmenneskelig måde 😊 Som sædvanlig med Oles egen mantra om, at man skal have balance i livet 😊

Mine bedste anbefalinger ikke kun til karriere-manden eller kvinden, men til dig der ønsker at få det bedste ud af det liv du lever lige nu 😊 Citat fra bogen:

”Sundhed er min største rigdom. Både min krop, min hjerne og min sjæl fungerer optimalt på den wellness-filosofi, Som hele mit livsværk bygger på.”

Det skal føles godt og jeg føler mig godt tilpas efter at have læst denne selvhjælps-bog <>

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"STRENGE TIDER"

SKREVET AF

CHARLES DICKENS

"Strenge tider" skrevet af Charles Dickens

Om forfatteren:

Charles John Huffam Dickens (7. februar 1812 – 9. juni 1870) var en engelsk, victoriansk forfatter, født i Landport ved Portsmouth. I 1814 flyttede familien til London og senere til Chatham. Han fik ikke megen formel skolegang, men lærte meget på Londons gader, der kom til at spille så stor en rolle i hans romaner.

Dickens ville være journalist, og som 22-årig blev han ansat på en londonavis. I 1836 giftede han sig med Catherine Hogart. De fik 10 børn, men blev skilt i 1858. Dickens skrev i mange forskellige magasiner og aviser. Med romanen Pickwick Klubben fra 1836 begyndte en utrolig karriere, fordi han appellerede til mennesker i alle aldre.

På kort tid skrev han flere succesromaner.

Om Bogen:

I industribyen Coketown bor Thomas Gradgrind, en praktisk anlagt mand, der lærer sine børn at undertrykke deres følelser og kun værdsætte tørre fakta. Han gifter sin datter Louise bort til sin ven, den 30 år ældre fabrikant og bankmand Josias Bounderby, der deler hans holdninger.

Louisa accepterer ægteskabet, blandt andet for at sikre sin bror Tom mod at blive smidt ud af Bounderbys bank. Men da den unge politiker James Harthouse kommer til byen, indser Louise, at livet må være andet og mere end fakta og statistikker.

Der er skam også en smule spænding i historien da Bounderbys bank bliver udsat for et tyveri.

Anmeldelse:

Den udgave jeg har er skrevet med Gotisk skrift og udgivet i 1871. Jeg har haft bogen liggende i omkring 10 år og har først fået læst den nu 😊 Dickens har i mine øjne en meget filosofisk skrivestil med et meget malende sprog. Det kan tage lidt tid at indstille sig på skrivestilen.

Jeg har bestemt ikke læst bogen med samme hastighed som jeg plejer at læse bøger. Ikke mindst i kraft af de gotiske bogstaver. Historien er bestemt værd at stifte bekendtskab med selv i disse moderne tider 😊

Vurdering 4 ud af 6 stjerner.

Krimiormen

4/6 Roser

"Bertil Lynge"

skrevet af

Morten Korch

"Bertil Lynge" skrevet af Morten Korch

"Bertil Lynge" af Morten Korch er en bog som jeg arvede :) Da fabriksejer Bertil Lynge vender tilbage til sin hjemby efter at have udstået en fængselsstraf for en forbrydelse, han ikke har begået, opstår der røre i den lille by, for der er mange, der har haft økonomisk vinding af, at Bertil har været væk.

Bertil holder på, at retfærdigheden vil ske fyldest, men det bliver en hård kamp. Hans elskede kone, Gerda, har bedraget ham med en anden, og selv byens gode præst anbefaler ham, at han flytter fra byen. Kun hans gamle ven Claus og den kønne, intelligente Karen står ved hans side.

Og da et ækelt komplot truer med at tage hans livsværk fra ham, er det kun Karens mod, der kan redde ham.

Anmeldelse:

normalt læser jeg nyere bøger, men lige præcis denne bog fandt jeg for nyligt i min mors lejlighed. Umiddelbart synes jeg, at den er mere interessant end Morten Korchs bøger normalt er. Den har en noget anderledes handling end de film der er lavet over nogle af hans bøger.

Bogen er udgivet i 1939. Morten Korch døde i 1954. Jeg blev ret hurtigt grebet af historien og måtte bare vide hvordan Bertil klarede, at vende tilbage til sin hjemegn efter, han bliver løsladt fra fængslet. Det viser sig, at der findes mennesker i byen der ikke selv er helt så lovlydige som de mener, at Bertil skal være.

Moral er godt. Dobbeltmoral er dobbelt så godt :) Der er ingen tvivl om, at det er en Morten Korcks bog med intriger, kærlighed og de gode vinder til sidst :) Men dejligt befriende ind imellem, at læse lidt afslappende litteratur som jeg synes, at det er.

Absolut et par timer værd på en fugtig og kold dag som idag :)

Vurdering 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

ET LIDT ANDERLEDES OPSLAG

Tårnby lokalhistoriske arkiv skrevet af Lone Larsen og Susanne Kjær Seidler

Til redaktionsmøde igår 😁Oplæg til tidsskrift lavet ud fra et manuskript på 65 sider som jeg har skrevet om et helt særligt sted 😉i forbindelse med slægtsforskning fandt jeg ud af, at stedet var meget underbelyst 😉 I samarbejde med arkivaren på lokalarkivet bliver der nu udgivet et tidsskrift kun omhandlende dette sted 😁

samtidig blev jeg engageret som frivillig slægtsforsker til andre projekter på lokalarkivet 😉

#slægtsforskning #spændendeprojekt #superhobby #minslægt #træbarakkerne #Ugandavej#tårnby #redaktionsmøde #slægtsforsker ##glemmerdu #iloveit #tårnbystadsarkiv

"FRUEN KOMMER IDAG"

CECILIE FRØKJÆR INTERVIEWER

LISE NØRGAARD

"Fruen kommer idag" Cecilie Frøkjær interviewer Lise Nørgaard

Om bogen:

Lise Nørgaard lever sin alderdom på samme måde, som hun har levet hele sit liv: engageret, forlystelsessygt og skarptseende. Hendes liv har været præget af stort mod og stærke meninger, og i "Fruen kommer i dag" ser hun sammen med Cecilie Frøkjær tilbage på det hele: de sejre hun fik, de fejl hun begik, og de mennesker og begivenheder, der har været med til at forme hende.

Usentimentalt og med stor humor - og med det vid og bid, der har gjort Lise Nørgaard til et kulturikon og en behagelig litterær stemme - fortæller hun i "Fruen kommer i dag" om livet dengang og nu.

Anmeldelse:

En virkelig velskrevet biografi. Cecilie skriver på en måde så man tydeligt fornemmer den store respekt hun har for Lise Nørgaard. Jeg har en enkelt gang oplevet Lise på Bogforum i Bella entret og javist hun er da en ældre dame, men man fornemmer meget tydeligt den helt særlige styrke som hun besidder.

Bogen beskriver blandt andet Lises forhold til sin lidt strenge far og hendes mor med den faste overbevisning at intet var så fint som netop hendes slægt 😊. På trods af Lises lange liv så er det faktisk ikke vanvittig mange bøger hun har skrevet, men til gengæld har hun skrevet et hav af artikler.

Siden 1959 har hun udgivet 13 bøger der handler om alt fra hunde og så selvfølgelig til Matador. Lige præcis hundene har haft en meget stor plads i Lises liv både privat og i de bøger hun har skrevet. Man kan ikke lade være med at tænke på ”Kvik”.

Det er vel for mange der har set ”Matador” den skuespiller man husker bedst 😊 Bogen er selvfølgelig fyldt med anekdoter og er samtidig en fortælling fra vugge til pensionisttilværelse. Cecilie skriver med en levende skrivestil og samarbejdet imellem Lise og Cecilie gør bestemt bogen til en god oplevelse.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"LIVET ER EN GAVE"

SKREVET AF

MARTIN SCHMIDT

"Livet er en gave" skrevet af Martin Schmidt

Om Bogen:

Bogen udkom i 2012 "Livet er en gave" er en anderledes portrætbog, der går helt tæt på manden, chefen, elskeren og tv-stjernen Ole Henriksen. Der er intet i mit liv, som læserne ikke må vide om mig. Det er bare så befriende at få mulighed for at tale frit og åbent.

Sådan er jeg! Som læser får man her en unik chance for at komme helt tæt på Ole Henriksen og på de tanker, han gør sig omkring livet, kærligheden, parforhold, sex og forretningsliv. Vi kommer ind bag det store smil og de lysende øjne og hører om, hvordan Ole selv sørger for at beholde sit smil - også når livet ikke altid viser sig fra sin lyseste side.

Citat fra bogen:

"Byen har givet mig en karriere, og selvom den også har givet mig nogle enorme prøvelser undervejs, elsker jeg den og elsker alt, den står for. Man bliver let forelsket i L.A."

Ole Henriksen.

Min anmeldelse:

Martin Schmidt henvender sig til Ole Henriksen for at få lov til at skrive hans historie. Noget af det første der fænger mig er, at Ole fortæller, at han som barn og ung skrev mange fanbreve og at mange af dem blev besvaret på en høflig og ordentlig måde til stor glæde for lille Ole.

Det giver mig lyst til at springe lidt ud af lige præcis denne anmeldelse og fortælle om een af mine seneste oplevelser med Ole Henriksen. Vi skal frem til søndag D. 28. oktober 2018 stedet er Bella Centret i København til "Bogforum 2018".

Det mere præcise sted er "Hvid Scene" kl. er ret præcist 10.00 og vi er på vej hen for, at høre vores 3. interview med Ole Henriksen. Interviewet skal starte kl. 10.30 og vi ved, at vi skal være i god tid til lige præcis dette interview for at få en god plads.

Stor er vores overraskelse da vi når frem :) Ole springer allerede rundt imellem de tilhørere der allerede er mødt op og kindkysser, sludrer, smiler og stiller op til selfies. Vi får også vores helt egne 2 minutters snak med Ole. Så er det, at det slår mig, at det måske er "ringene i vandet" fra dengang skuespillerinde Clara Pontoppidan og andre af Oles store idoler gav sig tid til, at svare en lille dreng på hans fanbreve.

Det er nemlig præcis sådan vi oplever Ole Henriksen idag :) Tilbage til bogen. Fra begyndelsen lægger Ole meget stor vægt på over for Martin Schmidt at han altid er meget ærlig og at der ikke er noget som folk ikke må vide om ham.

Det er da også det indtryk man får når man læser bogen. Man får et godt indblik i hvordan Ole styrer sin virksomhed. Både professionelt og med hensyn til medarbejderpleje. Bogen er sat op som en samtale imellem Ole og Martin og med små indspark ind imellem af partneren Laurence.

Alt i alt en god bog med eet eneste minus. Når man når cirka halvt igennem bogen synes jeg personligt, at den lidt gentager sig selv og pludselig føler man at den handler mindst lige så meget om Martin Schmidt som den handler om Ole Henriksen.

Jeg har tidligere læst biografier om Ole Henriksen som der har fortalt meget mere om mennesket bag profilen. Så egentlig ikke noget nyt i denne bog. Men læses skulle den jo når man som jeg sætter pris på mennesket Ole Henriksen.

Vurdering: 3 ud af 6 Stjerner

Krimiormen

3/6 Roser

"DIRCH PASSER"

SKREVET AF

OLE SØNNICHSEN 2009

"Dirch Passer" skrevet af Ole Sønnichsen

Om bogen:

Dirch Passer er ubetinget Danmarks største komiker efter anden verdenskrig. Hvem husker ikke numre som Tømmerflåden, Hvem har du kysset i din gadedør ? og Mudderkliren ? Eller Dirch Passer film som Baronessen fra benzintanken, Charles tante og Sommer i Tyrol, der gjorde ham til hele Danmarks Dirch.

Dirch Passer blev også et fænomen, en levende legende, hvor varemærket ikke levnede meget plads til legenden. Bogen går bagom myten om den sjove mandog søger helt dering, hvor blandingen af sceneskræk, nysgerrigheden overfor livet og kærligheden til komikken skabte geniet, som vi alle holdt af.

Dirch Passervar et ensomt, kompliceret, uforståeligt og evigt, kæmpende væsen, hvis mørke sider netop gjorde ham i stand til at få os andre til at trække på smilebåndet. Bogen om Dirch Passer er blevet til efter research i tusindvis af artikler og enestående interviews med familie, venner og kolleger, hvoraf mange aldrig tidligere har villet fortælle deres Dirch-historier.

Bogen, som er rigt illustreret, indeholder endvidere for første gang komplette lister over Dirch Passers film, teater- og revyroller samt hans pladeudgivelser.

Anmeldelse:

Biografien er helt tilbage fra 2009 men det gør den ikke mindre læseværdig i mine øjne. Jeg har en alder hvor jeg nærmest har fået film med Dirch Passer ind med modermælken. Det var film som hele familien kunne samles om. Da jeg blev voksen og selv stiftede familie samledes jeg med mine børn om de samme film en gang til.

Nogle af mine børn kan skam stadig finde på, at se en gammel Dirch-Passer-film den dag i dag på trods af, at han for længst var gået til de evige skuespiller-marker da de blev født. Hvad var det han kunne som samlede alle omkring skærmen til et par hyggelige timer i hans selskab ?

Måske fordi han havde et helt fantastisk talent for komik. Dirch Passer gik utroligt højt op i hvad anmelderne mente om hans præstationer. Uanset hvad anmelderne mente så var han en klovn af verdensformat. Hans første Bodil-statuette modtog han i 1961 med et bittert smil.

Han modtog en æres-bodil med den begrundelse ”Med så stort talent at have ladet sig misbruge af de danske producenter og i håb om, at han snart måtte få den rolle der svarer til hans talent”. Nok ikke lige en drømme-begrundelse for, at modtage en pris for sit talent og sit store arbejde.

Alene dette år havde han medvirket i ikke mindre end 4 spille-film. Dirch Passer var et meget privat menneske der sjældent viste sig offentligt til premierer, koncerter og lignende hvor han ikke selv havde en rolle. Bogen prøver at komme ind bag mennesket Dirch Passer både proffessionelt og privat, hvilket jeg egentlig synes lykkes meget godt.

Bagerst i bogen bliver der brugt rigtig mange sider til en komplet liste over alt hvad han har medvirket i af film, Teater- og Revyroller samt en komplet diskografi over singler og lp`er . Kan bogen stadig findes så er den absolut en investering værd.

Krimiormen sender sine største anbefalinger hvis man er til en god og meningsfyldt biografi.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"STØJ OG FORTIELSER"

HANS PILGAARD I SAMARBEJDE MED

RIKKE HYLDGAARD

"Støj og fortielser" skrevet af Hans Pilgaard i samarbejde med Rikke Hyldgaard

Om bogen:

Hans Pilgaard har altid ledt efter et sted at høre til. I denne bog danser den populære journalist og tv-vært med sine dæmoner. I dagbogsoptegnelser, digte og interviews viser han den skyld og skam, de fortielser og løgne og de drømme og længsler, der har præget hans liv.

Med en vis bæven fortæller han om at holde på hemmeligheden om, hvem han egentlig er og om begærets kamp med den pæne opdragelse. Men han fortæller også om at knytte sig stærkt til livet og andre mennesker, når han skildrer sine venskaber, sin overvundne kræftsygdom, sine helte som Bruce Springsteen og Albert Camus og et nyt kærlighedsforhold mod alle odds.

Det er en bog, der hylder ærligheden og rummeligheden. En bog til drømmerne, til synderne og til alle, der engang imellem har brug for, at nogen siger: Det er ok.

Anmeldelse:

CItat fra bogen:

”Jeg sidder alene på en bænk i skoven Luften er frisk og kold. Solen sender dog varmende stråler ned Alt er stilhed. Kun høres den sagte lyd af en fuglepippen Jeg skygger mod solen og ser fuglen Den skutter sig i kulden Spredte snefnug falder ned fra himlen Jeg følger et med øjnene Det daler stille ned Det blander sig med de andre Det smelter sammen med de andre Jeg rejser mig fra bænken Lyden fra sne, der trampes sammen møder mig Alt er stilhed Jeg er til, jeg føler sneen dale ned på mig Hvid og uskyldig Jeg smiler, smider mig i sneen og griner Jeg tværer sne ud i mit hoved Kun træerne ser dette”

Hans Pilgaard, 18 år gammel

Hans har altid skrevet alting ned og dette digt er noget af det han har skrevet som helt ung. Hvis ikke han skrev i sin dagbog så skrev han bare notater som lige faldt ham ind. Nogle af alle disse ord bruger han i slutningen af de udsendelser som han er eller har været studievært for.

Det er hans stempel på hver udsendelse, at han lige slutter af med et par bevingede ord. Nogle klogere og mere meningsfyldt end andre. Støj og fortielser er en hudløst ærlig fortælling om Hans Pilgaard. Den beskriver hans opvækst, hans evige behov for ord enten på skrift eller i tale.

Om hans angst for at flyve og om alt det andet som livet har i posen til os alle. Hans blev færdig med sin studentereksamen og så gik turen til London hvor han skulle være selskab for en mand i 40`erne, David, der var lam fra livet og ned.

Senere i livet, 2010, flyttede Hans til London igen sammen med sin mand Henrik. Hans fortæller om forældrenes død og sin egen kræftsygdom så vær klar med Kleenex, te og fuldstændig ro, læn dig tilbage og nyd historien. Den har virkelig noget for alle sanser.

I støj og fortielser lærer man en masse om Hans Pilgaard men også om så meget andet. Man føler virkelig, at der ikke er meget man ikke ved om Hans når man har læst den sidste side. Og måske også om sig selv. Hans har helt sikkert noget på hjerte og tør, at tale om det.

Man føler sig klogere både på livet og på Hans Pilgaard når man lægger bogen fra sig og så er den så vanvittig godt skrevet. Absolut i topklassen af alle de biografier jeg har læst igennem tiden.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"MIN TID I GULE SOKKER"

FORTALT AF

MORTEN GRUNWALD TIL PER KUSKNER

"Min tid i gule sokker" fortalt af Morten Grunwald til Per Kuskner

Vi kender nok alle sammen Morten Grunwald bedst for sin rolle i Olsen-banden filmene, hvor han brillerede som den fjogede Benny i det ternede jakkesæt og de gule strømper. Olsen-banden så dagens lys første gang i 1968, hvor den første film blev indspillet.

Siden blev det til endnu tretten film med stor succes i både Danmark og enkelte andre lande. I selvbiografien “Min tid i gule sokker” fortæller Morten Grunwald med stor humor om sit liv som medlem af Olsen-banden. Efter så mange år har han selvfølgelig mange historier, oplevelser og udfordringer, som han kan tilbage på og dele med resten af Danmark.

Du kan i ”Min tid i gule sokker” læse alt om Grunwalds tid i skuespilsbranchen, både foran og bag kameraet, samt hvordan det føltes for ham at dele året op mellem at være den kejtede Benny og at være den seriøse skuespiller, instruktør og teaterdirektør Morten.

Anmeldelse:

Bogen blev udgivet i 2013. Walter Morten Grunwald (født 9. december 1934 i Odense, død 14. november 2018) var en dansk skuespiller, instruktør og teaterleder. Han var særlig kendt for rollen som Benny Frandsen, som han spillede i samtlige Olsen-banden film, samt i rollen som kongen i tv-julekalenderen Jul på Slottet.

Han var chef for flere teatre. Han var aktiv fra 1961 til 2018. I 2018 fik Morten Grunwald konstateret lungekræft, men afviste at modtage behandling. Bogen ligner mere en scrap-bog end en egentlig bog. Teksterne er meget korte og der er langt flere billeder i bogen end egentlig tekst.

Dog får man lidt små anekdoter som man ikke har hørt før. Bogen er dog et godt bud på god læsning hvis man ikke er den store bog-orm. Olsen-banden filmene blev lavet efter Slå først Frede og slap af Frede. Egentlig var filmene lavet som en dansk parodi på de populære James Bond-film.

Skuespillerne i Olsen-Banden var næsten de samme som i ”Frede-filmene”. Bogen beskriver selvfølgelig også Morten Grunwalds karriere som skuespiller og kommer en lille smule ind på hans mange-årige karriere som teaterdirektør.

Alle 14 Olsen-Banden film gennemgås kronologisk og egentlig omhandler bogen mest disse film hvilket titlen vel også indikerer. Som tidligere skrevet så er det en god scrap-bog hvis man er inkarneret Olsen-Banden fan. Men hvis man gerne vil lidt dybere ind i historien og med bag scenen så vil man nok kede sig bravt.

Til gengæld er ”Mintid i gule sokker” hurtigt læst og vel nok også hurtigt glemt.

Vurdering: 3 ud af 6 stjerner

Krimiormen.

3/6 Roser

"HELLE VIRKNER ET LIV"

ERINDRINGER AF

HELLE VIRKNER

"Helle Virkner-et liv" skrevet af Helle Virkner

Om bogen:

Udgivet i 2016. Hun var feteret skuespiller i et væld af teaterstykker, danske filmklassikere og elskede tv-serier som Huset på Christianshavn og Matador. Hun var teaterchef og kommunalpolitiker. Og gennem en årrække var hun landets populære førstedame.

Helle Virkner (1925-2009) fortæller ærligt og humoristisk om sin opvækst, sin ungdoms romantiske eventyr, teatermiljøet, sine roller som datter og mor og om sit stormfulde ægteskab med den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag.

Bogen er en nyillustreret, revideret og forkortet udgave af erindringsbogen "Hils fra mig og kongen", der udkom i 1994. Med forord af Malene Schwartz.

Anmeldelse:

Den kendte skuespillerinde og tidligere statsministerfrue Helle Virkners erindringer, illustreret med et væld af fotos fra hendes lange og begivenhedsrige liv. I bogen, der er baseret på bestsellerne 'Hils fra mig og kongen' og 'Billeder fra mit liv', fortæller Helle Virkner (1925-2009) åbent om sit liv og dets forskellige epoker.

Mest kontroversielt er afsnittet om ægteskabet med den kendte socialdemokratiske politiker og tidligere statsminister Jens Otto Krag og hans utroskab. Hun fortæller også om sin ungdoms romantiske eventyr, teatermiljøet, sine diplomatiske erfaringer og om sine to andre ægtemænd, skuespillerne William Rosenberg og Ebbe Rode.

Hvem var Helle Virkner? Hun var en kvinde, der troede på det gode i livet, og som var af den overbevisning, at hendes liv havde været godt. Helle Virkner flød hver gang oven på tragedier og kæmpede sig igennem med skønhed, støtte og hjælp, Hendes urimeligt dårlige skolegang på Ingrid Jespersen kunne have været yderst uheldig.

Hendes opløste ægteskab med William Rosenberg kunne have været en besk erfaring. Hendes ligeledes opblæste ægteskab med Ebbe Rode kunne have været en menneskelig katastrofe. Og ægteskabet med statsminister Jens Otto Krag?

Han var jo en notorisk kvindebedårer, utro fra først til sidst, måske en udmærket mand for Danmark, men i privatlivet en mand, der ødelagde utallige kvinder – og sig selv ikke mindst. Umiddelbart så får jeg nu også den tanke, at Helle Virkner måske heller ikke var uden evner i forførelsens kunst.

Alt i alt er biografien nu ganske spændende og helt sikkert med elementer af overraskelser. Den er fyldt med en masse skønne billeder. Er man vild med ”Fru Olsen” fra ”Huset på Christianshavn”, Elisabeth Friis fra ”Matador” eller bare generelt Helle Virkner som skuespiller så er biografien absolut et ”Must read”.

Vurdering 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

"MIT LIVS HISTORIE"

GUDRUN HOLBERG,

BRITTA SCHALL HOLBERG

"Mit livs historie" skrevet af Gudrun & Britta Schall-Holberg

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Gudrun Holberg V/ Britta Schall Holberg

Forlag: Skriveforlaget.

Udgivet: 21. marts 2019

Sider: 145

Kategori: Erindringer

Anmeldt: 24.02.2019

Forlaget skriver:

Disse erindringer er skrevet af mor med hendes meget smukke, karakteristiske håndskrift i lejligheden, Kajerødgade 4 i Birkerød i 1970-erne. De rummer erindringerne fra et langt, omskifteligt liv. Mor er den eneste af de seks søskende, der har skrevet om det liv, som har været en tilbagevendende fortælling for os, der kom efter, i hele vores liv.

Erindringerne er et billede på den stærke kraft, der har båret familien og dens medlemmer. De viser også en familie, der på trods af et ikke helt almindeligt familieliv formåede at holde sammen og holde af hinanden livet igennem. Men først og sidst rummer erindringerne et billede af et stort, varmt menneske og en stærk vilje.

Anmeldelse:

Os der levede i 80`erne husker nok ganske tydeligt Britta Schall Holberg som folketingspolitiker og minister under Poul Schlüters regeringsperiode. Britta Schall Holberg har eller har haft ganske mange kasketter blandt andet Godsejer, Hofjægermester, Lærer, Fhv. indenrigsminister, Fhv. landbrugsminister, Politisk redaktør, Fyens Stiftstidende og Kommandør af Dannebrog.

Bogen omhandler hendes mor Gudrun født i 1911 i Argentina og hendes opvækst og liv indtil hun døde i 1986. Gudruns far var ingeniør og arbejdede i Rusland da han lærte hendes mor at kende. Her blev Gudruns ældste bror og søster født inden den lille familie rejste til Danmark.

I Danmark blev endnu en bror født hvorefter familien rejste til Argentina da faderen fik arbejde der. I Argentina fik forældrene endnu en søn og i 1911 blev Gudrun så født. Senere kom endnu en bror til. I alt boede familien i Argentina i 11 år inden de i 1916 atter vendte tilbage til Danmark med deres 6 børn.

Da var Gudrun 5 år gammel. Tilbage i Danmark flyttede familien til Farum. I 1917 fik Gudruns lillebror mæslinger og døde et par måneder senere. Han blev 2 år gammel. Faderen rejste til Rusland igen men kom dog allerede tilbage i 1918 hvorefter familien flyttede til Birkerød, her boede Gudruns resten af sin barndom.

Kort tid efter at familien var flyttet til Birkerød rejste faderen til Mexico for at arbejde, uden familien. Moderen blev kort efter ramt af den spanske Syge og blev aldrig rigtig rask igen. Moderen fik ”Dårlige nerver” og blev indlagt på nervehospital og var mere eller mindre indlagt resten af sit liv.

Hun døde i 1948 mens hun var indlagt på Sct. Hans hospital ved Roskilde. Gudrun tilbragte resten af sin barndom hos forskellige familier da hun efter moderens sygdom egentlig ikke havde et hjem længere. Det var helt sikkert en hård opvækst for en lille pige.

Det virker som om at Gudruns ”Helle” var de ferier hvor hun fik lov til at rejse med forskellige veninder og venner af familien på ferie. Faderen er meget lidt til stede i Gudruns fortælling om sit liv. Dog får man at vide at han som ældre vender tilbage til Danmark og at Gudrun på dette tidspunkt ikke har set ham i 33 år.

Bogen er godt skrevet men jeg har dog et lille hjertesuk. Det er stavningen. Det er virkelig ærgerligt at der er et par stavefejl/trykfejl, specielt i starten af bogen. Det laver lidt hakker i min fornøjelse ved at læse bogen. Når man ser bort fra dette, så må jeg dog sige, at jeg synes at det er en yderst interessant bog der kommer dybt ind i Gudruns opvækst og også kommer en del ind i hendes senere ulykkelige ægteskab med Preben Schall Holberg, Brittas far.

Bogen giver også en god fornemmelse af hvordan livet har været i byerne for de lidt mere velhavende familier. Der skal ikke herske tvivl om, at Gudrun nok har haft en meget anderledes opvækst end mange andre men alligevel har formået at give Britta en sund og god barndom da de først fik ro i deres liv.

Alt i alt en anbefalelsesværdig bog med nogle gode tanker og med stof til eftertanke.

Vurdering: 4 ud af 6

Krimiormen

4/6 Roser

"DEN SPORLØSE"

SKREVET AF

MORTEN REMAR

"Den sporløse" skrevet af Morten Remar

anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Morten Remar

Forlag: Egolibris

Udgivet: 2018

Sider: 249

Kategori: Krimi

Anmeldt: 10.02.2019

Om bogen:

Politikommissær Martin Rømer står uden spor i forsøget på at opklare et bestialsk mord på den danske krimidronning Malene Zetterblad. H ele hans team er i vildrede, og efterforskningen tyder på, at morderen har et indgående kendskab til politiets arbejdsmetoder.

Martin Rømer ved ikke, at han arbejder mod tiden, for morderen, der ikke efterlader sig spor, vil slå til igen… og igen. Mediernes og ledelsens pres for at opklare mordet på danskernes yndlingsforfatter er enormt, og det hjælper ikke Martin, at livet som alenefar til to små tvillingerpiger er kaotisk.

Da Martins mor uventet vender hjem fra USA, og på belastende vis blander sig i hans liv, er filmen ved at knække for Martin, der hverken kan finde hoved eller hale i sagen eller i sit eget liv. Den sporløse er en ny bog i serien om politikommissær Martin Rømer og hans team skrevet af krimiforfatter og musiker Morten Remar.

Anmeldelse:

Martin Rømer og hans makker Mille bliver kaldt ud til et sommerhusområde hvor der er blevet begået et temmelig bestialsk mord. Det er den kvindelige krimiforfatter Malene Zetterblad der er blevet myrdet. Det viser sig, at Malene stod for, at skifte forlag men ellers er der ikke umiddelbart et motiv til mordet.

Martin og hans hold kan ikke finde nogle spor på gerningsstedet så Martin og Mille må tage en tur til Viborg og Lissabon i deres søgen efter et motiv. Så sker der endnu et mord ligeså makabert som det første. Holdet får en ny midlertidig chef , Elisabeth.

Det viser sig, at Martin tidligere har haft et forhold til den nye chef og det giver lidt gnidninger i samarbejdet imellem Martin og Elisabeth. Martin har nogle problemer med FE-kommisionen men hvad det handler om går aldrig rigtigt op for mig.

Der er i det hele taget en hel del henvisninger til tidligere sager som man som ny læser af Martin Rømer og hans hold ikke helt kan gennemskue hvad handler om. Jeg kan egentlig godt lide at læse krimi-serier men forventer måske også, at man ikke behøver, at læse dem i den rigtige rækkefølge.

Men for, at få det fulde udbytte af ”Den sporløse” kan det anbefales at læse den 1. bog i serien ”Detonator”. Bogen er skrevet i et enkelt sprog og jeg blev hurtigt fanget af historien. Jeg må sige, at der absolut er sket en stor udvikling af skrivestilen i forhold til Morten Remars debut-krimi ”Amok”.

”Den sporløse” er langt tættere på en traditionel krimi…og så alligevel ikke. Men det opdager man først langt henne i historien. Er man til den lettere krimi-genre så kan jeg absolut anbefale ”Den sporløse”. Jeg var ganske godt underholdt og ser frem til, at læse noget mere fra Remars hånd om Martin Rømer og hele holdet bag ham.

4 af 6 stjerner

Krimiormen

4/6 Roser

 "DEN VANTRO TERRORIST"

KRIMI

SKREVET AF

JESPER NILAUSEN

"Den vantro terrorist" skrevet af Jesper Nilausen

anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Jesper Nilausen

Forlag: EgoLibris

Udgivet: 2018

Sider: 432

Kategori: Krimi

Anmeldt: 17.02.2019

Om bogen:

Et dødsoffer for en terrorbombe bliver pludselig set lyslevende på en gade i New York; et kostbart maleri af skagensmaleren P. S. Krøyer forsvinder sporløst; en afskåret sort hånd bliver fundet i en fryser gemt bag en pakke Filur-is.

Kun én person kan se en sammenhæng. Journalist Morten Rütz dykker modvilligt ned i en ukendt verden af vold og terror, som han bliver tvunget til at prøve at forstå for at redde sig selv – og Danmark. Den aktuelle spændingsroman ”Den vantro Terrorist” stiller spørgsmålstegn ved, hvor langt vi i et Europa tynget af indvandring og islamisme skal gå for at forsvare vores frihedsrettigheder uden samtidigt at risikere at miste dem.

Andre udgaver: Lydbog, download E-bog, ePub

Anmeldelse:

Journalisten Morten Rütz er i New york og tror ikke sine egne øjne da han ser en tidligere kollega der skulle være død få måneder tidligere. Morten føler, at han bliver nødt til, at finde ud af hvad der er op og ned og undersøger sagen nærmere. Han ender dog med nærmest at flygte over hals og hoved tilbage til Danmark.

Morten arbejder i København og har derfor en lejlighed på Vesterbro men bor reelt på Anholt. Han ejer et lille Cesnafly som han bruger til at rejse frem og tilbage imellem Anholt og København. Dette fly får senere i Historien en central rolle.

Vel hjemme i Danmark igen falder Morten over flere og flere detaljer der slet ikke synes at passe sammen med virkeligheden. Selve historien tager egentlig udgangspunkt i Jyllands-Postens Muhammed-tegninger tilbage i 2005 der blev startskuddet til den berygtede Muhammed-krise.

Bogen tager altså udgangspunkt i virkelige hændelser som man kan relatere til og gør historien mere troværdig. Undervejs i historien bliver Morten udsat for hændelser der må være ethvert menneskes værste mareridt. Sammen med sin Somalisk fødte kontakt Prince Hassan Mohamoud, der er bosiddende i Göteborg i Sverige, prøver Morten at finde hoved og hale i alle de hændelser som han bliver udsat for.

Prince er en kontakt som Morten har kendt i mange år og de har samarbejdet en hel del gange før. Morten og Prince får undervejs i deres undersøgelser kontakt med en PET-agent, Thomas Andersen da de ikke længere ved hvad de skal stille op med de hændelser som specielt Morten bliver udsat for.

Pludselig bliver Prince og Morten hvirvlet dybt ind i et miljø som særligt Morten ikke kender ret meget til. Undervejs bliver Morten konstant i tvivl om hvem han kan stole på og det samme gjorde jeg :). Helt fantastisk velskrevet, tankevækkende og spændende krimi der tager afsæt i virkelige hændelser og vores allesammens frygt.

Dette er medvirkende til, at historien er yderst troværdig. Jeg følte mig absolut godt underholdt fra første til sidste side. Det mest fantastiske er at jeg, som læser, undervejs ikke får spottet hvad hele historien skal ende med. Det er virkelig en bedrift af forfatteren når man har fat i en krimiorm 😊

Jeg ser meget frem til at Jesper Nilausen forhåbentlig følger op med flere historier med Morten Rütz i centrum og meget gerne med hans kontakt Prince som makker. Jeg kan kun give denne krimi mine varmeste anbefalinger.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

"ENSOM ULV"

SKREVET AF

TOMMY THORSTEINSSON

"Ensom ulv" skrevet af Tommy Thorsteinsson

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Tommy Thorsteinsson

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 2017

Sider: 328

Kategori: Krimi

Anmeldt: 21.02.2019

Om bogen:

"Ensom Ulv" er første bog i Tommy Thorsteinssons storslåede krimiserie om Anna Blaafalk, efterforskeren der vil gøre alt for at løse sagen. Sagen begynder, da en kvinde findes myrdet. Under en Rihanna koncert findes et skrækindjagende lig, med en krop der næsten er forkullet.

Den døde kvinde er kun iført englevinger. Samtidig med at Blaafalk må lede efterforskningen for at finde den brutale morder, ankommer en eftersøgt terrorist til København. Hvilken forbindelse har alle de her voldsomme skæbner med hinanden?

"Ensom Ulv" er Tommy Thorsteinssons imponerende debutroman og en rigtig pageturner.

Anmeldelse:

En sikkerhedsvagt og hans hund finder et lig i B&W hallerne på Refshaleøen, et sort lig iklædt hvide vinger. Et yderst bestialsk mord som selv for forhærdede kriminalbetjente sætter sig dybe spor resten af deres liv. Så er ”ensom ulv” i gang og scenen er sat til hvad der viser sig at være en helt fantastisk veldrejet krimi.

Personkarakteristikken i bogen er meget gennemgribende og grundig. Man føler næsten, at man kommer til at kende hele opklaringsholdet. Eller gør man? Man følger i hvert fald alle personerne både under opklaringen og når de har fri.

Der er ganske vist lagt op til, at det er Anna Blaafalk der er den egentlige hovedperson men hendes kollegaer har bestemt også en hovedrolle hele historien igennem. Om det så fortsætter i efterfølgende bøger, vil jo så vise sig.

Da der er personer af begge køn i afdelingen, så er der uundgåeligt en del flirten kollegaerne imellem. Tilbage til selve mordet. Det viser sig hurtigt, at offeret, på trods af at hun er studerende lever lidt af et luksusliv samme med sin roommate.

De havde muligvis en vis kontakt med ledende politikere, kendte personligheder og finansmænd. Samtidig med opklaringen af dette mord så skifter scenen over til en mand, Omar Assis, der ankommer til Københavns lufthavn i Kastrup og mødes med ejeren af et droneselskab da de skal fremstille en drone til Omar der skal kunne bære 4 kg.

umiddelbart giver dette sceneskift ikke så meget mening for mig. Som om det ikke er nok så skifter scenen sørme én gang til og vi følger nu nogle ministre og folketingspolitikere under en mindre regeringskrise. Først langt inde i historien går det op for mig, at det giver ret god mening med disse konstante sceneskift og bogen ændrer, i mine øjne, karakter fra at være helt fin til at være fuldstændig fantastisk 😊

Derfra kunne jeg simpelthen ikke slippe bogen igen. Lad mig sige det med det samme: Det bliver svært at overgå "Ensom ulv" når den 2. bog i serien udkommer. Forfatteren er god til at fortælle om omgivelserne meget detaljeret.

Det virker i hvert fald som om at han har gjort sig umage med at beskrive historien bag områder og bygninger. Sproget i bogen er enkelt og klart og giver god mening. Derudover er jeg rigtig glad for de små og overskuelige kapitler.

”Ensom ulv” er en helt fantastisk debut og jeg kan kun give bogen mine varmeste anbefalinger og venter med spænding på den næste bog af Tommy Thorsteinsson.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser